Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
parti, pehlivan

Parti Pehlivan

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Parti Pehlivan

1878 yılında Serez’de dünya’ya gelen Parti Pehlivan (Mehmet) Kurtuluş Savaşında Milis Komutanlıgı yapmış,büyük emekleri gecmiş

Kahramanlarımızdandır

Kurtuluş Savaşı Öncesinde Manisa Cezaevi Başgardiyanıydı15 Mayıs 1919′da Izmir’in işgal edilmesinden bir gün sonra Dürzi Seyh Sukuti,

Menemen eşrafından Hacı Mehmet Efendi ve Efes Metropoliti Yuvakim Efendi ile beraber Yunan Komutanını ziyaret ederek,

kendisini Manisa’ya davet ettigini ögrenince Cezaevinde ki 37 mahkumu silahlandırarak mücadeleye başladı

Düzenli ordulara gecilmeden önce Çerkez Ethem Kuvvetlerinde Müfreze Komutanlıgı yapti, büyük yararlılıkları olduMeclisin düzenli orduya gecme kararının ardından Usturumcalı Halil Efe ile birlikte Çerkez Ethem Kuvvetlerinden ayrılarak TBMM Hükümetinin emrine girdi

Parti Pehlivan ve Usturumcalı Halil Efe kuvvetleri akıncı müfrezelerine dönüştürülerek Demirci Kaymakam’ı Ibrahim Ethem Bey’in emrine verildiParti Pehlivan 11 Akıncı Müfrezeleri Kumandanı olarak görev yaptı

Cephe gerisinde kalan Akıncı müfrezeleri birbuçuk yıl içinde düşmanla defalarca çarpıştılarDüşmana 787 ölü, 151 yaralı, 137 hayvan, 2 hafif makineli tüfek, 190 esir bıraktırdılarBirçok telefon, telgraf ve posta irtibatlarını kestilerBirçok köyleri ve kasabaları yagmadan ve yakılmaktan kurtardılar Bulundukları çevrede Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti n¤¤¤¤¤ kurdukları idare mekanizmasıyla ve Akıncılar Töresiyle, halk üzerinde yunanlılara hakim bir Türk varlıgı gösterdiler Asayişi korudular, eşkiyalıgı önlediler Bu mücadelede kendileri ise 21 sehit, 2 esir ve 22 yaralı verdiler

Başkomutanlık meydan muhaberesinin kazanılmasının akabinde 6 Eylül’de Balıkesir’e giren akıncı müfrezelerinin icinde Parti Pehlivan Mehmet’te vardı

Kurtuluş Savaşından sonra üstün hizmetlerinden dolayi istiklal madalyasıyla ödüllendirildi1941 yılında Manisa’da vefaat etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com