Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
boğdan, poğaça, tarifi, usulü

Boğdan Usulü Poğaça Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Boğdan Usulü Poğaça Tarifi



Boğdan Usulü Poğaça Tarifi

125 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
15 gr taze (yaş) maya
100 gr (1/2 su bardağından biraz az) + 1 çay kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı su (ılık)
350 gr (1+3/4 su bardağı) süt
250 gr (6 su bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)

2 büyük tepsiyi 1 çorba kaşığı yağla yağlayıp, bir kenara bırakınız
Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 çay kaşığı şekerle birlikte çatalla eziniz Ilık suyu katıp, krema kıvamına getiriniz Kaseyi, ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpük köpük olana kadar bekletiniz
Sütü küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtınız Ateşi kısıp, 6 çorba kaşığı tereyağ katınız Yağ eriyince tencereyi ateşten alıp, ılınmaya bırakınız
Un, tuz ve kalan 100 gr şekeri ısıtılmış büyük bir kaseye eleyip, ortasını çukurlaştırarak, maya, yağlı süt ve yumurtayı katınız Spatula ya da parmaklarınızla sıvıları una yedirip, hamur kasenin yanlarından ayrılana kadar karıştırınız
Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp 10 dakika (yapışırsa tezgahı yeniden unlayarak), esnek ve pürtüksüz olana kadar yoğurunuz Büyük kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, 1 tatlı kaşığı tereyağla yağlayınız Hamuru top yapıp, kaseye koyunuz Üstüne un serpip, temiz ve nemli bir bezle örtünüz
Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp, hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz
Kabarmış hamuru kaseden çıkarıp, unlanmış tezgahta 3 dakika yoğurduktan sonra, 0,5 cm kalınlığında açınız Kalan 1 çorba kaşığı yumuşatılmış yağı ince bir tabaka halinde üstüne yayınız
7,5 cm çapında bisküvi kalıbıyla, hamuru yuvarlak parçalar halinde kesiniz
Her yuvarlağın ortasını derince çizip, yarım ay biçiminde katlayınız Kenarlarını bastırarak yapıştırınız
Poğaçaları hazırladığınız tepsilere geniş aralarla dizip, bir fırçayla her birinin üstüne biraz eritilmiş yağdan sürünüz Poğaçaların üstünü nemli bir bezle örtüp, ılık ve cereyansız bir yerde 30-40 dakika, poğaçalar kabarıp büyüyene kadar bekletiniz
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (240 C) getirip ısıtınız
Tepsileri, fırına sürüp, poğaçaları 15-20 dakika, nar gibi olana kadar pişiriniz
Poğaçaları fırından çıkarıp, tel ızgarada biraz ılıtarak sıcak yada tamamen soğuttuktan sonra, servis ediniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.