Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiKahveLi FıstıkLı Kurabiye Malzemeler: * yarım paket tereyağı (zeytinyağı ile karıştırarak kullandık) * 3 yemek kaşığı süt * 1 yemek kaşığı neskafe * 4 yemek kaşığı pudra şekeri * 2 adet oda sıcaklığında yumurta * 1 paket kabartma tozu * 3 su bardağı un * yaklaşık 1 kase toz antep fıstığı Yapılışı: Geniş bir kapta süt, neskafe ve pudra şekerini iyice karıştırın Nescafe eriyecek Bu karışıma yağ ve yumurta sarılarını ekleyerek iyice birbirine yedirin Diğer taraftan kabartma tozu ve un ekleyin Yalnız un fazla gelebilir yavaş yavaş eklemenizde fayda var Kulak memesi kıvamında olacak dense de bizim hamurumuz hafif dağılan bir hamur oldu Eğer hamurunuzu toparlayamazsanız bir kaç kaşık daha süt ekleyebilirsiniz Elde ettiğiniz hamuru 20 dk dinlendirin Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopararak yuvarlayın Önce yumurta akına sonra da antep fıstığına bulayın Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dk pişirip çıkarın Afiyet olsun |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiCevizli Kurabiye Malzemeler: 2,5 su bardağı un yarım çay kaşığı kabartma tozu 1/4 çay kaşığı tuz 1,5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı tereyağı 2 adet iri yumurta 1 çay kaşığı vanilya 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 su bardağı bütün ceviz içi Hazırlanması: Unu, kabartma tozu ve tuzla birlikte eleyin Ayrı bir kapta 1,5 su bardağı toz şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını mikserle karıştırın Yumurtaları ve vanilyayı ekleyin, orta hızda bir müddet daha karıştırın Üzerine unlu karışımı katın Son olarak dövülmüş cevizleri fazla karıştırmadan ilave edin Bir fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın Yağlı kağıdın üzerine dizin Her birinin üzerine yarım ceviz yerleştirin Önceden ısıtılmış orta hararetli fırında 23-25 dakika pişirin Fırından çıkartın ve soğumaya bırakın Üzeri için: çikolatayı benmari usulü eritin, üzerine 2 yemek kaşığı krema ekleyin Bir çatalın ucundan akıtarak kurabiyelerin üzerine çikolata gezdirin Çikolata donunca servis yapın (Emine teyze süsleme görevini bana vermişti, ben krema yerine tereyağı + çikolatayı eritip kaşığın kenarıyla kurabiyelerin üzerine gezdirdim) |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiElmalı Bonbon Kurabiye' Malzemeler: 2 yumurta 250gr margarin 2 yemek kaşığı yoğurt yarım su bardağı şeker 5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 2 paket vanilya hindistan cevizi içi için: 6 iri boy elma yarım su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı tarçın 50gr ceviz veya fındık içi dışı için: 2 su bardağı şeker 1,5 su bardağı su 1 tatlı kaşığı limon suyu hindistan cevizi Hazırlanması: Bir kabın içine eritip ılıttığınız margarini, yoğurdu, yumurtaları ve şekeri alıp çırpma teliyle karıştırın İçine elenmiş unu, kabartma tozunu, vanilyayı ekleyip özlü bir hamur yoğurun Hamuru 10 dak dinlendirin Bu arada elmaları soyup rendeleyerek şeker ilavesiyle elmalar suyunu bırakıp çekene dek pişirin Sonra tarçın ve ceviz içini ekleyip karıştırın Hamurdan ceviz büyüklüğünde (Emine teyze cevizden küçük olmalarını tavsiye ediyor) parçalar koparıp yuvarlayın İşaret parmağınızla hamurun iç kısmını oyarak mümkün olduğunca inceltin Hamurların boşluklarına soğuyan elmalı içi doldurup hamurun ağız kısmını büzerek kapatın Yuvarlak şekildeki hamurları yağlanmış fırın kabına dizin ve ısıtılmış 190C fırında kurabiyelerin altı ve üstü pembeleşene kadar pişirin Bu arada dışı için şekeri ve suyu 5 dakika kaynatın Limon suyunu ekleyip 1 dakika daha kaynatmaya devam edin ve sonra şerbeti iyice soğutun Kurabiyeleri fırından alır almaz soğuk şerbetin içine bırakın 5-10 dakika daha altüst ederek kurabiyelerin şerbeti emmesini sağlayın Daha sonra kurabiyeleri şerbetten çıkararak hindistancevizi içinde yuvarlayarak servis tabağına alın |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiCEVİZLİ KURABİYE Malzemeler :
Hamur yoğurma kabına margarini küp küp doğrayın Pudra şekerini ilave edip margarin ezilene kadar karıştırın Yumurta, ceviz, kabartma tozu, vanilin ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun Hamurdan ceviz kadar koparıp yuvarlayarak tepsiye dizin Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin Fırından çıkınca ayrı bir kapta karıştırdığınız pudra şekeri ve tarçın karışımını kurabiyelerin üzerine eleyin Afiyet bal şeker olsun |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiPİRİNÇ UNLU NİŞASTALI KURABİYE Malzemeler :
Hamur yoğurma kabına, margarini, sıvı yağı ve pudra şekerini koyup krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın Pirinç unu, kabartma tozu ve ele yapışmayacak şekilde nişasta ekleyerek hamuru yoğurun (Hamurun kıvamı çok yumuşak pul pul dökülen bir hamur oluyor) Hamurdan parçalar koparıp, elinizle yuvarlayıp üzerine hafifçe bastırıp, tepsiye dizin Önceden ısıtılmış 150 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin (Kurabiye piştikten sonra çok yumuşak oluyor, fakat bir süre sonra sertleşiyor) Afiyet bal şeker olsun |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiAYVALI KURABİYE Malzemeler :
Hamur yoğurma kabına margarini küp küp doğrayın Şekeri ve yoğurdu ekleyip elinizle pürüzsüz olana kadar karıştırın Vanilyayı, kabartma tozunu ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyerek yoğurun Üzerine streç film kapatarak 15 dk dinlendirin İç malzemesi için, Ayvayı rendenin ince tarafıyla rendeleyip şekeri ekleyin ve ayvalar yumuşayana kadar karıştırarak pişirin Soğumaya bırakın Hamurdan parçalar koparıp içini parmağınızla oyarak çay kaşığı yardımıyla iç malzemeden koyup kapatın Yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kurabiyeler hafif pembeleşinceye kadar pişirin Fırından çıkan kurabiyeleri 10 dk soğuttuktan sonra, elinizle üst kısmını suyla ıslattıktan sonra bir kapta karıştırdığınız şeker ve tarçın karışımına kurabiyenin üst kısmını bulayın Afiyet bal şeker olsun |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiTarçınlı Kurabiye 1 küçük yumurta 125 gr tereyağ 1/2 su bardağı pudra şeker 1/2 su bardağı mısır nişastası 1/2 paket kabartma tozu 2 su bardağı un 3-4 yemeke kaşığı yulaf ezmesi * (tarifin orjinalinde yok, ben ekledim) Üzeri için: 1 dolu çorba kaşığı tozşeker 2 silme çorba kaşığı tarçın Yapılışı: Erimiş ve soğumuş olan tereyağını, yumurta ve şekeri bir kapta çırpalım Başka bir kapta harmanladığımız nişasta, un, kabartma tozu ve yulafı yumurtalı karışıma ekleyip yoğuralım Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğuralım Hamuru tezgah üzerine alıp, merdana yardımı ile yarım cm kalınlığında açalım Şekilli kurabiye kalıplarıyla keselim Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizip, önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim 5-10 dakika fırında bekletelim Şeker ve tarçını bir kapta harmanlayalım Kurabiyelerin üzerlerine tarçınlı karışımı serpip soğuyunca servis yapalım |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiFındıklı Spiral Kurabiye 15 su bardağı un 1/2 su bardağı kakao 1/2 su bardağı toz şeker 1/2 su bardağı fındık içi (irice kıyılmış, bulgur gibi) 100 gr tereyağ 1 yumurta 1 çorba kaşığı soğuk su 3-4 kaşık nutella Un, kakao, tozşeker ve fındıkları karıştıralım Erimiş ve soğumuş olan tereyağını ekleyelim Karışım ufalanmış ekmek görünümünü alınca, yumurta ve soğuk suyu ilave edip düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım Tezgaha yağlı kağıt serip hamuru kağıdın üzerine alıp yoğuralım 25x35 cm boyutlarında bir dikdörtgen elde edecek şekilde merdaneyle yaklaşık yarım santim kalınlığında açalım Kenarlarını bıçakla düzeltip güzel bir dikdötrgen elde edelim Üzerine nutellayı bir spatula yardımı ile sürelim Hamuru uzun kenarından başlayıp yağlı kağıt yardımıyla rulo şeklinde saralım En az yarım saat buzdolabında bekletelim Buzdolabından çıkan hamuru bir santim kalınlığında dilimler halinde keselim Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yatay olarak aralıklarla dizelim Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirelim |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiBeyaz Çikolatalı Kurabiye Malzemeler: 3 kahve fincanı pudra şekeri (yaklaşık 200 gr) 250 gr - 1 paket- tereyağı ya da margarin (100 gr eritilmiş, 150 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış) 1 kahve fincanı hindistan cevizi 1 paket (80 gr) beyaz çikolata 1 kahve fincanı süt 2,5 su bardağı un 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu Yapılışı: 100 gr tereyağını kısık ateşte bir sos tenceresinde eritin (kaynamasın), ateşi kapatın ve kırılmış beyaz çikolataları sıcak yağın içine atın Eriyene kadar hızlıca karıştırıp ılınmaya bırakın Un, kabartma tozu, vanilya, pudra şekeri ve hindistan cevizini hamur yoğuracağınız kaba alıp karıştırın Kalan 150 gr oda sıcaklığındaki tereyağını küçük parçalara ayırıp ilave edin Elinizle pütürlü bir kıvama gelene kadar “mıncıklayarak” yoğurun Beyaz çikolatalı karışım ılınınca sütle birlikte hamur yoğurma kabına ekleyin ve elinize yapışmayan, oldukça yumuşak ve gevşek bir hamur elde edene kadar yoğurun Gerekirse 2-3 yemek kaşığı daha un ilave edebilirsiniz ama hamur elinize yapışmayan hale geldiğinde daha fazla un eklemeyin Hamura daha kolay şekil verebilmek için 15-20 dakika buzdolabında bekletin Fırını 180 dereceye ayarlayın, hamuru buzdolabından çıkarıp merdaneyle çok fazla inceltmeden açarak kurabiye kalıplarıyla şekil verin Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdikten sonra beyaz kalacak şekilde 20 dakika kadar pişirin Kurabiyelerin kenarları pembeleşmeye başladığında ve altı kızardığında fırından alın Fırından çıkınca hafif yumuşak olan bu kurabiyeler soğudukça sertleşiyor Bu yüzden tepsiden almadan önce biraz ılınmasını bekleyin ya da bir spatula yardımıyla tepsiden alın Bu ölçülerden yaklaşık 30 adet çıkıyor Çok kıtır bir kurabiye değil, hafif yumuşak ve çok lezzetli oluyor Daha kıtır bir kurabiye isterseniz üzeri biraz kızarana kadar pişirebilirsiniz Afiyet olsun |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiMuhallebili Kurabiye Kurabiye için:
|
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiKrem Peynirli Kurabiyeler Martha Stewart Baking Book'tan Bardak ölçüsü amerikan cup, tatlı kaşığı teaspoon ölçüsü ile verilmiştir Eğer varsa ekmek makinanızın cup ve teaspoon ölçülerini bu tarifte kullanabilirsiniz Tarifi uzun uzun anlatınca biraz karışık gözükebilir ama aslında yapımı çok kolay Malzemeler:
--->: Kurabiyeler frmacil sayfa 2iki --->: Kurabiyeler |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiÇikolatalı Acıbadem Kurabiyesi Malzemeler:
|
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiIki renkli kurabiye satranç/damalı/baton kurabiye Malzemeler:
Hamurları dolaptan çıkarıp 2 parmak kalınlığında şeritler kesin Yağlı kağıt üzerinde 2 vanilyalı şeriti ve 1 kakaolu şeriti birbirlerine yakın ama değmeyecek şekilde yanyana koyun Kalan bir yumurtayı bir kasede çırpın ve fırça yardımıyla yerleştirdiğiniz şeritlerin üzerlerine ve yanlarına sürün Şeritleri birbirlerine değmeleri için hafifçe itin Üst kata 2 kakaolu ve bir vanilyalı şerit yerleştirip onlara da yumurta sürün Böylece 6 kat yapın (Uzun şeritlerle uğraşmak zor olduğu için ben uzun şeritleri keserek yaptım) [*]Kat tamamlanınca bıçak ile bir parmak genişliğinde kalıplar kesip streçe sarın ve hemen buzdolabına kaldırın Bu işleme tüm şeritler bitene kadar devam edin Kalıpları yarım saat dolapta bekletin (İsterseniz bu halde 4 gün bekleyebilirler) Fırını 180C'ye getirin Kalıpları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip ısınmış fırında 12 dakika pişirin Fırından çıkardıktan sonra 3 dakika tepsinin üzerinde soğutun Daha sonra telin üzerine alarak tamamen soğumalarını sağlayın |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiTATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir Tatlılar birkaç çeşide ayrılır Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur Sulu olursa tatlı fazla yumuşar Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz |
Kurabiyeler Tatlı Tarifi |
10-15-2012 | #15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurabiyeler Tatlı TarifiPeynirli Kurabiye Tarifi Peynirli Kurabiye Tarifi Sadece 20 dakikada nefis peynirli kurabiye yapmanız gereken mükemmel bir tarif kurabiye ustasından Malzemelerimiz: 1 bardak beyaz peynir 1 bardaktan az eksik margarin veya tereyağı 1 tutam tuz 1 çay kaşığı kabartma tozu Un 1 yumurta Tarifi: Yağ erimeden beyaz peynirle ezin Diğer malzemeleri de ilave edin, yumuşak bir hamur meydana getirene kadar yavaş yavaş un katın Küçük yuvarlaklar yapıp üzerlerini hafifce bastırın Üstlerine biraz yumurta sarısı sürün ve susam serpin Yağlı tepsiye aralıklı olarak dizin ve yarım saat kadar orta sıcaklıktaki fırında pişirin |
|