Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besinlerin, etkiler, içerdiği, katkı, maddeleri, sağlığı, tazeliği, temizliği

Besinlerin Tazeliği, Temizliği Ve İçerdiği Katkı Maddeleri Sağlığı Nasıl Etkiler?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinlerin Tazeliği, Temizliği Ve İçerdiği Katkı Maddeleri Sağlığı Nasıl Etkiler?





Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdirBesin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür Taze besin, sağlıklı vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdirBu tarz besinleri tercih ederek besin zehirlenmelerinden korunulmalıdırBu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz

Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:

• Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır

• Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni

mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir

• Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında

mantar tüketilmemelidir

• Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde

mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir

• Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir

• Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze

sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir

• Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle

karışması veya kirlenmesi önlenmelidirÖzellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere

öldürücü ilaçlardan sakınmalıdırBu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde;

örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak

saklanmalıdır

• Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,

temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır

• Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir

müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır

• Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden

ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını

önleyecek yeterlilikte olmalıdır

• Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki

en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır

• Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır

• Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır

• Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş

yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır

• Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten

uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan sonra yine

bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır

• Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir

Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli

yerde yapılmamalıdır

• Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir

• Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak

dondurulmalıdır

• Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır

• Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir

• Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis,

salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış

besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır

• Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini

artırır

• Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır

• Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek,

havuç eklenmesi değerini daha da artırırTarhana yapılırken güneşte kurutulursa,

süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri

azalır

• Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece

un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez

kullanılması besleyici değerini daha da artırır

• Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek

sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü

sütleri kullanın

• Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve

böylelikle protein değeri artar

• Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre

pişirilirse, besleyici değeri azalır

• Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini

değeri azalır

• Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin

ve mineralleri azalır

• Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri

azalırHatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır

• Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir

• Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalırYine, yoğurt torbaya konup

süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur

• Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz Son

kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız

• Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan

konserveler sağlık için son derece zararlıdır

• Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.