Ardahan Türküleri Ve Hikayeleri |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ardahan Türküleri Ve HikayeleriArdahan türküleri ve hikayeleri "Tandır Yaptım Terledim" Türkü Sözü Tandır yaptım terledim Çıktım seyran eyledim Dediler yarin gelir Koçu kurban eyledim Odasında halıyım Kıymetli pahalıyım Dostum düşmanım bilsin Ben yarimin malıyım Yük üstünde durayım Seni kimden sorayım Boş mektubu ne edem Gel yüzünü göreyim "Nasıl Metedeyim Ardahan Seni" Türkü Sözü Nasıl metedeyim Ardahan seni Kalem ile seni yazmak isterim Bahar ile açar çayır çimeni Çayırın çimenin gezmek isterim Bir yanın bağ bahçe bir yanın meşe Bir yanın seherle dönmüş güneşe Bir yanın laledir biri menekşe Senin resimi ben çizmek isterim Sana derler Arda Han'ın diyarı Senisin umudumun gölgesi varı Çimende çiçekte oynaşır arı Arda balını ben süzmek isterim Kız gelinin yayların yaylıyor Sürülerin çayır çimen boyluyor Sana gelen senle gönül eğliyor Akıp giden Kür de yüzmek isterim Halayda davulcu ay şabaş diyor Turnalar sesiyle gönül eyliyor Nuri bu sözleri böyle söylüyor Ardahan'a türkü düzmek isterim "Melik Şerif Düzünü 2" Türkü Sözü Melik şerif düzünü Çiçek almış yüzünü Gidek gelin getirek İsak Beyin kızını Oy yandım yandım gelin Aç koynun dondum gelin Küleği alamadım Koyunu sağamadım Deli Şamil gelende Çemberi çalamadım O niye niye niye Öldüm yar diye diye Şamil karakuş oldu Aldı dereye daldı Ağlama Zeynep bacı Çeyizin bana kaldı "Leylam Gelir Deyu Yollar Gözlerim" Türkü Sözü Leylam gelir deyu yollar gözlerim Gelmedi gözümde kaldı hayali Gizli sırrım beyan etmez gözlerim Serimi sevdaya saldı hayali O yarim biçare olduğum bilmiş Çifte benler beyaz gerdana inmiş Bu gece seyrettim beyazlar giymiş Salındı karşıma geldi hayali Yarimin sevdası vardır başımda Uyansam karşımda yatsam düşümde Ne tarafa gitsem bile peşimde Benim ile yoldaş oldu hayali Der Hayali hıram ederek yürür Gece gündüz gitmez karşımda durur Ben seninim deyu teselli verir Garip gönlüm ele aldı hayali "Kınayı Getir Anam" Türkü Sözü Kınayı getir anam Parmağın batır anam Bu gece misafirem Yanında yatır anam Yazmamı alma anam Yerlere salma anam Her kız misafir doğar Hayale dalma anam Ay anam gözüm anam Kurbanım özüm anam Ağ ele mor kınayla Bismillah yazam anam Su akar bende değer Kekil kemende değer Kızın değeri ney ki Ana bin kende değer Elekler ay elekler Kınalansın bilekler Gelin kızın ağzından Kabul olsun dilekler Kuşlar kanat üstünde Çeyiz on at üstünde Ana gurban ağlama Kızın murat üstünde Analar döner ağlar Ciğerden yanar ağlar Kız ananın yavrusu Üstüne konar ağlar "İster İhtiyar Ol İster Nevcivan" Türkü Sözü İster ihtiyar ol ister nevcivan Bu dünyada baki kalan öğünsün Meraksız fikirsiz gamsız efkarsız Her zaman şad olup gülen öğünsün Azizim güvengez Dağda biter güvengez Ne devlete bel bağla Ne evlada güven gez Dünyanın müddeti Adem'den beri Okunmaz defteri bilinmez sırrı Bu dünyadan geçti neçe binbiri Ahiretten dünyaya gelen öğünsün Bele bağlar Gelin başın bele bağlar Kuş uçmaz kervan göçmez Yıkılasın bele bağlar Aşık Şenlik diyor bu dünya fani İskender-i Zülkarneyn Süleyman hani Ecel pervazından kurtaran canı Ezrailden mühlet alan öğünsün Gelene bak gelene Alnından ter gelene Kabrimi üskek yapın Yar gele kölgelene |
|