Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
açıklanması, kabir, kabrin, korkusunun

Kabrin Ve Kabir Korkusunun Açıklanması

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kabrin Ve Kabir Korkusunun Açıklanması

Peygamber imiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Içine ölü gömüldügü zaman kabir ona der ki, ey Ademoglu! Yazik sona, beni ne kadar hesaptan çikardin Benim sikinti, karanlik, yalnizIik ve böcek yurdu oldugumu bilmiyor muydun? Yolun bana düstügünd e ayaklarin geri geri giderken beni na kadar hesap disi biraktin»

Eger ölü iyi emel islemis biri ise onun adina kabre denir ki, «peki, ya bu adam iyiligi emreden ve kötülükte n aaakoyan biri ise o a zaman ona karsi tutumun ne olur?» Kabir der ki, «o zaman ben onun için yesil bir bahçe olurum, onun vücudu nurlanir ve ruhu Allah (CC)'a yûcelir»

Ubeyd Ibni Umeyr-ül Leysî (RA) der ki, «kabir, içine giren herkese seslenere k der ki, «ben karanlik ve yapayalni zlik yurduyum Eger hayatta iken Allah (CC)'a itaat halinde iciysen simdi ben sana rahmet olurum Eger hayatta iken Allah (CC)'a karsi bas kaldirdi isen bu gün ben senin için felâketim Allah (CC)'a iteatkâr ölerek bana gelen bir gün buraden memnun ayrilir Allah (CC)'c karsi gelmis biri olarak bana gelen biri ise bir gün buradan feryad-u figan kopararak çikar»

Muhammed Ibni Sibih (RA) der ki, ögrendigi mize göre kisi mezara gömülerek azab çekmeye baslayinc a veya bir tekim ecilar ile yüzyüze gelince diger kabirlerd e yatan ölü komsulari ona söyle seslenir «Ey dost ve komsulari nin ölümünden sonra dünyada kalan kimse, bizden niye ibret almadin? Henüz firsat elindeyke n bizim amel defterimi zin ölümle kapandigi ni görmedin mi? Dostlarin in kaçirdigi firsatlar i sen degerlend iremez miydin?»

Diger yandan yer tabakalar de ona söyle seslenir, «Ey dünyanin görünüsle rine aldanan kisi: Ailenden dünyaya aldanip senden önce topragin karnina gömülmüs olanlarda n ibret alsaydin ya! Oysa ki senden öncekiler in cenazeler inin sevdikler i tarafinda n bu: kaçinîlma z duraga tasindigi ni görüyordu n»

Yezici-Er Rekkasi (RA) üer ki, »ögrendigime göre ölü mezera girince amelleri, üzerine üsüsür ve Allah (CC)'in izni ile dile gelerek sahipleri ne
derler ki, «Ey çukurunda tek basina kalan kimse! Dostlarin ve ailen senden ayrildi, bu gün bizden baska hiç bir yoldasin yok senin»

Kâ'b-ül Ahbar (RA) der ki, «iyi kul mezara gömülünce namaz, oruç, hacc cihad ve sadoka gibi iyi emelleri çevresine üsüsür Bu arada azab melekler: ona ayaklari tarafinda n sokulmak isteyince namaz der ki, «Uzak durun ondan, ona sokulmani za yol yok Bu ayaklari üzerinde uzun müddet dikilerek Allah (CC) Rizasi için beni kildiydi»

Bunun ürerine azab melekleri ona basi tarafinda n sokulmak isteyince oruç «Onun yanina girmenize yol yok Dünyada Allah (CC) rizasi icin uzun müddet susuz kaldiydi, bu yüzden yol yok size onun yanina sokulmaya» der

Azab melekleri bunun üzerine yan taraftan ona sokulmaya girisince hacc ve cihad birlikte derler ki, «Uzak durun ondan Nefsini feda ederek ve bedeninin yorgunlug una katlanera k hacca gitti, cihad etti Bu yüzden yanina girmeye yol yok size»

Bu sefer azab melekleri ona elleri tarafinda n sokulmaya kalkisinc a sadaka der ki, «Uzak durun efendimde n Nice sadaka su iki elden çikaran Allah (CC) rizasi ugruna yoksulun eline girdi Bu yüzden size Orta varmaya yo! yok»

Bunun üzerine o ölüye «müjdeler olsun? Diriyken saadet içinde yasadigin gibi ölüyken de saadete kavusur» diye seslenili r Arkasinda n rahmet melekleri gelerek ona cennet yatagi sererler, cennet yaygilari yayarlar Kabri, gözünün alabliceg i kadar genisleti lir, kendisine bir cennet kandili sunularak bir daha dirileceg i güne kadar kabrinde aydinlik içinde zaman geçirir»

Ubeydulla h Ibni Ubeyd Ibni Ömer {ra) bir cenaze namazinda der ki «Duyduguma göre Peygamber'imiz (SAS) söyle buyurmus:

«— Ölü mezara koyunca, kendisini topraga verenleri n ayak seslerini duyardik oturur, kendisi ile konusacak hic kime yoktur Yalniz kabir ona seslenir ve der ki, «ey ademoglu, yaziklar olsun sana! Dünyada benim hakkimda, darligim hakkinda, pis kokum hakkinda, dehsetim ve kurtlarim hakkinda korkunç seyler duymadin mi? Benim için ne hazirlik yaptin?»

Bera Ibni Azib (ra) der ki: «Bir gün Peygamber (SAS)'imiz ile birlikte en-sardan birinin cenazesin i topraga vermistik

Peygamber (SAS)´imiz basini öne egerek mezarin basina oturdu ve üc kere Allah'im kabir azabindan sana siginirim» dedi ve sonra sözlerine söyle devem etti «Mü`min Âhirete göçerken Allah ona yüzleri günes gibi parlak bir grup melek gönderir Ellerinde onun kefeni ve kokusu vardir

Gözünün görebilec egi yere kadar siro halinde otururlar, mü´minin ruhu cikinca gerek yer ile gök arasinda bulunan ve gerekse gökteki bütün melekler ona dua ederler, göklerin bütün kapilari onun ruhuna açilir, her gök koptsi ruhuna geçit vermeye can atar

Ruhu göge yüceltili nce "Yâ Rabb'i, filân kulunu getirdik" diye seslenili r Allah "geri götürün, ona hazirladi gîm yüksek dereceler i gösterin Çünki ben dünyada ona:

«Biz sizi topraktan yarattik, oraya döndürürü z ve yine sizi yeni bastan oradan çikaririz» diye, vaad etmistim» diye buyurur (Tâhâ Sûre-i Celilesi 55)

Kendisini mezara belirenle rin dönüp giderken ayak seslerini isidir bir halde iken sorgu melekleri yanina girerek onu, «hey adam, Rabb'in kim?, dinin nedir?, Peygamber'in kim?» diye sorarlar

O da «Rabb'im Allah, dinim Islam ve Peygamber im Hz Muhammed (SAS)'dir» diye cevap verir Sual sirasina ona oldukça sert davranirl ar, ama bu onun karsilasa cagi son imtihan olur Sorularin cevabini verince, "Dogru söylüyors un" diye bir ses isitilir Iste Ulu Allah (CC):

«Allâh dünyada âhiretde de iman edenleri, sabit sözde (Kelime-i Sehadette) sebat ettirir, zalimleri de sasirtir Allâh diledigin i yapar» âyeti ile bu hadiseye isaret etmektedi r (ibrahim Sûre-i Celilesi; 27)

Arkasinda n yanina güzel yüzlü has kokulu, alimli elbiseli biri girerek ona «Allâh'in rahmeti ve ebedî nimetleri nin bulundugu cenneti sana müjdeler olsun!» der Olü olan «Allâh seni de hayirla müjdelesi n, kimsin sen» diye sorar Yeni gelen der ki, «senin iyi amelin Allah'a yemin ederek söylüyoru m ki, seni ibadet islemeye nasil can attigini, buna karsilik günah islemeye karsi nasil gönülsüz davrandig ini iyi biliyorum O yüzden Allâh da sana iyilik verdi»

Arkasinda n «onun altina bir cennet yetagi serin ve mezarinda n cennete bir kapi acin» diye bir ses gelir Gelen emir uyarinca altina bir cennet yatagi serilerek yattigi yerden cennete bir kapi açilir Bunun üzerine o der ki: «Allah'im! Kiyamet Gününü cabuklast ir da bir an önce coluk-çocuguma kavusayim »

Kâfir ise dünyadan ayrilip Âhirete göc etmeye yönelince yanina kaba ve sert görünüslü bir grup melek girer Ellerinde atesten elbiseler ile katrandan ic çamasirla ri vardir, hemen çevresini sararlar

Son nefesini verince gerek gökle yer arasinda ve gerekse gökteki bütün melekler ona lanet okurlar Ruhuna karsi bütün gök kapilari kilitleni r

hic bir gök kapisi ruhuna yol vermek istemez, bu yüzden yukariya etken ruhun yari yoldan geri çevrilir Ve «Ya Rabb'i, falan kulunu ne gök ve ne de yer kebul etmiyor» diye duyurulur

Bunun üzerine ulu Allâh: «Geri götürerek ona hazirladi gim azablari gösterin Çünki ben ona «sizi topraktan yarattik, oraya döndürürü z ve yine yeni bastan oradan çikaririz » diye vaad etmistim buyurur

Kendisini geri getirip mezarina birakanla rin ayak sesleri henüz kaybolmad an sual melekleri nin «hey adam, Rabb'in kim?, dinin nedir?, peygamber'in kimdir?» sorulari ile karsilasi r Sorulara «bilmiyorum» diye karsilik verince sorgu melekleri nden «bilmen gerekirdi» dîye karsilik alir

Arkasinda n yanina çirkin yüzlü, pis kokulu ve çirkin elbiseli biri girer, ona «Allah'in gazabi ve daimi aci azabi sana müjdeler olsun!» der

Bunun üzerine o yeni gelene «Allah belâni versin kimsin sen» diye sorar Yeni gelen der ki: «senin kötü amelin Allah'a yemin ederek söylüyoru m ki, sen günah islemeye can atar, buna karsilik ibadet islemeye karsi gönülsüz davranird in Simdi Allah cezani verdi»

O da «Allah senin de belâni versin» diye cevap verir Daha sonra karsisina sagir, kör ve düsiz bir azab melegi dikilir Elinde insanlar ile cinler bir araya gelseler kaldirama yacaklari kadar agir ve üzerine indirile bilecegi bir dagi bile altinda ezip topraga çevirebil ecek olan demir bir topuz vardir Topuzla ona bir darbe indirince altinda ufalanara k toz olur Sonra yeniden can gelir alnina bir topuz darbesi daha indirilir Darbeler arasinda kopardigi feryadi insanlari n ve cinlerin disinda kalan bütün yeryüzü canlilari duyar
Arkasinda n «onun altina iki ates tabakasi serin ve yattigi yerden cehenneme bir kapi acin» diye bir ses duyulur Bunun üzerine altina iki ates tabakasi serilerek kabrinden cehenneme bir kapi açilir»

Muhammed Ibni Ali (ra) der ki: «Her ölüye, gerek iyi amelleri ve gerekse kötü amelieri mutlaka gösterili r, iyilikler i karsisind a gözleri dikilir, kötülükle ri karsisina da basini öne eger»

Ebû Hureyre'nin (RA) rivayet ettigine göre Peygamber'imiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Mü´min ölmek üzere iken bir grup melek, yanlarina misk ve reyhanli bir ipek parçasi ile ona gelirler, ruhu hamurdan kil çeker gibi çikarilir Ona: «ey huzura ermis, tatmin olmus ruh! Sen Rabb'inden ve Rabb'in de senden hosnut olarak Allâh'in ululuk ve kerametin e çik» denir

Ruhu çikarilin ca melekleri n yanindaki misk ve reyhana konarak ipek parçasina sarilir ve «illiyûn»´a gönderili r

Kâfir ölmek üzere iken bir grup me'ek, yanlarina içinde yanar ates parçasi bulunan bir bez parçasi ile ona gelir, ruhu hayratça çikarilir ken ona: «ey pis ruh! Sen Rabb'inden uzak ve Rabb'înin gazabí üzerinde olarak O´nun azab ve ezasina cik denir Çikanlari n ruhu, melekleri n getirdigi ve haril haril
yanan bu ates parçasi, üzerine konarak bez parçcsina sarilir ve «siccin»´e gönderili r»

Muhammed îbni Kâ'b-ül Kurâzî (ra) don rivayed edildigin e göre
nihayet onlarden birine ölüm gelince:

"Nihayet onlardan birine ölüm gelince:
"Ey Rabb'îm, beni geri gönder de terkettig im konularda iyi amel isteyeyim " der Mealindek i âyeti yorumlark en der ki «Allâh böyle deyen kula «ne istiyorsu n, arzun neyedir? Mal biriktirm ek, agac dikmek, bina yapmak ve nehir yataklari açmak için mi yeniden dünyaya dönmek istiyorsu n» diye sorar (Mü'minûn Süre-i Celilesi; 99)

Kul hayir, ihmal ettigim hususta da iyi emel islemek için geri dönmek istiyorum» diye cevap verir

Fakat ulu Allah (CC) bu dilege karsilik

«Hayir, hayir O sadece kendinin söyledigi bos bîr sözdür» diye cevap verir (Mû'minûn Sûre-i Celilesi; 100)

Yani bu kimseler, bu sözü ölmek üzere iken mutlaka söylerler, fakat reddedili rler

Ebû Hureyre'nin (RA) rivayet ettigine göre Peygamber imiz (SAS) buyuruyor ki:

«— Mü´minin mezari yesil bir bahçedir ve yetmis arsin boyu genisligi ndedir Ayin ondördünc ü gecesi gibi aydinlatt tir

«Onun için sikintili bir hayat vardir» âyeti kim hakkinda indirildi, biliyor musunuz? Oradakile r: «Allah ile O'nun Resul'ü bilir» deyince Peygamber (SAS)'imiz söyle buyurdu

"Bu âyet kabirdeki kâfirin çekecegi azabi anlatmakt adir Üzerine doksan dokuz Tinnin´in musallat edilir

Tinnin ne demektir bilir misiniz? Doksan dokuz yilan demektir Her yilanin yedi basi vardir hepsi onu isirir, yalar ve vücûduna nefes üfler Su hal kabirden kalkincay a kadar devam eder"

Sayinin doksan dokuz olarak belirtilm esine sasmamali Çünki bu yilan ve akrepleri n sayisi kibir, riya, kiskançli k, darginlik, kin ve benzeri kötü huylarin sayisinca dir Cunki bunlarin sayili aslari vardir Sonra kötü huylar bu asillarda n sayili dallara ve her daldan çesitli budaklara ayrilirla r iste bu sifatlar asil mahvolma sebebidir ki, (bunlara muhlikât denilir) bunlor aynen akrep ve yilanlara dönüsürle r

Kuvvetlil eri yedi basli doksan dokuz yilan kadar isirir, zayifi da akrep gibi sokar, ikisi arasinda kalanlar da bildigimi z yilan gibi isirir

Kalb gözü acik, basiret sahipleri gerek bu mahvedici ana gövdeleri ve gerekse bu gövdelerd en cikan dallari görürler Fakat bunlarin sayisini ancak Nübüvvet Nuru ile Bilinir Bu cesit haberleri n gerçek bir dis yüzü ve gizli bir ic yüzü basiret sahipleri ne bunlar aciktir Bu çesit haberleri n mahiyetin i kavramakt a gücluk çekenler, bunlarin dis yüzünü inkâr etmemelid irler Tersine imanin en alt basamagi, dogrulayi p teslim olmaktir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com