Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anlamiyla, basladi, bugünkü, felsefe, nasil

Bugünkü Anlamiyla Felsefe Nerede Ve Nasil Basladi?

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bugünkü Anlamiyla Felsefe Nerede Ve Nasil Basladi?




Bugünkü Anlamiyla Felsefe Nerede ve Nasil Basladi?

Felsefeye ve düsünce tarihine iliskin bugünkü bilgilerimiz, felsefenin eski Yunanistan’da baslamis oldugunu söylememizi gerektiriyor Gerçekten de, felsefenin cevap vermeye çalistigi <çevrenin kaynagi ve temeli nedir? , gibi sorulara, akla dayanarak karsilik bulmaya çalisan ilk düsünürlere eski Yunanistan’da rastliyoruz Bt: düsünürler, mitoslarin (efsanelerin) ve dinlerin bu çesit sorulara verdikleri cevaplarla yetinmemisler; akla ve kavramlara dayanan felsefesel-bilimsel karsiliklar bulmaya çalismislardi ister Çin’den, Hint’ten, Önasya’dan, ister Yunanistan’dan kaynaklanmis olsunlar, mitoslar, bu çesit sorulara cevap verirken dinsel düsüncenin kendine özgü özelliklerinden kurtulamiyorlardi Mi-toslarda ele alinan en genel sorulara (örnegin sorusu) verilen karsiliklar inanca dayaniyor; inanç üzerinde temelleniyordu Baska bir deyisle, mitoslarda, akla dayanan özgür düsüncenin isleyisi görülmüyordu Üstelik mitoslarda, kavramlar degil imgeler (imailar) agir basiyordu Yani sunduklari açiklamalarin temelinde, kavramlar (genel ve soyut düsünceler) degil, somut varliklar ve bunlarin insan zihnindeki yansilari (tasarimlari) yer aliyordu Demek ki mitoslar, insan gibi tasarladiklari (insan suretinde ve kisi olarak kavradiklari) bazi güçleri, yani çesitli tanrilari isin içine sokarak, evrenin ve insanoglunun Orta’ya çikisini açiklamaya çalisiyorlardi Evrenin kaynaginda (kökünde) diye sormuyorlardi; diye soruyorlardi Mitoslar, evreni ve tüm doga olaylarini, kisi olarak tasarlanan ve inanç konusu akin güçlerle açiklama çabasindan baska sey degildi



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.