|
|
Konu Araçları |
adada, astım, hastası, yarısı, yaşayanların |
Bu Adada Yaşayanların Yarısı Astım Hastası |
10-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bu Adada Yaşayanların Yarısı Astım HastasıDünyanın en ilginç adalarından birisi olarak kabul edilen Tristan Da Cunha'da memeli hayvan bulunmuyor Tristan da Cunha adası adını buraya ilk çıkan Portekizli denizci Tristan da Cunha'dan alıyor1508 yılında adaya çıkan Portekizli, bu ıssız adaya kendi adını vermişAdanın ilk yerleşimci Amerikalı Jonathan Lambert oldu 1810 yılında Tristan da Cunha adasında yerleşen Amerikalı, iki yıl sonra öldü Kalıcı olarak adada 300 kişi yaşıyor Sıcak iklim rağmen adada; kelebekler, sürüngenler ve memeliler yoktur Sadece dünyanın en küçük kuşlarından birisi bu adada bulunuyor Tristan Da Cunha Adası Hep dalga geçeriz ıssız bir adaya düşsen yanına alacağın 3 şey ne olur diyePeki bu ada hangi ada? Dünyanın en ıssız adası olan Tristan Da Cunha'yı ilginç yazılar arasına alarak sizlere tanıtalım Güney Atlas Okyanusu dolaylarında bulunan bu takım adalar, İngilitere'ye bağlı olup Ümit Burnu'na 2900 km uzaklıktadır Etrafındaki denizin derinliği yaklaşık 3000-4000 metreye kadar ulaşır Takım adaların sadece bir tanesinde yaşam formları görünür Çok az hayvan türünün bulunduğu kuzey adasında insan nüfusu bazen 100 kişinin bile altına düşür Tristan'a yılda sadece bir defa İngiltere'den yardım taşıyan gemi gelir Ziyaretçileri pek azdır Değişik insanları görmeye alışamayan yerel halk insanlara mesafeli ama iyi yaklaşır Genelde kasvetli bir havası vardır ve fırtınalarıyla ünlüdür İnsanlarının yüzü pek gülmez Ayrıca yerel halkı dünyanın en sağlam viski içen topluluğudur Öyle ki nasıl İngilizlerde çay meşhursa, onlarda da viski su gibi gider Kartpostallarda gördüğünüz Tristan sahillerini tamamen unutun Tristan kıyıları gerçekte kayalıklardan oluşur ve sürekli deniz dalgalarına sert bir şekilde maruz kalır Çok soğuk bir lokasyon olarak tabir edilir Halk geçim kaynağını çiftçilik ve balıkçılık ile sağlar ama bu adada para o kadar da önemli değildir çünkü harcanacak biryer yok Adada polis yok Hukuk işlerinden sorumlu, suç olaylarının yaşanmamasını sağlayan ve iyi öğütler veren bir peder var Halkın neredeyse yarısı astım hastasıdır 1997 senesinde bir grup genetik uzmanı Tristan'a gelerek mutasyonun kaynağını araştırmışlar ancak başarısız olmuşlardır Bu hastalıkla iligli araştırmalar hala sürmekte Yerleşim sadece Edinburgh of the Seven Seas denen noktada toplanmıştır Onun haricinde Cunha tamamen ıssızdır Tristan'ın geriye kalan kısmı ise tamamen ölü topraklardan oluşur Adada birer adet okul, hastane, postane, müze, pastane ve bar bulunur Görüldüğü gibi Tristan Da Cunha oldukça ıssız bir adadır Bazı açılardan güzel gibi görünse de aslında korkunç bir yerdir |
|