![]() |
Fiilimsiler {Eylemsiler} |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiilimsiler {Eylemsiler}Fiilimsiler üç ana grupta incelenir ![]() 1) İSİM – FİİLLER (AD – EYLEMLER): Fiil soylu sözcüklerin sonuna –mak, -mek , -ış, -iş, -uş, -üş, -ma, -me ekleri getirilerek yapılır ![]() Bir gülüşün ömre bedel ![]() Gün biter gülüşün kalır bende ![]() Seninle akşamları yürüyüşe çıkardık ![]() Adamın yalvarışlarını bir görecektin ![]() Madem ki yükseliş var iniş olmaz olur mu? Unutuş, unuturlar seni de ![]() Bu kucaklayış belki de bir haykırışın sesiydi ![]() Sana bakmak Allah’a inanmaktır ![]() Yaşamak, ölmekten zor ![]() Buralardan gitmek istiyorum ![]() Seni bile özlemek istemiyorum bu akşam ![]() İçimde maziden kalma duygular var ![]() Onula yeniden başlamayı düşünüyor musun ![]() NOT 1 : İsim- fiil ekiyle türetilen bazı sözcükler, isim- fiil özelliğini yitirip kalıplaşarak kalıcı bir nesne ya da kavram adı olabilir ![]() ![]() *Kaymak, çakmak, dondurma, kavurma, dolma, gözleme, bağış, geviş… NOT 2: Fiilden fiil yapım eki olan –iş ile isim- fiil eki olan –iş’ i birbiri ile karıştırmamak gerekir ![]() ![]() Gülüşün çok güzel ![]() Onu öyle görünce gülüştüler ![]() NOT 3: Fiilden fiil yapan olumsuzluk eki olan –ma, -me ile isim fiil eki olan –ma,-me birbiri ile karıştırılmamalıdır ![]() Fiilden fiil yapan –ma, -me fiile olumsuzluk anlamı katarken isim fiil eki olan –ma, -me fiile olumsuzluk anlamı katmaz ![]() Artık sevmeyeceğim ![]() İnsanın mesleğini sevmesi gerekir ![]() 2 ![]() Fiil soylu sözcüklerin sonuna –an, -en, -ası, -esi, -mez, -maz, -ar, -er, -dık, -dik, -duk, -dük, -tık, -tik, -tuk, -tük , -ecek, -acak, -miş, -mış, -muş, -müş ekleri getirilmek suretiyle yapılır ![]() ![]() Her seven sevilenin boy aynasıdır ![]() İşleyen demir pas tutmaz ![]() O öpülesi eller beni büyüttü ![]() Yıkılası Bağdat nice askerler yedi ![]() Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç ![]() Onunla unutulmaz anlar yaşadık ![]() Bilinmez diyarlara gitme ![]() Senin bu yaptığın olur iş değil ![]() Akar sular gibi çağlarım ![]() Benim doğduğum köyleri akşamları eşkıyalar basardı ![]() Tanıdık bir yüz çıkmadı karşımıza ![]() Görülecek günler var daha aldırma gönül ![]() Gelecek hafta sınavım var ![]() Bense penceremde gelmeyecek saatleri beklerim ![]() Mayın tarlasına düşmüş bir deliyim ![]() Ölmüş eşek kurttan korkmaz ![]() NOT: Zaman ekleriyle sıfat fiil eklerini karıştırmamak gerekir ![]() ![]() ![]() Hiç oturacak zamanım yok ![]() s i tamlaması kurmuş bu yüzden sıfat fiil eki) Oğlum, okuyacak ve büyük adam olacak ![]() Okumuş insanlar daha kültürlü (s ![]() ![]() s i Annem de okumayı çok istemiş ![]() 3 ![]() Fiil kök ve gövdelerinin üzerine –ınca, - dıkça, - dığında, -ken , -r… -mez, -alı, -erek, -madan, -meksizin, -a…-a, -ıp ekleri getirilerek oluşturulur ![]() ![]() Ben gidince hüzünler bırakırım ![]() Senin bu halini görünce lise yıllarımı hatırladım ![]() Gözlerin gözlerime değince felaketim olurdu, ağlardım ![]() Ağladıkça dağlarımız yeşerecek göreceksin ![]() Ağlarım, hatıra geldikçe gülüştüklerimiz ![]() Öldüğünde henüz çok gençti ![]() Seninle konuştuğunda rahatlıyor ![]() Sen geçerken sahilden sessizce, gemiler kalkar yüreğimden gizlice ![]() Sen ağlarken ben nasıl gülerim ![]() Onu görür görmez tanıdım ![]() Yarim, sen gideli yedi yıl oldu ![]() Ah vah etmenin zamanı geçeli çok oldu ![]() Gülerek yanıma geldi ![]() Böyle yaparak beni çok üzüyorsun ![]() Hiçbir şey söylemeden çekip gitti ![]() Ağlamadan ayrılık olmaz ![]() Sizin durmaksızın çalışmanız lazım ![]() Bir süre konuşmaksızın öylece bekledik ![]() Gide gide bir söğüde dayandık ![]() Gidip de gelmemek, gelip de görmemek var kaderde ![]() NOT 1: Bir cümlede kaç tane fiilimsi varsa o kadar da yan cümle var demektir ![]() NOT 2: Bir cümlede fiilimsi varsa o cümle girişik birleşik bir cümledir ![]() NOT 3: Bir cümledeki fiilimsi sayısıyla temel cümlenin yükleminin toplamı o cümledeki yargı sayısını verir ![]() |
![]() |
![]() |
|