Peynirli Sarıyer Böreği Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynirli Sarıyer Böreği TarifiPEYNİRLİ SARIYER BÖREĞİ MALZEMELER: 5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır) 5 çorba kaşığı margarin (yumuşak) 2 çay kaşığı tuz 3 çorba kaşığı yoğurt 1 çorba kaşığı sirke 6-7 çorba kaşığı zeytinyağ (3 kaşık hamura) Yarım demet maydanoz ve dereotu 1 yumurta (sarısı üzerine, akı peynire konulacak) Yarım küçük kalıp beyaz peynir YAPILIŞI: 1- Un elenir, ortasına yoğurt, sirke 3 kaşık zeytinyağ, tuz konup karıştırılır Bir bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında yoğrulup özleştirilir 15- 16 parçaya bölünür ve yaş bez altında dinlendirilir 2- Yağ çok hafif ateşte yarım eritilir Sonra karıştırarak krem gibi beyazlatılır 3- Her parça 10 cm çapında açılır Parçalar, hazırlanan yağ ile yağlanıp tek tek bohça gibi katlanır (Kat araları da yağlanır) Yaş bez altında 15- 20 dakika dinlendirilir (İstenirse bu işlem bir kere daha tekrarlanır) 4- Parçalar tekrar incecik açılır Üzerine zeytinyağ sürülür Peynirli iç konup iki kenar peynirin üzerine kapatılır Sonra 3 parmak genişliğinde gevşek olarak sarılıp tepsiye dizilir 5- Üzerine yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir |
Peynirli Sarıyer Böreği Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynirli Sarıyer Böreği TarifiPeynirli Sarıyer Böreği Tarifi ( İstanbul ) 1/2 kg un 3 yumurta 250 gr beyaz peynir 9 çorba kaşığı margarin tuz 5 dal maydanoz 5 dal dereotu 5 çorba kaşığı zeytinyağı 1/2 bardak un (açmak için) Yağın 8 çorba kaşığı bir çorba tabağında su buharında veya hafif ateşte eritilir Soğuduktan sonra buzdolabında dondurulur Fazla donmadan beyaz bir renk alıncaya kadar karıştırılır Elenmiş un, ortası çukur olacak şekilde hamur tahtasına dökülür 2 kahve kaşığı tuz atılır ve iki yumurta çukura kırılır Yarım bardaktan biraz fazla ılık su ile yuğ-rularak hamur yapılır Özleştirildikten sonra 5 cm çapında bir silindir meydana getirilir ve 15 eşit parçaya bölünür Parçaların kesilen yerlerine un serpilir ve her biri 3 - 4 mm incelikte açılır Hamurlar yağlanır ve bohçalanır Bohça katları da yağlanır Bir tepsiye un serpip bohçalar konur, üzerlerine yaş bez örtülerek buz dolabında dinlendirilir Birkaç kez elle hamurlara bastırılır Buzdolabına alınan hamur 1 -2 mm kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde açılır Sonra elle ilk önce orta kısımlardan, sonra yanlardan çekilerek kâğıt inceliğine getirilir, ' üstlerine yağ serpilir Bir yumurta akı, kıyılmış dereotu ve maydanoz karıştırılmış peynir, dar kenarlara uzatılarak konur, yan kenarlar da uçuca peynirin üzerine kapatılır 3 parmak eninde ve yastık şeklinde sarılır Bir tepsi yağlanır ve börekler içine dizilir Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp orta dereceli fırında 20 dakika pişirilir |
Peynirli Sarıyer Böreği Tarifi |
10-28-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynirli Sarıyer Böreği TarifiPeynirli Sarıyer Böreği Tarifi ( İstanbul ) 650 gr un 350 gr tereyağı 250 gr beyaz peynir 1 demet dereotu 1 demet maydanoz 3 adet yumurta Biraz zeytinyağı Tuz 500 gr un hamur tahtasına elenir Ortası açılır Erimiş olan tereyağı, iki yumurta sarısı, tuz, 1,5-2 desilitre su ilâve edilir 10 dakika dinlendirildikten sonra tekrar yoğurularak özleştirilir 4 cm çapında silindir yapılır 3 cm boyunda parçalara kesilir Parçalara un serpilerek 2 mm inceliğinde yuvarlak açılır Eritilmiş tereyağı, hamurların üzerine bolca sürülür Bohça gibi kapatılır Katlanırken aralarına yağ sürülür Yaş bez örtülerek, içine sürülen yağ donuncaya kadar dinlendirilir Tekrar unla açılarak yağlanır Bohça gibi kapatılır Donduktan sonra, merdane ve hamur tahtasına un yerine zeytinyağı sürülerek birer milimetre inceliğinde dikdörtgen açılır Kenarlarındaki kalınlıklar da elle çekilerek inceltilir Yumurta akı, dereotu maydanoz, karıştırılmış peynir dikdörtgenin kısa tarafına konur Kenarları ikişer santimetre peynirin üzerine kıvrılır Peynir konulan taraftan 4 cm genişliğinde sarılır, üzerine gelen kat, yağlanmış tepsiye, alta getirilerek konur Yumurta sarısı sürülür Orta ısılı fırında pişirilir |
Peynirli Sarıyer Böreği Tarifi |
10-28-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Peynirli Sarıyer Böreği Tarifi500 gram un 250 gram beyaz peynir 250 gram tereyağı 1,5 bardak süt 3 yumurta 1/2 demet dereotu 1/2 demet maydanoz tuz Hamur tahtasına unu eleyiniz Ortasını havuz gibi açarak erimiş halde 50 gram yağ, iki yumurtanın sarısı ve tuz koyunuz Sütle birlikte özleştirinceye kadar yoğurunuz Yoğurduğunuz hamuru 3 - 4 santim genişliğinde rulo şekline getirerek 3 santim uzunluğunda parçalara kesiniz Bu parçaları kestiğiniz tarafından, daireler şeklinde oklava ile incecik açınız Kalan yağı eriterek, 1çtığınız bu yuvarlakların birer yüzlerine sürünüz Bohça şeklinde kapatırken yine her katına yağ sürerek, en üst katını yağlamadan bırakınız İyice sıkılmış yaş bez altında yağı donuncaya kadar bekletiniz Bu bohçalar tekrar oklava ile açılarak, ilk seferki gibi yine yağlanıp bez altında yağının donmasını bekleyiniz Hamur tahtası ve merdaneye un yerine zeytinyağı sürünüz Sonra bu hamurları çok ince dikdörtgenler halinde açınız Kenarlarındaki kalınlığı da elle çekmek suretiyle inceltiniz Kâğıt inceliğinde olsun Kıyılmış dereotu ve maydanoz, üç yumurta akı karıştırdığınız peyniri çatalla ezerek iyice hallediniz Sonra bunlardan kafi miktarda taksim yaparak, dar kenarları peynirin üzerine iki parmak kadar kapatınız Peynir koyduğunuz taraftan gevşek olarak üç parmak sarınız Yağladığınız yumurta sarısını sürerek, orta hararetli fırında yirmi dakika kadar pişiriniz |
|