Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aile, bilgisi, birinin, erkek, islamda, kadından, sorumluluğu

Erkek Ve Kadından Her Birinin Sorumluluğu - İslamda Aile Bilgisi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Erkek Ve Kadından Her Birinin Sorumluluğu - İslamda Aile Bilgisi

Erkek ve Kadından Her Birinin Sorumluluğu - İslamda Aile Bilgisi
Hakkında Erkek ve Kadından Her Birinin Sorumluluğu - İslamda Aile Bilgisi

Erkek ve Kadından Her Birinin Sorumluluğu

(135) İbni Ömer (Radiyallahu Anh) şöyle tahdis etti:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Dikkat ediniz hepiniz idarecidir ve hepiniz elinin altındakilerden sorumludur İnsanlar üzere seçilmiş olan en büyük imam bir idarecidir ve idaresi altında bulunanlardan sorumludur Erkek kendi ev halkı üzerine idarecidir o da ev halkından sorumludur Kadın da kocasının ev halkı ve çocukları üzerinde bir idarecidir ve o da onlardan sorumludur İnsanın hizmetçisi de efendisinin malı üzerinde bir idarecidir ve o da malların korunmasından mesuldür Dikkat edin hepiniz idarecisiniz, hepiniz idare ettiğinizden mesulsünüz’ buyurdu”

Buhari (6987) Müslim (1829/20) Ebu Avane (7031-7032) Ebu Davud (2928) Tirmizi (1705) İbni Hibban (4489) Ebu Yağla (5831) Beyhaki (6/287) Begavi (2469) Ahmed (2/111)

(136) Hişam tahdis edip şöyle dedi:

“Ebu Bekir’in kızı Esma (Radiyallahu Anha) şöyle anlattı:

−Zübeyr (Radiyallahu Anh) benimle evlendi O zaman Zübeyr (Radiyallahu Anh)’ın yeryüzünde ne malı ne de kölesi hiçbir şeyi yoktu Onun sadece su çeken bir devesi ve bir de atı vardı Atının otunu, yemini de ben bulup verirdim, ben sulardım Su kırbasını ben onarırdım Hamuru ben yoğururdum Ancak güzel ekmek yapamazdım Onu da Ensar komşularım kadınlar yaparlardı Bunlar sadakatli iyi kadınlardı Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zübeyr (Radiyallahu Anh)’a bir miktar hurmalık ayırıp vermişti Ben Zübeyr (Radiyallahu Anh)’ın bu hurmalığından başımın üzerinde devesi için hurma çekirdeği taşırdım Bu hurmalık evimden bir fersahın üçte ikisi kadar uzaklıkta idi Yine bir gün başımda hurma yüklü olarak evime gelirken Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile karşılaştım Yanında Ensardan bazı kimseler vardı Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni çağırdı Sonra beni terkisine bindirmek için devesine:

−‘Ih ıh’ dedi Fakat ben erkeklerle beraber yolculuk etmekten utandım ve Zübeyr (Radiyallahu Anh)’ı ve onun kıskançlığını hatırladım Zübeyr (Radiyallahu Anh) insanların en kıskancı idi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) benim utandığımı anladı da devesini sürüp gitti Zübeyr (Radiyallahu Anh)’ın yanına geldiğimde ona:

−Bu gün Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), başımda hurma çekirdeği yüklü olduğu halde bana karşı geldi Yanında sahabelerden bir grup insan da vardı Beni bindirmek için de-vesini çökertmek istedi Fakat ben utandım ve senin kıskançlığını hatırladım dedim Bunun üzerine Zübeyr (Radiyallahu Anh):

−Vallahi senin hurma çekirdeği yükün, bana Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber deveye binmenden daha güç oldu dedi Esma (Radiyallahu Anha) dedi ki:

−Ben bu vb diğer işleri, daha sonra Ebu Bekir (Radiyallahu Anh)’ın bana at bakıcılığı yapacak bir hizmetçi göndermesine kadar yerine getirdim Babam hizmetçi göndermekle sanki beni kölelikten azat etmişti

Buhari (5303) Müslim (2182/34)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com