![]() |
Osmanlı Sözleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı SözleriOsmanlı sözleri Allahu Teala'nın emirlerine muhalif bir iş işlemeyesin! Bilmediğini şeriat ulemasından sorup anlayasın; iyice bilmeyince bir işe başlamayasın! Sana itaat edenleri hoş tutasın! Askerine inamı (nimeti),ihsanı (ikramı) eksik etmeyesin ki, insan ihsanın kulcağızıdır ![]() ![]() ![]() “Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet, ikbâl (ilgi) ve yumuşaklık göster ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OSMAN GAZİ (Orhan Gazi’ye vasiyeti) “Osmanlı’ya iki kıta üzerinde hükmetmek yetmez! Zirâ i’lâ-yı kelimetullâh azmi iki kıtaya sığmayacak kadar büyük bir davadır ![]() ![]() ![]() ORHAN GAZİ “Sakın, orduya ve zenginliğe mağrur olma ![]() ![]() ![]() ![]() “Dinimizin tâyin ettiği beytülmâldeki (devlet hazinesi) gelirin ile kanaat eyle! Devletin zarurî ihtiyaçları dışında sarfiyatta bulunmaktan son derece sakın! Senden sonra geleceklere de aynı nasihatlerde bulun ve iyice tembihle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I ![]() “Unutma ki, yüce ecdâdımızın büyük zaferleri, görünüşte kılıcın gölgesinde olmuşsa da hakikatte akıl, mantık ve muhabbet güçleriyle gerçekleşebilmiştir ![]() “Ey oğlum! Adâletten hiç ayrılma! Çünkü Allah âdildir ve âdil olanı sever ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey oğlum! Bu dünyada üç türlü insan vardır: Birinci grup, akıl ve fikirleri yerinde, istikbâli az çok gören ve düşünen, hiçbir gayr-i tabiilikleri olmayan kimselerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇELEBİ MEHMET *Eğer Padişah Ben İsem, Size Emrediyorum ![]() ![]() ![]() * İmparatorunuza Söyleyin ![]() ![]() ![]() * Ya Ben Bizans'ı Alırım; Ya da Bizans Beni ![]() * Fatih Olmasaydım Ulubatlı Hasan Olmak İsterdim * Yapmak İstediğimi Sakalımın Bir Teli Bile Bilseydi, Sakalımın O Telini Hemen Koparır ve Yakardım * Bu Dünya Ölümlüdür ![]() ![]() * Dünya Devleti Ebedi Değildir ![]() ![]() ![]() * Hayatım Boyunca ALLAH'ın Emirlerinden Dışarı Çıkmadım ![]() ![]() ![]() FATİH SULTAN MUHAMMED HAN -Vükela (vekillerin) ve ümeranın (amirlerin) süslü elbiseler giymesi padişahlarına tâzimden ileri gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey gönül!Başkasından yardım ve dostluk umarak yaşama,düşmandan da korkma!Devlet ve saltanat ancak ALLAH(c ![]() ![]() ![]() -Ey canım,eğer sana Selimî gibi yüz tane devlet ve saltanat dâhi verilse cihana bağlanıp dosttan uzak olma ![]() -Güneş Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Gönlünü ve canını O'nun aşkına veren kimse ne kahramandır!Düşüncesi daima Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() -Her dertli,mihnete tahammül için biraz gönlünde kuvvet buluyorsa bu kuvvet Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -O Peygamberlerin Padişahıdır ![]() ![]() ![]() ![]() -Ümit sabahı Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ümit eliyle Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() -O'nun aşkı ile gönlü mahzun olan her sîne ne bahtiyardır!Mustafa(s ![]() ![]() ![]() -Ümmetlerin cevahir madenlerinden çıkardıkları bütün lâ'l ve inciler Mustafa(s ![]() ![]() ![]() ![]() -Alimlerin bindiği atın ayağından üstümüze sıçrayan çamur, şerefimizdir ![]() YAVUZ SULTAN SELİM Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi ![]() ![]() ![]() KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Sözleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı SözleriSuskun´isimli üyeden Alıntı Eğer Padişah Ben İsem, Size Emrediyorum ![]() ![]() ![]() FATİH SULTAN MUHAMMED HAN Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi ![]() ![]() ![]() KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN Ve bir de Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye öğütleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Osmanlı Sözleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Osmanlı SözleriAnadoluda osmanoğullarından daha büyük beyliklerde vardı , bilindiği üzere osmanlı fazla bi topluluk değildi( heran tarih sahnesinden silinebilecek ) gözüyle bakılıyordu du işte , gerisini bir çoğumuz biliyoruz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|