Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Tatlı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çekme, helva, tatlıları

Çekme Helva - Ev Tatlıları

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çekme Helva - Ev Tatlıları




Çekme Helva

Bunu sayın Nail Tan'ın derlemesinden aynen aldık

Kastamonu 'da "çekme helva" adıyla tanınan helvanın benzeri yakın yıllarda Mudurnulular tarafından "saray helvası"adıyla tanıtılmıştır İzmitte değişik bir şekli de "pişmaniye"adıyla pazar!anmaktadır

Çekme helva, Kastamonu'nun hediyelik yiyeceklerinin başında gelmekte ve diğer illerde çok beğenilmektedir, hammaddesi kadayıflık, özü olmayan un, şeker, yağ ve sudur

Çekme helva yapımı meyane elde edilmesiyle başlar Yemeklik margarin yağ, imalâthanede orta büyüklükte bir kazanda eritilir İçine un konur Bir saat kadar hafif ateşte unla yağ karıştırılarak pişirilir Meyane soğumaya terkedilir

Şeker ocağı hazırlanır 20 kg kadar toz şeker bir kazana konur, su ile karıştırılarak eritilir İçine limon tuzu katılır Yarım saat daha kaynatılır Erimiş şeker akide şekeri kıvamına gelince ocaktan alınır Mermer soğuma taşına dökülür Soğuyan şeker, soğuma taşından toplanır, özel ağartma makinasına konur Savrularak beyazlaşıncaya kadar ağartılır Makinadan alınan ağartılmış şeker, normal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir Sıra 4-5 kişilik helvacı ekibinin çalışmasına gelmiştir Ağartılmış şeker, büyük bir halka şekline getirilir Meyaneye bulanarak elden ele çekilerek uzatılır Çekme helva denmesinin sebebi budur Meyaneye bulanarak çekilen, uzatılan şeker sonunda beyaz lifler haline gelir Beyaz lifler haline gelmiş şeker, mermer üzerine konup küçük parçalara ayrılır Tepsilere doldurulup preslenerek sıkıştırılır Böylece tepsi kenarlarına kadar dolu sıkıştırılmış, un gibi bir helva elde edilir Tepside baklava dilimleri şeklinde veya kare dilimler elde edilerek satılır Son yıllarda üreticiler çekme helvaya fındık, hindistan cevizi, kakao da katmakta, renkli türlerini pazarlamaktadırlar Aslı; beyaz, sade olan şeklidir Mudurnu'da aynı usulle helva yapılmakta, sadece margarin yerine tereyağı kullanılmaktadır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.