Arılar Hakkında Bilgi |
10-07-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Arılar Hakkında BilgiArı, bir böcek türüdür Zar kanatlılar takımının üyeleridirler Zar kanatlıların özelliği; içinde enine ve boyuna damarcıklar bulunan ve iki çift saydam zar şeklinde kanatlarının olmasıdır Vücutları yumuşak yapıdaki yoğun bir kıl örtüsüyle kaplıdır Arıların vücudu baş, göğüs ve karın olmak üzere üç kısımdan meydana gelir Başın ön kısmında koklama ve dokunma organı olarak kullanılan bir çift anten yer alır Başın iki yanında birer petek gözü ve tepesinde üç nokta gözü vardır Göğüs halkalarına bağlı üç çift bacaktan öndekilerde duyargaları temizleyen arka bacağın ayaklarında çiçek tozu toplamağa yarayan tertibat vardır Ağız organları, yalayıp emici, bazılarında kemiricidir İkinci ve üçüncü göğüs halkalarından birer çift kanat çıkar Ön kanatlar, arka kanatlardan daha büyüktür Arka kanatların ön kenarlarında bir sıra kıl çengel bulunur Uçuş esnasında çengeller ön kanatlara bağlanarak kanat çiftleri birlikte hareket ederler Ana arı ile işçi arıların son karın halkalarında birer zehir iğnesi vardır Dişilerde, karın kısmının arka ucunda içeri çekilebilen yumurtlama borusu bulunur Bununla yumurtalar istenilen yerlere (petek, bitki veya hayvanların içlerine) bırakılır Testereli arılarda yumurta koyma boruları isminden de anlaşılacağı gibi testere şeklinde dişlidir Bazı arılarda bu borunun yumurtlamayla ilgisi yoktur Zehirli iğne şeklini almıştır Sokmaya ve bağlı olduğu zehir bezinin salgılarını akıtmaya yarar Vücudu meydan getiren halkaların yan taraflarında on çift nefes deliği vardır Gövdenin içindeki hava boruları ve hava kesecikleri bu deliklere bağlıdır Yemek borusunun genişlemesi ile bir bal midesi meydana gelmiştir Emilen bal ve çiçek öz suları, kovana döndükten sonra boşaltılır ve peteklerde bal toplanır Bir kovan içinde yaşayan bal arıları üç tipe ayrılır: 1) 3000-4000 kadar işçi arı, 2) 100-150 kadar erkek arı, 3) Bir tane ana arı Yaşadığı yerler: Dünyanın çiçekli alanları Özellikleri: 15-25 mm boyunda Vücut genellikle çok tüylü Çoğu soliter(yalnız), az bir kısmı cemiyet hayatı yaşar Ömrü: Bal arısının faal işçileri 6 hafta, erkekler 5-6 ay, bey arı 4-5 yıl yaşar Çeşitleri: Bal, çömlekçi, mazı, kağıt, tarla, kazıcı, testereli, sondajcı arı çeşitleri meşhurdur Yaban arılarının çoğu yalnız yaşarlar Bal arıları, cemiyet hayatı yaşayan, polen ve balla beslenen çok faydalı böceklerdir Bal arısı (Apis mellifica): Cemiyet hayatı en düzenli hayvan bal arısıdır Dünyanın her tarafına yayılmış olmakla birlikte anavatanı Batı Asya veya Anadolu olarak bilinir Yabani şekilde yaşayan iki türü daha bulunmakla birlikte, evcilleştirilen sadece “Apis mellifica” olarak bilinen türdür Arılar Nasıl Bal Yaparlar Arılar çiçek balı üretmek için çiçek nektarı kullanırlar Nektar % 80′i sudan meydana gelmiş özel bir besindir Eğer bir hanımeli çiçeğini gövdesinden çektiyseniz çiçeğin ucundan damlayan akıcı sıvıyı görmüşsünüzdür işte bu nektardır Arılar, çiçeklerdeki nektarı toplamak için çubuk boru şeklindeki uzun dillerini kullanır ve bu nektarı karınlarında tutarlar Arıların aslında iki adet karınları vardır Bunlardan biri nektarı toplamak için kullandıkları diğeri ise normal olanıdır Arıların nektarı tuttukları karınları 70 mg nektar barındabilir ve tamamıyla dolduğunda ise arının kendisi kadar ağırlık yapar Arıların nektarı depoladıkları karınlarını doldurmaları için 100 ile 1500 arasında çiçeğe konmaları gerekmektedir Bal arıları kovana dönerler ve topladıkları nektarı diğer işçi arılara aktarırlar İşçi arılar bal arılarının karınlarındaki nektarı ağızlarıyla emerler Bu arılar nektarı yarım saat boyunca çiğnerler Bu süre içinde enzimler nektarın içindeki şekeri basit şekere dönüştürürler böylece hem arılar için sindirilebilir hale gelir hem de kovan içinde bakterilere karşı korunmuş olur Bu aşamadan sonra arılar nektarı suyun buharlaştığı ve koyu şurubun oluştuğu peteklere dağıtırlar Arılar kanatlarını yelpaze gibi kullanarak nektarın daha çabuk kurumasını sağlarlar Bal yeteri kıvama geldiğinde arılar petekte bulunan altıgen hücrelerin üstünü balmumu ile kapatırlar |
|