Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işareti, kesme, kullanılır, nerelerde

Kesme İşareti Nasıl Kullanılır , Kesme İşareti Nerelerde Kullanılır

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kesme İşareti Nasıl Kullanılır , Kesme İşareti Nerelerde Kullanılır

Kesme işareti nasıl kullanılır , kesme işareti nerelerde kullanılır

kesme işareti (')

1 özel adlara getirilen iyelik ve hâl eklerini ayırmak için konur

ancak aşağıda belirtilen özel adlardan sonra kesme işareti kullanılmaz:

a kurum ve kuruluş adları

b akım, çağ ve dönem adları

c kişi adlarından sonra kullanılan unvanlar

d ay ve gün adları

e deyimlerde geçen özel adlar

2 yabancı özel adlardan sonra getirilen çokluk ve yapım ekleri kesme işaretiyle ayrılır

3 yabancı özel adlardan sonra getirilen çokluk ve yapım ekleri kesme işaretiyle ayrılır

4 sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur

5 dilimizde kolmak, netmek, neylemek, napmak gibi fiiller yoktur ancak konuşmada ve vezin dolayısıyla şiirde bu tür kullanılışlar ortaya çıkabilmektedir seslerin vezin dolayısıyla şiirde veya konuşma sırasında düştüğünü göstermek için kesme kullanılır

6 bir ek veya harften sonra gelen ekleri ayırmak için konur

7 özel adlar için yay ayraç içinde bir açıklama yapıldığı takdirde kesme işareti yay ayraçtan sonra konur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com