Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biçimleri, dili, kullanımı, türk, özyaşamöyküsü

Türk Dili Ve Kullanımı - Özyaşamöyküsü Biçimleri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türk Dili Ve Kullanımı - Özyaşamöyküsü Biçimleri

Türk Dili ve Kullanımı - Özyaşamöyküsü Biçimleri

Yazınsal özyaşamöyküsü: Edebiyat, sanat, siyaset, spor vb alanlardan ünlü bir kişinin kendi yaşamını bir kitap veya kısa bir yazı biçiminde kaleme alması

- Kişinin diğer insanlar tarafından bilinmeyen yönlerinin, ünlü olduğu alan dışındaki yaşamının tanınmasını, geçmişinin -en doğru kaynaktan- öğrenilmesini, hakkında söylenen ya da bilinenlerin bir kez de bizzat kendisi tarafından aktarılmasını, alanındaki başarısını nelere borçlu olduğunu ve nasıl kazandığını ifade etmesini sağlar

-Kişinin gelecek kuşaklar tarafından tanınmasını sağlar Alanının önde gelen kişilerinin özyaşamöykülerini yazmaları, onların diğer insanlara olumlu örnek olması bakımından son derece önemlidir

- Çoğunlukla birinci tekil kişi anlatımı benimsenir

- Özneldir

- Anı ve yaşantılara dayanır Yazarın eklemek istediği belge ve fotoğraflarla desteklenebilir

- (Öznel de olsa) Gerçekleri yansıtmalıdır

Örnek metin I: Buket Uzuner, "Özyaşamım ve Kendim", Gündoğan Edebiyat, 2, Yaz 1992: sf 33-37

Örnek metin II: Ayla Kutlu, "Yaşamım", Gündoğan Edebiyat, 2, Bahar 1992: 21-28

Örnek metin III: AylaOrhan Veli, "Ben Orhan Veli", Bütün Şiirleri, İstanbul, 1991, Adam Yayınevi, 1991:194-195

İş amaçlı özyaşamöyküsü: Bir işe başvuran kişinin kendi özelliklerini yazılı olarak anlattığı, "özgeçmiş" ya da "CV(Curriculum vitae)" olarak anılan yazı biçimi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com