Mutfakta Bazı Püf Noktaları.. |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Bazı Püf Noktaları..Patlıcan Doğranıp soyulmuş patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli Yeşil sebzeler renk değiştiriyorsa Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayıp arada bir açarsanız sebzenin orijinal rengini kaybedip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz Kimileri kahverengileşmeyi önlemek için pişirme işlemi sırasında yemeğin içine soda atma yoluna başvurur Ama bilinenin aksine bu doğru bir yöntem değildir, çünkü soda hem yemekteki besin değerini düşürür hem de lezzeti bozar Balık ayıklarken Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır Bol sulu limonlar için Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir Börek bekletilince Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın Buzlukta yapışan kağıtlar Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır Daha da lezzetli zeytinyağlılar için Zeytinyağlı yemeklere bir-iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır Daha lezzetli beşamel soslar için Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin Daha lezzetli çaylar için Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden bu da çayın tadını etkiler Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, tadının daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz Daha lezzetli köfteler için Pişireceğiniz köftenin daha lezzetli olması için köftenin içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda ıslatmayıp et suyuna koymayı deneyin Et suyunda ıslanmış ekmekler köftenizi lezzetlendirecektir Daha lezzetli soğanlar Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız kavururken içine biraz şeker atın Daha yumuşak ve lezzetli etler için Eti kemiğinden ayırmadan çiçek yağında bir müddet dinlendirin Bunun sonucunda etinizin hem daha yumuşak hem de daha lezzetli olacağını siz de fark edeceksiniz Eti yumuşatmanın bir başka yolu ise limon suyudur Hiç pişmeyecek gibi görünen sert etler bile limon suyu (ya da yemeğine göre sirke) ilavesiyle hem daha yumuşak hem daha lezzetli olur hem de çabuk pişer Sert etleri yumuşatmak için kullanılan bir başka yöntem ise tencereye bir parça ekmek atmaktır Domatesin kabuğu Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin Düzgün hamurlar için Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkaya düzgün, yuvarlak bir şekil vermek istiyorsanız bir tencere kapağını ya da alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz Bunun yardımıyla hamuru fazla bastırmadan, ezip parçalamadan düzgün bir şekilde kesebilirsiniz En güzel patates kızartması ve püresi Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız Patates pürenize değişik bir koku ve tat vermenin yoluysa içine bir miktar hindistan cevizi atmaktan geçiyor Et pişirirken Etler orta ve orta altı sıcaklıkta, kapağı kapalı olarak pişirilmelidir Yüksek ısıda uzun süre pişirdiğiniz etlerin yüzey renginde aşırı koyulaşma meydana gelir ve sağlık için zararlı maddeler oluşur Üstelik bu şekilde pişen et besin değerini de kaybeder Et sert ya da yumuşak olursa Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir Boyun, kol, bacak gibi bölümlerdeki etler sert olduğundan bunlar kıyma şeklinde kullanılmaya daha uygundur But ve göğüs gibi orta sertlikteki etler suda pişirilirler Yumuşak olar sırt eti ise ızgara için uygundur Eldeki balık kokusunu gidermenin yolları Elinizdeki balık kokusunu gidermek için elinizi soğuk suyla yıkadıktan sonra sirke veya limonla ovalayın Pişirdiğiniz kaplardaki balık kokusunu da yine bu yöntemle sirkeli suyla çıkarabilirsiniz Graten yapacağınız yemeği Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz Kızarmış balık Balığı yıkadıktan sonra iyice kurulamak una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlar bu da yemeğinizi daha lezzetli kılar Kızartma yaparken yağ sıçramaması için Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır |
Mutfakta Bazı Püf Noktaları.. |
10-21-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Bazı Püf Noktaları..Havucun rengini korumanın yolu Havucu kaynar suda haşladıktan sonra onları hemen soğuk suyun içine atacak olursanız, renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz Komposto ve şerbet yaparken dikkat edilecek hususlar Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir Kuruyan kahveler Türk kahvesinin tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine iki-üç tane kesme şeker atın Böylece kavanozdaki kahve bitene kadar tazeliğini koruyacaktır Lahana ve karnabahar kokularına son Evde lahana ya da karnabahar pişerken etrafa yayılan kokuyu hepimiz biliriz Bunu önlemenin bir çaresi var; tencereye birkaç dilim ekmek koymak Ekmeğin ufalanıp dağılmasını önlemek için temiz bir tülbent sarmanınızı öneririz Küfsüz ekmekler Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna koysanız da kısa sürede küflenir Bunu önlemek için de yapılacak en iyi şey tuza başvurmak Artan ekmeği kutusuna koyarken ufak bir kabın içine de tuz koyun, emin olun yararını göreceksiniz Lezzetli pilavlar için Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar Lezzetli tavuklar için Tavuk etini yemeği yapmadan önce birkaç saat sütün içinde bekletirseniz hem daha yumuşak, hem de daha leziz olacaktır Lezzetli yoğurt Yoğurt yapacağınız sütü kaynamaya başladıktan sonra beş dakika süreyle büyük bir kaşıkla havalandırırsanız yoğurdunuz daha lezzetli olur Patatesi saklamanın yolları Patatesi sıcak ortamda saklamayın Nişastalı bir sebze olan patatesin içindeki glikoz sıcakta nişastaya dönüşür ve pişirme sırasında dağılmaya yol açar Ama kızartma yapacaksanız durum tamamen tersine döner Kızartma yapacaksanız patateslerin önceden oda ısısına bekletilmesi gerekir, çünkü kızartılacak patatesin glikoz miktarının az olması tercih sebebidir Salçanın bozulmaması için Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmamasını sağlamak için şişenin ağzını kapatmadan önce, mantarları zeytinyağına batırın Böylelikle, şişenin içine havanın girmesine engel olmuş olursunuz Salata için doğru soğan Salataya doğrayacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletmenizde fayda var Bu sayede hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem kolay dilimlenir, hem de görünüşü daha parlak olur Sarmısak soymanın en kolay yolu Sarmısakları ılık suda bekletip iki parmağınızla hafifçe sıktığınzda kabuklarının çok kolay bir şekilde çıktığını göreceksiniz Pilavı sakın karıştırmayın Pilavı pişirirken asla karıştırmayın Çünkü sudaki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yol açar Soğan ve gözyaşı Soğanın gözlerinizi yakmamasını istiyorsanız üzerine sirke döküp birkaç dakika beklettikten sonra soyun Bir diğer yöntem ise soğanı bir süre buzlukta bekletmektir Şekerlenmeyen reçeller Reçel, şurup, jöle gibi çok şekerli tatlılar zamanla şekerlenebilir Bunu önlemek için şurubu kaynarken fazla karıştırmamaya dikkat etmelisiniz Reçeliniz buna rağmen şekerlendiyse tencereye koyun, her kilosu için iki adet limonun suyunu ilave edin ve bir taşım kaynatın, tadının normale döndüğünü göreceksiniz Unutmamanız gereken bir diğer önemli nokta ise reçel için madeni kaşık yerine tahta kaşık kullanılmanız gerektiğidir Yemeğiniz yağlı olduysa Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın Bu işlem yemeğin buharıyla birlikte yağını da çekmesini sağlar Yumurta fazla pişerse Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır Tabaklardaki çatlaklar Tabaklarınızda oluşan küçük çatlaklar nedeniyle kırılmalarından korkuyorsanız; tabağı bir tencereye koyarak ağzına kadar sütle doldurun Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatarak soğumaya bıraktığınız tabaklarınızda çatlaklardan eser kalmadığını göreceksiniz Bu işlemi bütün porselen objeleriniz için kullanabilirsiniz Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın Yeterince soğuyacaktır Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz |
|