Toprak Uyanırsa Özeti Şevket Süreyya Aydemir |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Toprak Uyanırsa Özeti Şevket Süreyya Aydemir1KİTABIN KONUSU Bir öğretmenin emekli olduktan sonra başından geçen olayları;bir öğretmenin görevlerini,yapması gereken şeyleri anlatan bir kitaptır 2KİTABIN ÖZETİ İnterneti daha hızlı dolaşın Google Araç Çubuğuyla birlikte Firefox’u da alın Olayın içinde geçen öğretmen,aslında emekli olmuş vurdumduymaz bir öğretmendirFakat emekli olduktan sonra zamanını bunca sene ne kadar boş şeyler içinde harcadığını anlarEmekli olmadan önce kurduğu hayallerin hiçbiri gerçekleşmezeğitim müdürü ile konuşmaya gidereğitim müdürü ona bir köyde öğreymenlik yapabileceği müjdesini verirgittiği köy tahmininden kötü çıkargeri dönmek ister fakat bunu yapamazçünkü,oradaki insanları çok sevmiştir ve onlar için birşeyler yapmak isterköyde ilk olarak ilgilendiği yer okuldurdaha sonra köyün başına dert olan bataklığı kuruturbunları yaparkende başından birçok olay geçerköyü çok iyi bir duruma getiriröyle ki artık köye yabancılar gelmeye başlarinsanlar iş sahibi olurlaröğretmen hayatının en verimli yıllarını burada geçirirköyde köy odaları açılır,bir eğitim seferberliği başlarköyde yıllardır yapılamayan nüfus sayımı bile yapılırartık ekmeksizköy için yeni ufuklar açılmıştır 3KİTABIN ANA FİKRİ insan sırlar içinde yaşar ve bunu farkedemezfakat etrafındaki insanlara ilgi gösteren sosyal insanlar bunu keşfederler ve hayattan tat almaya başlarlar 4KİTAPTAKİ OLAYLARIN,ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ EKMEKSİZKÖY ÖĞRETMENİ:Vatansever,sosyal,insanlarla çok iyi iletişim kurabilen bir insan HOCAEFENDİ:Kooperatifçiliğe merak sarmış,kendi yağında kavrulan bir insandır MUHTAR:Öğretmenin köye gelmesinden beri ona yardım eden,dürüst,vatansever bir insandır 5KİTAP HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER Kitap sade bir dille yazıldığı için anlaşılması kolay bir kitaptırOlaylara yaklaşım tarzı diğer kitaplardan daha güzel ve daha farklıdırHerkesin okumasını tavsiye ederim 6KİTABIN YAZARI HAKKINBDA KISA BİLGİ şevket süryya aydemir eski bir öğretmendirbu öğretmenlik görevi sırasında O,çalışmalarının niteliği ve başarısı üzerinde öyle bir takdir belgesine de mazhar olmuştur ki,bu belge,fani hayatında,her Türk’ün bir şeref tacı ve bir ülküsü sayılabilirbu taktir,Gazi Mustafa Kemal’in,Şevket Süreyya’nın hem eğitim başarıları,hem de şahsiyeti üstündeki üstün ve pek eşi olmayan yazılı ifadeleridirTek Adam,Suyu Arayan Adam,Toprak Uyanırsa en önemli eserlerindendir |
|