Cünüb Kimse Oruç Tutabilir Mi? Hadisle Açıklama |
10-11-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Cünüb Kimse Oruç Tutabilir Mi? Hadisle AçıklamaCünüb kimse Oruç tutabilir mi? Hadisle Açıklama Hakkında Cünüb kimse Oruç tutabilir mi? Hadisle Açıklama Cünüb kimse Oruç tutabilir mi? Hz Aişe (ra)’dan nakledilmiştir Demiştir ki: Bir adam Rasülüllah (sav)’e sordu: "Sabah namazı vakti girer de ben de cünüp bulunursam, o takdirde oruç tutayım mı? Bunun üzerine Rasülüllah (sav) şöyle buyurdu: - "Ben de cünüp olduğum halde (sabah) namazı vakti giriyor ve ben oruç tutuyorum" Adam bu defa şöyle dedi: - Ya Rasülallah, Sen bizim gibi değilsin; Cenab-ı Hak Senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetmiştir Rasülüllah (sav) ona şöyle cevap verdi: "Allah’a andolsun ki, sizden daha çok Allah’tan saygı ile korkmakta olduğumu ve nelerden sakınmamı sizden daha iyi bildiğimi ummaktayım" Ramazanda kişi cünüp olarak sabahlarsa-bu cünüplük ister ihtilam sonucu isterse cinsî münasebet sonucu olsun onun orucu tamdır Yani gusleder ve orucuna devam eder Bu konuda Hz Aişe, Hz Ümmü Seleme annelerimizden çok sayıda hadis nakledilmiştir Ebû Bekir bin Abdirrahman bin el-Haris bin Hişam’dan: Dedi ki: Peygamber (sav)'in zevceleri Aişe ve Ümmü Seleme bana bildirdiler ki, Peygamber (sav), cünüp iken fecir üzerine doğardı da (imsak vakti girerdi de) sonra yıkanır oruç tutardı" |
|