Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çöreği, paskalya, tarifi

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

MALZEMELER:
1/2 lt süt
1 Su bardağı Sıvı yağ
2 Çay bardağı tozşeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 yumurta beyazı ( Sarısı üzerine sürülecek )
1/2 paket yaş maya (42 gr olan mayaların yarısı )
1 Tatlı kaşığı mahlep
1 Paket vanilya
Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI:
Sütü ılıtıp içine 1/2 paket mayayı koyun ve elinizle eritin Şekeri, tuzu, yumurta akını, sıvı yağı, mahlep ve vanilyayı ekleyip karıştırın Daha sonra azar azar elenmiş un ekleyerek hamurunuzu oldukça yumuşak bir kıvamda yoğurun ( Pamuk Poğaça tarifindeki gibi kulak memesinden oldukça yumuşak bir kıvamda olacak hamur ) Elde edilen hamurun üzerini bir bezle sarıp iyice kabarana kadar ılık ortamda mayalandırın Mayalanan hamurdan istediğiniz küçüklükte 3 beze yapıp her bezeyi elinizle sopa gibi yapıp yan yana koyun ve örgüsü gibi örüp yağlanmış tepsiye koyun Bu işlemi tüm hamurlar bitene kadar devam edin Hamurları tepsiye dizerken yan yana bitişik ve yapışık şekilde koyun aralarında mesafe olmamalı Pişerken daha çok kabarıyorlarTepsiye dizilen paskalyalarınızın üzerine yumurta sarısını sürüp susamla süsleyebilirsiniz 170 dereceli fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

Malzemesi:
600 gr un
3 adet yumurta
50 gr margarin
100 gr pudra şekeri
1 kahve kaşığı toz maya
1 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı kıyılmış fındık
1 tutam tuz

Hazırlanışı:
Hamur tahtasına unu eleyin Ortasını açarak mayayı koyun, suyun yarısı ile iyice ezin Etrafından unları alarak mayanın üzerini örtün 10-15 dakika bekletin Unun üzeri çatlayınca tekrar ortayı açıp ortasına 2 yumurtayı, yağı, etrafına pudra şekeri, mahlebi, tuzu koyup kalan su ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın Özerini örtüp ılık bir yerde 15-20 dakika dinlendirin Mayalanınca, hamuru tekrar bir iki defa daha yoğurup 12 eşit parçaya ayırın Her parçadan unlanmış tahta üzerinde ortası biraz kalın, kenarları ince 15-20 cm boyunda çubuklar hazırlayın Sonra üç çubuğu uçlarından biraz birleştirip diğer kısımları gevşekçe saç örgüsü şeklinde sarın Hafif yağlanmış tepsiye dizip tekrar ılık bir yerde 15^20 dakika daha mayalandırın Mayalanınca üzerine yumurta sarısı sürüp, orta hararetli fırında 30-35 dakika pişirin

Not: Paskalya çöreğinin yumuşak ve lezzetli olması için hamuru bir kaç kez mayalandırmak gerekir Verdiğimiz süre hamurun kabarması için yeterli değilse, mayalanması için hamuru biraz daha fazla bekletebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi
  • Yarım paket margarin
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 3 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı toz maya
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un
Paskalya çöreği tarifi

Unun ortası havuz gibi açılır, ortasına toz maya, erimiş soğumuş margarin, yumurta, pudra şekeri, ılık süt, mahlep koyularak yumuşak bir hamur elde edilir, üzeri kapalı olarak ılık bir yerde mayalandırılır Mayalandıktan sonra 9 eşit parçaya bölünür ve her parçası ortası şişkin, kenarları ince çubuklar halinde yuvarlanır 3 tanesi bir araya getirilirp saç örgüsü yapılır, tepsiye dizilir, üzerlerin yumurta sarısı sürülür, fındık serpilir, 200 derece kızgın fırına sürülür, kızarana kadar pişirilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

1 kilo ince elenmiş has un
100 gram toz maya
300 gram şeker
250 gram tereyağı
5 gram mahlep,
6 adet taze yumurta

Evvelâ un, bir kap içine konur Ortasında yumruk kadar bir çukur açılır
Öbür tarafta, 100 gram maya biraz su içinde eritilip o çukur içine dökülür Un ile beraber pelte haline gelinceye kadar karıştırılır ve böylece, mayalanmak üzere bir saat kadar kendi haline bırakılır
Sonra, yukarıda yazılı malzemeden tereyağı eritilip ılık olarak maya içine katılır Taze yumurtalar da birer birer kırılıp, muayeneden sonra, bir kapta iyice çalkanarak hamura ilâve edilir Bir bardak su yerine bir bardak süt konursa, daha âlâ ve lezzetli olur 5 gram mahlep de sütle halledilerek karıştırılır
Malûm mikdarda şeker de, sulandırılarak, hamurun her tarafına dökülür
Daha sonra, fırında gördüğümüz manzarayı alabilmeleri için, saç örmesi gibi şekil verilerek, çörekler tertip edilir Üzerlerine de sulandırılmış yumurta sürülerek tekrar hamurun mayalandığı yâni kabardığı zaman çörekler fırına verilir
Paskalye çörekleri, hafif ateşte pişirilir ve fırın tepsisine yerleştirilirken altlarına temiz kâğıtlar serilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

6 kaşık tereyağı
1/2 kg un
1/4 bardak ılık su
50 gr maya
1 kahve fincanı ılık su (hamura)
150 gr pudra şekeri
3 tane yumurta
1 kahve kaşığı mahlep

üstüne:
1 yumurta sarısı
25 gr badem içi (kavrulmuş)

Uu elenir Dörtte biri hamur açılacak yere, ortası çukur olacak şekilde, dökülür 1/4 bardak ılık su içinde maya eritilir ve çukurluğa dökülür Sıkıca bir hamur elde edilene kadar yoğurma işlemine devam edilir Bundan sonra hamur, yarım saat kadar dinlenmeye ve kabarmaya bırakılır
Hamur kabardıktan sonra unun geri kalanının ortası çukurlaştırılır Bu çukura, parçalara bölünmüş mayalı hamur, mahlep, pudra şekeri, yumurtalar ve iyice yumuşamış tereyağ konulur 1 kahve fincanı ılık su da zaman zaman damlatılarak karışım hamur haline getirilir Hamur kıvamını bulduktan sonra yuvarlanıp bir kaba alınır ve üstü nemli bezle örtültükten sonra ılık bir yerde dört saat dinlendirilir
Bundan sonra hamur yuvarlanarak uzunca bir hale getirilir ve on iki eşit parçaya bölünür Her parça top gibi yuvarlandıktan sonra bir tepsiye dizilir ve yarım saat daha dinlendirilir Dinlenmiş hamurlar teker teker, avuç içinde ortaları kalın, kenarları ince olacak şekilde ve 20 cm çapında yuvarlanır Bu işlem bitince parçalar üçer üçer yanyana konur Ortadaki kalın taraftan başlayarak önce bir tarafa, sonra da öbür tarafa doğru uçları saç örer gibi örülür Her iki uçları da bastırılarak birbirlerine yapıştırılır
Bir tepsinin içine yağ kâğıdı serilir ve üstü unlanır Hazırlanmış çörekler bu kâğıdın üstüne aralıklı olarak dizilir Fırın biraz ısıtılır ve söndürülür Bu şekilde hazırlanmış fırının içine konulan tepsi iki saat bekletilir Bu süre sonunda fırından alınan tepsideki hamurların üstlerine ikiye ayrılmış bademler serpilir, gömülmeleri sağlanır Bir yumurta da bir kapta hafifçe çırpılarak çöreklerin üstüne sürülür Orta ısılı fırına sürülen tepsi yaklaşık yarım saat kadar pişirilir Çöreklerin üstü nar gibi kızarınca fırından alınır Soğuduktan sonra altındaki kâğıtlar soyulur ve çörekler bir gün bekletilir Bundan sonra servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

6 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket margarin
2 adet yumurta
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1,5 bardak su
Yeteri kadar çörekotu

Derince bir kapta bütün malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur Yoğrulma işlemi bittikten sonra 15 dakika kadar mayalanmaya bırakılır Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, üçer parça hâlinde saç örgüsü gibi örülerek birleştirilir Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu atılarak mayalanmaya bırakılır Mayalanmış paskalya daha önceden 200 derece ısıtılmış olan fırına sürülerek üzeri kızarana kadar pişirilir Soğuduktan sonra servis yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

1 kg elenmiş un
350 gr ılık su
40 gr maya
300 gr pudra şekeri, yoksa toz şeker
4 adet bütün yumurta
2 adet sarı yumurta
1/2 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
250 gr erimiş, suyu alınmış hafif ılık yağ

Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilâve ediniz Maya eriyinceye kadar karıştırıp unun üçte birinden biraz fazlasını ilâve ediniz Karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız ve üzerine kendi unundan biraz un serpip kabın üzerini kapatarak 20 dakika mayalandırınız Sonra içine mahlep, tuz, şeker ve yumurtaları teker teker ilâve ederek elinizle çalkalamadan 4 dakika çırparak yoğurup erimiş yağı ve kalan unu ilâve edip karıştırınız Birbirlerine tamamen karıştırıp yedirinlz Fakat fazla yoğurmayınız Kabın üzerini tekrar kapatıp bir - bir buçuk saat mayalanmaya bırakınız Mayası gelince hamurun uçlarını ortasına doğru elinizle çekip üzerine hafifçe bastırınız ve tekrar kapağını kapatarak 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız Sonra hafif un serpilmiş düz bir satıha veya hamur tahtasına çıkarıp 2 veya 3 müsavi parçaya bölüp yoğurmadan elinizle yuvarlak şekil veriniz
Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişçe bir parşömen kâğıdı hazırlayın ve hamuru kâğıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi bir santim kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız Sonra üzerine çırpılmış yumurtayı bir fırça ile bastırmadan hafifçe sürüp önce 15 dakika hızlı sonra 15 dakika ortadan hızlı fırında pişiriniz Hamur daha büyük olursa pişiş müddeti 45 dakikaya kadar çıkar

Not: Mayalama müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğuruluşuna bağlıdır Hamura yağ koyduktan sonra çok yoğurursanız 2-3 saatte zor mayalanır Bu tip yağlı hamurları yağmı koyduktan sonra fazla yoğurmayınız Paskalya çöreklerinin ekseriya akşamdan hamurunu hazırlayıp sabaha kadar mayalanmasını beklerler, güzel olur Yalnız mayayı 10 gr azaltmak lâzımdır Mayalı hamurun mayasının tam geldiğini anlamak için hamur kendisinden iki misli daha kabarmış olmalıdır Arzu ederseniz paskalya çöreğini yuvarlak veya uzun örebilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Paskalya Çöreği Tarifi

30 gr taze maya
60 gr (1/4 su bardağı) + 1/2 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su
1 kg (8 su bardağı) un
1+1/2 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tarçın
90 gr (6 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
3 yumurta (hafifçe çırpılmış)
180 gr (1 su bardağı) çekirdeksiz kuru üzüm
60 gr (1/3 su bardağı) limon kabuğu şekerlemesi
2 limonun kabuğu (rendelenmiş)
Kaplaması:
1 yumurtanm akı (bir çorba kaşığı su ile çırpılmış)

Mayayı küçük bir kabın içine ufalayınız Yarım tatlı kaşığı şekeri ekleyip, bir çatalla eziniz Kabı ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya karışımı kabarıp köpürene kadar bekletiniz
Un, tuz ve tarçını ısıtılmış büyük bir kabın içine eleyiniz Ortasına bir boşluk açıp mayayı, kalan 1/2 su bardağı suyu, kalan 1/4 su bardağı şekeri, 6 çorba kaşığı yağı, yumurtaları, çekirdeksiz kuru üzümleri, limon kabuğu şekerlemesini ve limon kabuğu rendesini yerleştiriniz Parmaklarınızla ya da bir spatula ile yavaş yavaş yediriniz Un iyice yedirilip, hamur kabın kenarlarından taşana kadar karıştırmaya devam ediniz Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgahın üstünde on dakika, yapışkan hale geldikçe yeniden unlayarak yoğurunuz (Hamur esnek ve pürtüksüz bir hale gelmelidir)
Malzemeyi karıştırdığınız büyük kabı yıkayıp, duruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız Hamuru top haline getirip kabın içine koyarak, nemli ve temiz bir bezle örtünüz Kabı ılık ve cereyansız bir yerde 2+1/2 saat, hamur iki kat kabarana kadar bekletiniz Bu sırada, büyük bir fırın tepsisini, kalan bir tatlı kaşığı yağla yağlayınız Kabaran hamuru kaptan çıkarıp, unlanmış bir tezgah üstünde yeniden 4 dakika kadar yoğurunuz
Hamuru, her biri bir öncekinden küçük olan dört parçaya ayırınız Hafifçe unlanmış tezgahta en büyük parçayı, 35 cm uzunluğunda dar bir dikdörtgen biçiminde açınız Büyük bir bıçak ile açılmış hamuru uzunlamasına, alt uçları bitişik kalacak biçimde 4 şerite kesiniz Şeritleri saç örgü gibi örüp, hamuru bir tepsiye yerleştirerek üstüne bir fırça ile yumurta akından sürünüz Öteki iki büyük hamur parçasını da aynı biçimde açıp, örerek şekillendiriniz (Kalan en küçük parçayı şerit halinde kesip, örünüz) Örülmüş hamurları büyüklük sırasına göre tepsinin içindeki hamurun üstüne yerleştiriniz Her tabakanın üstüne ötekini yerleştirmeden önce yumurta akından sürünüz Tepsiyi 30 dakika kadar ılık bir yerde, hamur iki kat kabarana kadar bekletiniz Fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip, ısıtınız
Kalan yumurta akını tepsideki hamurun üstüne sürüp, çöreği fırının orta yerinde 15 dakika pişiriniz Fırının ısısını azaltıp (180 C), 40 dakika daha pişiriniz Tepsiyi fırından çıkarıp, çöreği yan çevirerek altına parmağınızın ucuyla hafifçe vurunuz (İçi boşmuş gibi ses çıkarıyorsa, çörek pişmiş demektir) Pişmemişse fırın sıcaklığını daha da hafifletip (170°C), 5 dakika daha pişiriniz Çöreği bir tel ızgara üstünde soğutup, dilimledikten sonra servis ediniz

Not: Avusturya mutfağından alınan bu çöreğin, tad ve ölçüleri değişen çeşitleri vardır; ama paskalya çöreğinin yapılışında asıl önemli olan, hamurun biçimlendirilip örülmesidir Bu tarifteki malzeme oldukça zengindir, islenirse tereyağı ve kuru yemiş miktarı azaltılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla

Paskalya Çöreği Tarifi

Eski 10-28-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Paskalya Çöreği Tarifi



Yarım kg un

3 adet yumurta

1 kahve fincanı toz maya

1 çay bardağı ılık su

Bir tutam tuz

2 çorba kaşığı margarin

3/4 su bardağı pudraşekeri

1 çay kaşığı mahlep

Unu bir kaba eleyip, ortasını açın Mayayı koyup, ılık suyun yarısıyla iyice ezin ve 2 dakika bekleyin Ardından 2 adet yumurtayı, margarini, pudraşekerini ve mahlebi ekleyin Kalan tuzu ve suyu koyup, kulak memesi yumuşaklığında yoğurun Üzerini örtüp, ılık bir yerde 15 dakika dinlendirin Üç parçaya bölün Bir parçasını kalın, iki parçasını ince çubuklar haline getirin ve saç örgüsü şeklinde sarın Yağlanmış tepsiye koyup, 10 dakika daha dinlendirin Fırına vermeden önce üzerine kalan yumurtanın sarısını sürün 175 dereceli fırında 30 dakika pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.