![]() |
9.Sınıf Besinler Ders Notu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 9.Sınıf Besinler Ders NotuBESİNLER Organik Besinler Karbonhidratlar Sindirilirler Yağlar Sindirilirler Proteinler Sindirilirler Vitaminler Sindirilmezler İnorganik Besinler Mineraller Sindirilmezler Su Sindirilmez Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ KARBONHİDRATLAR ? C,H ve O 'den meydana gelmiştir ![]() ![]() ? İki önemli görevi vardır ![]() ![]() ![]() 1) MONOSAKKARİTLER ? Sindirime uğramazlar ![]() ? Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir ![]() ? İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar ![]() a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar) b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar) ? Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir ![]() ![]() ![]() ? Glikoz Bal,üzüm ve incirde bol bulunur ![]() ![]() ? Fruktoz Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur ![]() ? Galaktoz Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() 2) DİSAKKARİTLER ? İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() ? Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri) ? Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır ![]() ? Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır ![]() 3) POLİSAKKARİTLER ? Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir ![]() ? Glikoz + Glikoz + Glikoz + ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir ![]() A) Nişasta ? Bitkilerde glikozun depo şeklidir ![]() ? Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır ![]() ? Suda az çözünür ![]() ![]() ? Nişasta,lökoplastta depolanır ![]() ![]() B) Glikojen ? Hayvanlarda glikozun depo şeklidir ![]() ? Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() ? Suda çözünür ![]() ![]() ? En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir ![]() C) Selüloz ? Bitkilerde yapı maddesidir ![]() ![]() ? Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır ![]() ? Suda çözünmez ? Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir ![]() YAĞLAR ? C,H ve O'den meydana gelmiştir ![]() ![]() ? 3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O ? Ester bağı ile bağlanırlar ![]() ? Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar ![]() ? Suda çözünmezler ![]() ![]() ? Isı ve darbeye karşı koruyucudur ![]() ? Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır ![]() ? Yağların 2 ![]() ![]() ? Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür ![]() ![]() ? Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar ![]() ![]() ![]() ? Yağ asitleri en basit lipitler olup,uzun karbon zincirlerinden oluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Oleik asit zeytinyağında; Linoleik asit tohumlarda; Butirik asit tereyağında Steroid zarların yapısına katılır ![]() ![]() ![]() PROTEİNLER ? C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur ![]() ? Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir ![]() ? a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ? Peptit bağı ile bağlanırlar ![]() ? DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür ![]() ? Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır ![]() ? Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar ![]() ![]() ? Aminoasitler anfoter özellik gösterirler ![]() ? Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundanhücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir ![]() ? Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3 ![]() ![]() ? Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlikgörülür ![]() ? Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler ![]() ![]() VİTAMİNLER ? Vücut direncini arttırırlar ![]() ? Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() ? Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler ![]() ? Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir ![]() ![]() ![]() ? Yağda eriyen vitaminler A,D,E,KSuda eriyen vitaminler B,C 'dir ![]() ? İnsan vücudunda A,B,D,K sentezlenir ![]() ? A,D,K karaciğerde depolanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MİNERALLER ? İnorganik maddelerdir ![]() ![]() ? Enzimlerin yapısına katılırlar ![]() ![]() ? Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır: 1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(Fe,P) ![]() 2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(Ca,P,Mg) ![]() 3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl;hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur) ![]() SU ? İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz ![]() ? Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır(ÖRNEK:Hidroliz ) |
![]() |
![]() |
|