Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
uranyum, yatakları

Uranyum Yatakları

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Uranyum Yatakları

Uranyum Yatakları

Van Gölü’nde üç yıldır sürdürülen araştırma, önemli miktarda uranyum madeninin burada yattığını ortaya çıkardı Tespit edilen 50 bin ton uranyumun piyasadaki değeri 75 milyar doları buluyorEfsanelerle gündeme gelen Van Gölü’nden canavar değil uranyum çıktı Bilimadamları gölde kirlilik ararken 75 milyar dolarlık uranyum buldu Türkiye’de kurulacak nükleer santralde bu uranyumun kullanılması için de çalışma başlatıldı Elazığ Fırat Üniversitesi’nden Kimyager Prof Dr Mehmet Yaman’ın geçtiğimiz ay uluslararası hakemli bir dergi olan Clean-Journal’da Van Gölü’nde yüksek oranda uranyum olduğuna ilişkin bir makalesi yayınlandı Yaman ve ekibi 2 yıl boyunca Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm göl ve akarsuları tahlil etti Tahlil sonucunda Dicle ve Fırat’da litrede 1 mikrogramdan az, Van Gölü’nün 30 ayrı noktasından alınan suda ise ortalama litrede 76 mikrogram uranyum bulundu 2008 yılında Van Gölü’ndeki kirliliği araştırmak için laboratuarda analiz yaparken yüksek oranda uranyum tespit eden Prof Yaman çalışmalarını 3 yıl boyunca sessizce yürüttü Uranyum çalışmasının sonuçları dünyaca kabul gören bir dergide yayınlayarakgüvenceye aldı Yaman’a İstanbul Teknik Üniversitesi’nden de destek geldi TÜBİTAK’tan da araştırma desteği istendi

Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye’nin karadaki toplam uranyum miktarının 9 bin ton olduğunu tahmin ediyor Yozgat Sorgun’da da ilk uranyum araması başladı Ancak henüz Türkiye’de uranyum madeni tespit edilerek çıkartılmadı 5 bin megawatt bir santral için yılda bin ton uranyuma ihtiyaç var Uranyumun kilogramı 220 dolara kadar çıkıyor Ancak ortalama 150 dolardan bile hesaplansa Van Gölü’nde bulunan 50 bin tonluk rezerv 75 milyar dolar ediyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com