![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi MALZEMELER: 1/2 lt süt 1 Su bardağı Sıvı yağ 2 Çay bardağı tozşeker 1 Tatlı kaşığı tuz 1 yumurta beyazı ( Sarısı üzerine sürülecek ) 1/2 paket yaş maya (42 ![]() ![]() 1 Tatlı kaşığı mahlep 1 Paket vanilya Aldığı kadar un HAZIRLANIŞI: Sütü ılıtıp içine 1/2 paket mayayı koyun ve elinizle eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi Malzemesi: 600 gr ![]() 3 adet yumurta 50 gr ![]() 100 gr ![]() 1 kahve kaşığı toz maya 1 çay bardağı ılık su 1 çay kaşığı mahlep 1 çay kaşığı kıyılmış fındık 1 tutam tuz ![]() Hazırlanışı: Hamur tahtasına unu eleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Paskalya çöreğinin yumuşak ve lezzetli olması için hamuru bir kaç kez mayalandırmak gerekir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi
Unun ortası havuz gibi açılır, ortasına toz maya, erimiş soğumuş margarin, yumurta, pudra şekeri, ılık süt, mahlep koyularak yumuşak bir hamur elde edilir, üzeri kapalı olarak ılık bir yerde mayalandırılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi 1 kilo ince elenmiş has un 100 gram toz maya 300 gram şeker 250 gram tereyağı 5 gram mahlep, 6 adet taze yumurta ![]() Evvelâ un, bir kap içine konur ![]() ![]() Öbür tarafta, 100 gram maya biraz su içinde eritilip o çukur içine dökülür ![]() ![]() Sonra, yukarıda yazılı malzemeden tereyağı eritilip ılık olarak maya içine katılır ![]() ![]() ![]() ![]() Malûm mikdarda şeker de, sulandırılarak, hamurun her tarafına dökülür ![]() Daha sonra, fırında gördüğümüz manzarayı alabilmeleri için, saç örmesi gibi şekil verilerek, çörekler tertip edilir ![]() ![]() Paskalye çörekleri, hafif ateşte pişirilir ve fırın tepsisine yerleştirilirken altlarına temiz kâğıtlar serilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi 6 kaşık tereyağı 1/2 kg un 1/4 bardak ılık su 50 gr maya 1 kahve fincanı ılık su (hamura) 150 gr pudra şekeri 3 tane yumurta 1 kahve kaşığı mahlep üstüne: 1 yumurta sarısı 25 gr badem içi (kavrulmuş) Uu elenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur kabardıktan sonra unun geri kalanının ortası çukurlaştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra hamur yuvarlanarak uzunca bir hale getirilir ve on iki eşit parçaya bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tepsinin içine yağ kâğıdı serilir ve üstü unlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi 6 su bardağı un 1 su bardağı toz şeker 1 paket margarin 2 adet yumurta 1 paket yaş maya 1 yemek kaşığı tuz 1,5 bardak su Yeteri kadar çörekotu Derince bir kapta bütün malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi 1 kg ![]() 350 gr ![]() 40 gr ![]() 300 gr ![]() 4 adet bütün yumurta 2 adet sarı yumurta 1/2 tatlı kaşığı mahlep 1 çay kaşığı tuz 250 gr ![]() Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilâve ediniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişçe bir parşömen kâğıdı hazırlayın ve hamuru kâğıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi bir santim kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız ![]() ![]() ![]() Not: Mayalama müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğuruluşuna bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiPaskalya Çöreği Tarifi 30 gr taze maya 60 gr (1/4 su bardağı) + 1/2 tatlı kaşığı şeker 1 su bardağı ılık su 1 kg (8 su bardağı) un 1+1/2 tatlı kaşığı tuz 1 kahve kaşığı tarçın 90 gr (6 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış) 3 yumurta (hafifçe çırpılmış) 180 gr (1 su bardağı) çekirdeksiz kuru üzüm 60 gr (1/3 su bardağı) limon kabuğu şekerlemesi 2 limonun kabuğu (rendelenmiş) Kaplaması: 1 yumurtanm akı (bir çorba kaşığı su ile çırpılmış) Mayayı küçük bir kabın içine ufalayınız ![]() ![]() ![]() Un, tuz ve tarçını ısıtılmış büyük bir kabın içine eleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeyi karıştırdığınız büyük kabı yıkayıp, duruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamuru, her biri bir öncekinden küçük olan dört parçaya ayırınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalan yumurta akını tepsideki hamurun üstüne sürüp, çöreği fırının orta yerinde 15 dakika pişiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Avusturya mutfağından alınan bu çöreğin, tad ve ölçüleri değişen çeşitleri vardır; ama paskalya çöreğinin yapılışında asıl önemli olan, hamurun biçimlendirilip örülmesidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paskalya Çöreği Tarifi |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Paskalya Çöreği TarifiYarım kg ![]() 3 adet yumurta 1 kahve fincanı toz maya 1 çay bardağı ılık su Bir tutam tuz 2 çorba kaşığı margarin 3/4 su bardağı pudraşekeri 1 çay kaşığı mahlep Unu bir kaba eleyip, ortasını açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|