![]() |
?İşlenen Bir Haramı Anlatmak Dinimizce Caiz Midir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ?İşlenen Bir Haramı Anlatmak Dinimizce Caiz Midir??İşlenen bir haramı anlatmak dinimizce caiz midir? Günahların örtülmesi için kişi böyle bir suçunu gizlemesi mi gerekir? Yani kul kendi vicdanında mı tövbeye sarılmalıdır? Yoksa kul, ?Ben şöyle bir suç işledim ![]() Günahlar, kulun Rabbi ile iletişimine sınır koyan parazitlerdir ![]() ![]() Bir yakınınızla telefon görüşmesi yaptığınızı farz edelim ![]() ![]() Fizik âleminde defalarca yaşadığımız bu hâdise, mânevî âlemde Rabbimizle olan ilişkilerimizde daha öncelikli olarak söz konusudur ![]() ![]() Günahlar, haramlar ve Allah'ın yasakladığı davranışlar konusunda bize ilk hesap soran vicdanımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kulun tövbekâr sayılması için kendi vicdanında, yani kendi özünde ve içinde günahlarına karşı pişmanlığa ve tövbeye sarılması en önemli şarttır ve yeterlidir ![]() ![]() ![]() Kul hakkını içeriyor olmadıkça günahlar şahsîdir ve kul ile Rabbi arasındadır ![]() ![]() Yani günahları; 1- Kul, 2- Allah, 3- Hakkı çiğnenen kuldan başka diğer şahısların bilmesine gerek yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın kusur ve günah işlemeye kabiliyetli bir fıtratı bulunduğunu1 beyan eden Üstad Saîd Nursî Hazretleri, Cenâb-ı Hakk'ın Settâr ve Äžaffâr isimlerinin kusur ve günahlara karşı bir siper hükmünde bulunduğunu; yalnız Kendisine sığınıldığında Cenâb-ı Hakkın günahları örttüğünü, gizlediğini ve bağışladığını kaydeder ![]() Âdil mahkemeler, kamuyu ilgilendirmeyen suç ve günahların peşine düşmezler ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat kişi başkasını ilgilendirmeyen günahlarını gizlemeli, günahlarını yaymaktan kaçınmalı ve günahlarına kendi vicdanında tövbe etmelidir ![]() ![]() Sözü, Resûl-i Ekrem Efendimize (asm) bırakalım: * ?Günahı açıktan işlemekten sıkılmayanlar hariç bütün ümmetim bağışlanmıştır ![]() ![]() ![]() * ?Kul dünyada bir kulun ayıbını örterse, Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter ![]() * ?İnsanların gizli yanlarını araştırmayın ![]() ![]() * ?Günah işlediğinde hemen tevbe et ![]() ![]() * ?Günah gizli kaldıkça sadece sahibine zarar verir ![]() ![]() * ?Allah'tan kusurlarınızı örtmesini ve sizi korktuklarınızdan emîn kılmasını isteyin ![]() * ?Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: ?Ben dünyada Müslüman bir kulumun örttüğüm bir kusurunu, âhirette ortaya çıkarıp onu rezil ve rüsvay etmeyecek kadar büyük kerem ve af sahibiyim ![]() Dipnotlar: 1- Mektûbât, s ![]() 2- Lem'alar, s ![]() ![]() 3- Riyâzu's-Sâlihîn, 24; Câmiü's-Sağîr, 3000, 4- Riyâzu's-Sâlihîn, 240, 5- Câmiü's-Sağîr, 1576, 6- Câmiü's-Sağîr, 419, 7- Câmiü's-Sağîr, 332, 8- Câmiü's-Sağîr, 638, 9- Câmiü's-Sağîr, 2893 |
![]() |
![]() |
|