Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anıtı, göktürk, göktürkorhunkitabelerinin, kitabeleri, kültigin, tonyukuk, özelliği

Göktürk Kitabeleri,Tonyukuk Anıtı,Kültigin Anıtı,Göktürk(Orhun)Kitabelerinin Özelliği

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Göktürk Kitabeleri,Tonyukuk Anıtı,Kültigin Anıtı,Göktürk(Orhun)Kitabelerinin Özelliği

Göktürk Kitabeleri
Tonyukuk Anıtı
720 yılında Göktürk devleti veziri Tonyukuk adına dikilmiştir Kitabede Tonyukuk, anılarını ve dönemin tarihini anlatmıştır Anlatımda, atasözlerine bolca yer verilmiştir
Kültigin Anıtı
732 yılında dikilen anıt Yolluğ Tigin tarafından yazılmıştır Anıtta Kültigin’in ölümü ve yas töreni anlatılmıştır
Bilge Kağan Anıtı
735 tarihini taşır Bilge Kağan’ın yiğitlikleri ve Türk milletine iletmek istediği mesajlar anıtın içeriğini oluşturur Bu anıt da Yolluğ Tigin tarafından yazılmıştır

Göktürk (Orhun) Kitabelerinin Özellikleri
Ø Türklerin ilk yazılı eseridir
Ø Doğu Göktürklerin tarihine ışık tutar
Ø Söylev türünde yazılmıştır
Ø Oldukça gelişmiş ve işlenmiş bir dil kullanılmıştır
Ø Türk dilinin gelişmişlik düzeyine ilişkin etraflı bilgiler edinilebilir
Ø Hem dinî hem de din dışı konular işlenmiştir
Ø Tarih, coğrafya ve edebiyata kaynak olacak niteliktedir
Ø Türk tarihini, toplumun yaşam biçimini, dünyaya bakış tarzını ortaya koyar
Ø Kitabelerde idarecilerin ve sultanların halkı aydınlatması, yaptıklarının hesabını halka vermesi söz konusudur
Ø Kitabeleri Strahlenberg bulmuş, 1893’te Wilhelm Thomsen okumuştur
Ø Bir yüzleri Göktürk alfabesiyle, diğer yüzleri Çince yazılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com