Asitler Ve Bazlar Özellikleri |
10-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Asitler Ve Bazlar ÖzellikleriAsitlerin Özellikleri 1- Ekşi bir tada sahiptirler 2- İndikatörlerin rengini değiştirirler (Asitler mavi turnason kağıdını kırmızıya çevirirler) 3- Bazlarla tepkimeye girdiklerinde tuz ve su oluştururlar Bundan başka çok çeşitlilik gösteren başka özellikleri de bulunur Bu spesifik özellikler, anyon muhtevası ve ayrılmamış molekülerden dolayı olur Çeşitli asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest Hidrojen bırakma eğilimindedirler Bazların Özellikleri 1 Suda iyon oluşturarak çözünürler Çözeltileri elektrik akımını iletir 2 Tatları acıdır Sabun köpüğünün acılığı yapısındaki sodyum hidroksitten, karabiberin acılığı yapısındaki piperidin bazından ileri gelir 3 Boya maddelerine etki ederler Kırmızı turnusolu mavi, renksiz fenolftaleini pempe yaparlar 4 Amfoter metallerle (Zn, Al, Pb, Sn) tepkimeye girerek hidrojen gazı oluştururlar Al, Pb ve Sn da amfoter özellik gösterir Bu elementlerin hem kendileri hem de oksitleri ve hidroksitleri amfoter özellik gösterir 5 Elle tutulduklarında kayganlık hissi verirler Sabunun, yumurta akının ve deniz suyunun kayganlıkları yapılarındaki bazlardan kaynaklanır 6 Asitleri nötrleştirirler Yani asitlerle veya asit oksitlerle tuzları oluştururlar 7 Metal oksitlerin su ile tepkimesinden elde edilirler |
|