Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
leipzig, muharebesi

Leipzig Muharebesi

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Leipzig Muharebesi

(16-19 ekim 1813) Bennigsen, Bernadotte, Blücher ve Schwarzenberg?in birbirlerine yaklaşan hatlar üzerinde ilerlediklerini gören Napolyon Bonapart, düşmanlarının birleşmesini önlemek için 150,000 kişiyle Leipzig?de mevzilendi

16 ekimde Blücher, şehrin kuzeyinde Marmont?a saldırdı, ama Ney?in bir yan kanat hareketiyle durduruldu; güneyden hücum eden Schwarzenberg?i Napolyon Wachau?da karşıladı 17 Ekimde şiddetli top ateşi altında Bernadotte ve Bennigsen cepheye vardılar 18 Ekimde 300,000 kişilik taarruzun ve müttefiki Saksonların Blücher ile Bernadote?un birleşmesine imkân veren ihaneti karşısında bunalan Napolyon varoşlara püskürtülünce, geri çekilme emrini verdi

Çekilmeyi Macdonald ve Poniatowski kumandasındaki birlikler koruyordu Bu birlikler Elster ırmağı üzerindeki Lindenau?ya bağlayan tek köprünün vaktinden önce atılmasıyla kısmen esir düştü (Poniatowski ırmağı yüzerek geçmek isterken boğuldu) Her iki taraf da altmışar bin kişiden çok kayıp vermişti Wilhelm II, germen birliği gösterilerinden biri sırasında bu «Milletler savaşının» hatırasına dikilen bir anıtın açısını yaptı (ekim 1913)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com