Çekme Helva - Ev Tatlıları |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çekme Helva - Ev TatlılarıÇekme Helva Bunu sayın Nail Tan'ın derlemesinden aynen aldık Kastamonu 'da "çekme helva" adıyla tanınan helvanın benzeri yakın yıllarda Mudurnulular tarafından "saray helvası"adıyla tanıtılmıştır İzmitte değişik bir şekli de "pişmaniye"adıyla pazar!anmaktadır Çekme helva, Kastamonu'nun hediyelik yiyeceklerinin başında gelmekte ve diğer illerde çok beğenilmektedir, hammaddesi kadayıflık, özü olmayan un, şeker, yağ ve sudur Çekme helva yapımı meyane elde edilmesiyle başlar Yemeklik margarin yağ, imalâthanede orta büyüklükte bir kazanda eritilir İçine un konur Bir saat kadar hafif ateşte unla yağ karıştırılarak pişirilir Meyane soğumaya terkedilir Şeker ocağı hazırlanır 20 kg kadar toz şeker bir kazana konur, su ile karıştırılarak eritilir İçine limon tuzu katılır Yarım saat daha kaynatılır Erimiş şeker akide şekeri kıvamına gelince ocaktan alınır Mermer soğuma taşına dökülür Soğuyan şeker, soğuma taşından toplanır, özel ağartma makinasına konur Savrularak beyazlaşıncaya kadar ağartılır Makinadan alınan ağartılmış şeker, normal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir Sıra 4-5 kişilik helvacı ekibinin çalışmasına gelmiştir Ağartılmış şeker, büyük bir halka şekline getirilir Meyaneye bulanarak elden ele çekilerek uzatılır Çekme helva denmesinin sebebi budur Meyaneye bulanarak çekilen, uzatılan şeker sonunda beyaz lifler haline gelir Beyaz lifler haline gelmiş şeker, mermer üzerine konup küçük parçalara ayrılır Tepsilere doldurulup preslenerek sıkıştırılır Böylece tepsi kenarlarına kadar dolu sıkıştırılmış, un gibi bir helva elde edilir Tepside baklava dilimleri şeklinde veya kare dilimler elde edilerek satılır Son yıllarda üreticiler çekme helvaya fındık, hindistan cevizi, kakao da katmakta, renkli türlerini pazarlamaktadırlar Aslı; beyaz, sade olan şeklidir Mudurnu'da aynı usulle helva yapılmakta, sadece margarin yerine tereyağı kullanılmaktadır |
|