![]() |
Rahip Cüreyc |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Rahip Cüreycrahip cüreyc Hakkında rahip cüreyc Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() -"Eğer Rahip Cüreyc'ın Fıkıhtan yana bir bilgisi olsaydı; bilirdi ki, anasına icabet, Rabbine (nafile) ibadetten daha faziletlidir ![]() Ravi diyor ki: -Rahip Cüreyc'in hikayesini başkaları anlatırkende dinledim ![]() - O , İsrailoğulları arasında rahip bir kimse idi ![]() ![]() Bir gün, namaz kılarken, annesi geldi: -Ey Cüreyc! Diye seslendi ![]() ![]() -Fahişe kadınların iftirasına uğrayasın ![]() O bölgede fahişe bir kadın vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Falan kadın, zinadan bir çocuk doğurdu ![]() Bunun üzerine, kadını getirtti ve sordu: - Bu çocuk kimden? -Rahip Cüreyc bana saldırdı, çocuk ondan kaldı, deyince, padişah yardımcılarını ona yolladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah ona şöyle dedi: - Sen kendini abit gösteriyorsun; sonra da, insanların harem perdesini yırtıyorsun ![]() - Ne yapmışım? Deyince, padişah şöyle dedi: -Falan kadınla zina etmişsin ![]() - Ben yapmadım dedi, dedi; ama onun doğru söylediğine inanan olmadı ![]() Yemin etti; yine inanmadılar ![]() - Beni anama götürün, dedi ![]() -Ey anacığım, bana beddua etmiştin; Allah kabul etti ![]() ![]() Anası şöyle dua etti: -Allahm, eğer Cüreyc'i bedduam tuttuysa onu kurtar ![]() Bundan sonra, Cüreyc,padişaha gitti ve sordu: -Şimdi o kadın ve çocuk nerede? Kadını ve çocuğu huzura getirip sordular: -Bu işi sana bu mu yaptı? -Evet bu yaptı, deyince, Cüreyc, elini çocuğun başına kuydu ve şöyle dedi: -Seni yaratan hakkı için, baban kim? Allah'ın izni ile çocuk konuştu ve şöyle dedi: -Babam falan çobandır ![]() Kadın bunu duyunca, hakikati söyledi ![]() -Sen doğrusun; ben yalan söyledim ![]() ![]() Bir başka rivayette ise: Henüz doğum yapmamıştı ![]() -Bu çocuğu nereden aldın? -Senin ağacın altındani dedi ![]() ![]() KISSALAR Cüreyc: -Beni o ağacın altına götürün dedi ![]() Oraya götürdükleri zaman, ağaca şöyle seslendi: -Ey ağaç! seni yaratan hakkı için bana haber ver ![]() Ağacın bütün dalları dile geldi: -Koyun çobanıyla dediler ![]() - Ey çocuk , baban kimdir? Çocuk anasının karnından: -Koyun çobanıdır, diye ses verdi ![]() Padişah, Cüreyc'den özür diledi ![]() -Bana izin ver; ibadethaneni altından yaptırayım ![]() -Olmaz, dedi ![]() -O halde, gümüşten yaptırayım ![]() Rahip şöyle dedi: Önce olduğu gibi, yine çamurla yapın ![]() ![]() Âlemlerin RabbiAllah'a hamd olsun ![]() Salât ve selâm resûllerin en şereflisi, peygamberlerin sonuncusu, efendimiz Muhammed'e âline, ashabına, zevcelerine, tüm zürriyetine olsun ![]() Allah bize kâfidir; o negüzel vekildir ![]() Amin! ![]() |
![]() |
![]() |
|