Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
atın, yemede

Yemeğe En Son Onu Atın

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemeğe En Son Onu Atın







Tuzun fazla tüketilmesi halinde yüksek tansiyona, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabildiği, besin maddelerinde doğal olarak bulunduğu için yemeklerde fazla kullanılmaması gerektiği bildirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Gamze Çan, fazla tuz tüketiminin yüksek tansiyona, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabildiğini söyledi

Türkiye'de kişi başına tuz tüketiminin yüksek olduğunu, bu miktarı azıltmak için yürütülen çalışmalar çerçevesinde hazırlanan yönetmelikle ekmekteki tuz miktarının düşürüldüğünü anımsatan Prof Dr Çan, “Tuz tüketimi beslenme alışkanlığı, damak tadının gelişimiyle ilişkili bir şey Pek çok insan bu yaklaşımla daha yemeğin tadına bakmadan yemeğe tuz ekliyor Bu çok doğru bir davranış değil” dedi

Prof Dr Çan, erişkinlerin bu alışkanlıklarını kırmaları ve çocuklara da doğru miktarda tuz kullanımını öğretmeleri gerektiğini ifade ederek, “Biz çocuğun eline salatalığı, domatesi veriyoruz ve üzerine hemen tuz ekiyoruz Yoğurt yapmak için tuz katıyoruz Bunlara tuz katmadan tüketmekte yarar var” diye konuştu

TÜRKİYE İYOT EKSİKLİĞİ AÇISINDAN ENDEMİK BÖLGE

Vücudun ihtiyaç duyduğu tuzu besinlerden doğal olarak alabileceğine dikkati çeken Çan, “Yemeklerimize kattığımız az miktardaki tuz da o eksiği kapatmak için bize yetiyor Bu nedenle çok fazla tuza ihtiyacımız yok Tuz kullanımı bir damak zevki ve bunu kırmak güç oluyor Tüketilen yiyeceklerdeki tuz miktarını azaltmakta yarar var” dedi

YEMEĞE EN SON ONU ATIN

Prof Dr Gamze Çan, iyotlu tuz kullanılması gerektiğini de anlatarak, şunları söyledi:
“İyotlu tuz kullanılması, iyot ihtiyacımızı da karşılıyor İyotlu tuz kullanılması gerekiyor, çünkü Türkiye iyot eksikliği açısından endemik bir bölge Pek çok bölgesinde bu sorun var ve iyodun eksikliği tiroid dokusunun bu iyodu tutmak için daha çok büyümesine ve guatr sorunlarına yol açıyor Aslında 150 mikron kadar bir iyoda ihtiyacımız var Yaklaşık toplu iğne başı büyüklüğünde bir iyoda ihtiyacımız var ve bunu da çok az miktardaki yiyeceklerden alabiliyoruz
Tuzun ışık almayan bir yerde saklanmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çan, “Tuzu, serin yerde saklamaya özen göstermeliyiz Olabildiğince yemeğin pişmesinin sonuna doğru tuzu ekleyerek, iyodun daha aktif kullanımını sağlamaya çalışmalıyız Bütün yiyeceklerimizde tuzu az miktarda kullanmaya özen göstermekte yarar var” diye konuştu

Hürriyet

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.