![]() |
Atasözleri Ve Deyimlerin Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atasözleri Ve Deyimlerin HikayeleriKel başa şimşir tarak Şimşir sözcüğü, kılıç anlamına gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden zengin bir aile, kızlarını gelin ediyorlarmış ![]() ![]() ![]() Küçük elti ağır ve ateşli bir hastalık geçirdiğinden saçları dökülmüş ![]() ![]() Kendisine verile verile şimşir tarak verilmesi, küçük eltinin çok canını sıkmış ![]() "Herkese altın, gümüş tarak, bana da şimşir öyle mi? Yemi gelin, daha bu eve adımını atmadan benimle uğraşmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu atasözü, yoksul, ya da durumu kötü bir kişinin, vaziyetine uymayan, pahalı, gereksiz şeyler almaya kalkması gibi durumlarda kullanılır ![]() İlk göz ağrısı Eskiden savaşlar şimdikinden çok olduğu için, Anadolu' nun hemen her köyünden, hemen her hanesinden şu yada bu cephede savaşan bir asker olurmuş ![]() Bu askerlerin geride kalan anaları, kardeşleri, hanımları, nişanlıları, yavukluları olurmuş elbette ![]() Bu biçareler, vatanını, milletini, dinini muhafaza için cephe cephe koşan yiğitleriyle elbet gurur duyarlarmış ama ağlamadan, göz yaşı dökmeden de gün geçirmezlermiş ![]() Bazen aşikar, bazen gizli gizli ağlayan genç kız ve gelinlerimizin göz pınarları kuruyup gözleri çapaklanmaya ve ağrımaya başlarmış ![]() Birbirleriyle konuşurken, o zamanın terbiyesi icabı: "Senin yavuklun, senin kocan" diyemezler, utanırlarmış ![]() "Benim göz ağrımdan hiç mektup gelmiyor, seninkinden haber var mı?" diye sorarlarmış ![]() Bu deyim, sevdiklerimiz içinde en birincisi anlamında kullanılır Zurnada peşrev olmaz Davul ile zurnayı musikiden saymayan ve küçük gören bir sonradan görme İstanbul' lu, Edirne' de bir düğüne davet edilmiş ![]() -Çalmamızı arzu ettiğiniz herhangi bir parça var mı? Ukala adam, dudak bükmüş: -Ayol, kala kala zurnaya mı kaldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zurnazen, bu hakaretleri pek içerlemiş ![]() ![]() O çalar, etrafındakiler söylermiş ![]() ![]() ![]() ![]() Bu deyim, hikayedeki anlamının dışında, "insanın kaderini zorlamamasını, ne çıkarsa bahtına razı olması gerektiğini anlatmak için kullanılır ![]() buyrun cenaze namazına IV ![]() ![]() ![]() bugünkü üsküdar civarında bir kahvehanede tütün vs ![]() ![]() derviş kılığında tebdili kıyafet buraya gider ![]() selam verir ![]() ![]() -baba erenler kahve içermi? diye sorar ![]() -padişah ![]() ![]() -kahveci:tütün içermisin ![]() ![]() -padişah:hayır ![]() ![]() kahveci işkillenir ![]() ![]() ![]() ![]() -kahveci:baba erenler ismini bağışlarmı? -padiaşha:Murad ![]() -kahvecieki isimde sultanda varmı? -padişah:elbette var ![]() deyince kahvecinin bet beniz atar ![]() ![]() ![]() -kahveci:öyleyse buyrun cenaze namazına der ![]() ![]() IV ![]() ![]() Adam ol baban gibi, eşek olma ![]() Vaktiyle Eğitim Bakanlığı da yapmış olan tarihçi Abdurrahman Şeref Bey, Galatasaray Lisesi? nde müdür iken , birgün Sultan Abdülhamid? in hizmetkarlarından bir paşanın oğluna kızar ![]() ?Adam ol? der, ?baban gibi eşek olma!? Çocuk bunu babasına anlatır ![]() Babası: ?Vay, demek ben bugüne bugün padişahımın mahiyetinde bir paşa olayım da, bana eşek desin ![]() ![]() Ertesi gün okula gidip hocayı bularak; ?Beyefendi, sizin bana eşek demeye ne hakkınız var? Ben, padişahın mahiyetinde paşayım? deyince, Abdurrahman Şeref bey; ?Ne münasebet ben sizi tanımıyorum ![]() ![]() Paşa; ?Geçen gün okulda oğluma ?adam ol, baban gibi eşek olma? diye bağırmışsınız? der ![]() Bunun üzerine Abdurrahman Bey; ?Doğru, çocuğunuzu payladım ![]() ![]() ![]() Bu cevap üzerine paşa, hem özür diler, hem de teşekkür eder ve oradan ayrılır ![]() |
![]() |
![]() |
|