|
|
Konu Araçları |
6 or nisan or 1872, atmıştır, lisesi, lisesi’nin, pertevniyal, tarihinde, temelini |
Pertevniyal Lisesi’Nin Temelini 6/Nisan/1872 Tarihinde Atmıştır,Pertevniyal Lisesi |
09-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Pertevniyal Lisesi’Nin Temelini 6/Nisan/1872 Tarihinde Atmıştır,Pertevniyal LisesiPertevniyal Lisesi’nin temelini 6/Nisan/1872 tarihinde atmıştır,Pertevniyal Lisesi Pertevniyal Lisesi’nin temelini 6/Nisan/1872 tarihinde atmıştır,Pertevniyal Lisesi PERTEVNİYAL LİSESİNİN TARİHÇESİ Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan, kocası II Mahmut için bir okul yaptırmak isteyerek Pertevniyal Lisesi’nin temelini 6/Nisan/1872 tarihinde atmıştır Sübyan ve rüştiye okulları olarak öğretime başlayan okul 1911 tarihinde Aksaray yangınında yandı ve Sinekli Bakkal civarında bir konakta yine Mahmudiye Rüştiyesi olarak tedrisata devam etti 1930’da mütevelli Osman Bey okulun birikmiş paraları ile bugünkü yerinde 17 odalı kısmı inşa ettirmiştir İlkokul olarak yapılan bina çevrenin arzusu ile liseye çevrilmiş ve 15/Ekim/1930’dan itibaren lise ve ortaokul bir arada çalışmaya başlamıştır Adı Vekiller Heyeti kararı ile Pertevniyal Lisesi olarak kabul edilmiştir 1937 tarihinde ihtiyaca cevap vermeyen binaya bahçe bölümünde ilave yapılmış ve 1938/1939’ da hizmete girmiştir 1949/1950 yılında lise Çapa’daki Öğretmen Okulu’na nakledilmiş ve bir yıl burada çalışarak 1950/1951 öğretim yılında bugünkü binaya taşınmıştır 1952 yılında yalnız lise olarak kullanılmıştır Öğrenci artışı karşısında 24/Eylül/1956 tarihinde Müdür Esat İnetaş zamanında 15 odalı ek inşaat yapılmış ve 1962/1963 öğretim yılından itibaren çift tedrisat uygulanmaya başlanmıştır 1963/1964 yılında 52 sınıf haline getirilen Pertevniyal Lisesi’nin 8 sınıfı Oruçgazi İlkokulu’nda öğretime devam etmiştir Öğretimin öğrenci izdihamı karşısında zorlaşması nedeniyle 1963’te müdürlük tarafından teşebbüse geçilerek Milli Eğitim ve Bayındırlık Müdürlerinin muvafakatı ile bahçedeki ilave inşaat ve ahşap binaların yıktırılması ile 1966 yılında inşasına başlanan ve 1968 yılında tamamlanan yeni bina 3/Mart/1969 tarihinde Vali Vefa Poyraz, Milli Eğitim Müdürü Ali Yalkın ve Müdür Ahmet Dinç zamanında törenle öğretime açılmıştır |
|