2011 İftar Yemekleri 2011 |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
2011 İftar Yemekleri 20112011 İftar Yemekleri 2011 Hakkında 2011 İftar Yemekleri 2011 İftar Yemekleri İftar Yemekleriniz için öneriler İftarda neler Yenmeli İftar Yemekleri İftar Yemekleriniz için öneriler İftarda neler Yenmeli İftar Yemekleri Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof Mete Kesim, Kalbi rahatsizligi olanlar iftarda fazla yememeli dedi Prof Dr Mete Kesim, iftarda hizli ve çok yenilen İftar yemegin kalp krizine yol açabilecegini belirterek, oruçlu kisilerin iftarda daha dikkatli yemek yemeleri uyarisinda bulundu Iftarda fazla yemek yeme aliskanligimiz var, oysa hizli ve çok yemek vücuda zararli diyen Kesim, sunlari söyledi: Yemegin birden ve asiri sekilde mideye girmesi sonucu salgilar fazlalasiyor Bu da, ani tansiyon düsüklüklerine neden olur En önemlisi ise İftar Yemekleri yemegi yedikten sonra uzanip yatilmasi Bu çok tehlikeli Vücuttaki kan mide ve bagirsaklarin etrafinda toplaniyor Beyin ve kalbe kanin gitmesi engelleniyor Kan birden vücuda dagildiginda, kalp çarpintilarina ve krize kadar variyor Bu nedenle kalp rahatsizligi olanlar iftarda fazla yememeli IFTAR, IKI ASAMADA YENILMELI Iftar yemeklerinin iki asamali olarak yenilmesi gerektigine dikkati çeken Prof Dr Kesim, Iftarda yemegi ikiye bölmeli Önce çorba içilmeli, aradan 15-20 dakika geçtikten sonra diger yemekler yenilmelidir Böyle yemek yenildiginde, yarim saat dinlenilmelidir dedi Prof Kesim, özellikle kalp ve tansiyon hastalarini, oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danismalari konusunda uyardi KAN SEKERI NORMALIN ALTINA DÜSER Yüksek Ihtisas Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmani Ayçag Turan, Ramazan ayinda normal beslenme düzeninin degistigini vurguladi Ramazan’da günlük ögünlerin 2’ye indigini, hatirlatan Turan, gün boyu süren açlik halinde, oruç tutanlarda, kan sekerinin normalin altina düstügünü (hipoglisemi), bunun da yorgunluk, çarpinti, sinirlilik, terleme, bas agrisi, dalginlik, unutkanlik gibi sonuçlara neden olabildigini ifade etti Özellikle seker hastalarinda açligin, hipoglisemi ve kan sekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sikligina neden oldugunu belirten Turan, diyet tedavisinin önemli oldugu seker hastaligi, yüksek tansiyon, mide sikayeti gibi rahatsizliklarda hastalarin, diyet tedavisinin önemi konusunda saglik personeli tarafindan bilgilendirilmesi gerektigini kaydetti ÖNERILER ytaç Turan, oruç tutan kisilerin, iftar ve sahurda dikkat etmeleri gereken noktalari söyle siraladi: Ramazan boyunca kizartmadan kaçinin, etleri izgara ya da firinda pisirmeye özen gösterin Agir hamur tatlilari yerine daha hafif sütlü tatlilar ve kompostolar tüketin Iftarda yemekleri birden yemeyinKendinize uzun bir zaman dilimi ayirin Yiyeceklerin beste ikisini sahurda, beste üçünü iftarda yemeye çalisinSahur ögününü kesinlikle atlamayin Ramazan ayi boyunca meyve ve çig sebze tüketimine önem verin Sahurda protein içeren süt, yogurt, peynir gibi gidalar yiyin Bu, uzun süre tok kalmaniza yardimci olur Yagli yiyeceklerden kaçinin, yagsiz sebzeli yiyecekleri tercih edin BOL SU IÇIN Uzmanlar, oruç tutan kisilerin iftar ve sahurda bol sivi almalari gerektigini hatirtiyorlar Normal bir insanin günlük su ihtiyacinin 2-25 litre olduguna dikkat çeken uzmanlar 6-8 bardak kadar su, gece boyunca mutlaka tüketilmeli Bunun yaninda meyva suyu, ayran gibi sivi içecekleri almak da mümkün Gün boyunca susuz kalmamak için kompostonun sahur yemeginde bulundurulmasi da yararlidir diyorlar |
|