Aşırı Özgüvenin Sebepleri |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşırı Özgüvenin SebepleriAşırı Özgüvenin Sebepleri Özgüven Fazlalığı da kişilk gelişimi açısından doğru olmayan bir özelliktirBu durumdaki kişi kendisine ait olmayan davranışlara girişir kendisinin farklı bir kişiymiş gibi, olduğundan daha daha üstün bir kişiymiş gibi göstermeye çalışır Aşırı özgüven genellikle iki tutum nedeni ile olur; • Birincisi yüksek motivasyondur Yani anne ve babanın çocuktan beklentisinin çok yüksek olmasıdır Aile, çocuğun yapamayacağı şeyleri hedeflerse, çocuk ailesini memnun etmek için farklı görünmeye çalışırRol yapmaya başlarGüven rolü oynarAilesinin kendisinden yapamayacağı şeyler beklediğini hisseden çocuk hep streslidir, kaygılıdırMutlu değildir “ Ne Yapsam ailemi mutlu edemiyorum” diye düşünür, ailesinin beklentilerini karşılayamadığı için böyle bir savunma mekanizmasına sığınır • İkinci tutum hatası ise; övgünün yanlış kullanılmasıdırBizim toplulumuzda övgü çok az kullanılmaktadır Kullanıldığı zamanlarda da çoğu zaman yanlış kullanılmaktadırYanlış ve yersiz kullanılan övgü, ego kabarmasına sebep olmakta, çocukta ve bireyde abartılı özgüvene yol açmaktadır Bunun için çocuğun kişiliğinin değil; çabalarının , becerilerinin övülmesi gerekir “Sen bir tanesin, akıllısın, dünyada eşin yok” dendiği zaman; çocuğun kendini arama, kendini keşfetme, kendini geliştirme becerisi elinden alınmış olur Çocuk kendisinin her konuda yeterli olduğunu düşünürse, kendini geliştirmeye yönelik bir çabaya ihityaç duymaz Övgüye yanlış kullanmak bu anlamda çocuğa kötülük yapmaktır Çocuğun kişiliğinin değil de “Bak ne güzel yatağını topladınNe güzel giyindin” gibi iyi şeyleri övmek daha doğru olur Aksi halde çocukta hatalarını inkar etme duygusu gelişir Kendisini sadece olumlu bir varlık gibi algılayan çocuğun benlik saygısı yanlış gelişir Halbuki özgüven kişinin kendini olduğundan üstün ya da aşağı değil, olduğu gibi kabul etmesidir Yaşam boyu karşılaşılabilecek problemleri çözme konusunda kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek her anne babanın isteğidir Buna rağmen anne baba, bazen bu isteğe paralel gitmeyen tavırlar sergiler Aşırı koruyucu ve kollayıcı tutum bunlardan biridir Genelde bu tip ailelerin yetiştirdiği çocuklar, aşırı korkak, ürkek, kendini ifade etmede zorlanan ve arkadaş edinmede problemler yaşayan çocuklardır Tüm bu davranışların altında yatan temel neden, anne babanın aşırı koruyucu ve kollayıcı tutumu karsısında geliştirilen güven eksikliği ya da Özgüven yetersizliğidir |
|