|
|
Konu Araçları |
canlılar, için, nedircanlılar, suyun, yaşamında, yeri, önemi |
Canlılar İçin Suyun Önemi Nedir?Canlılar Yaşamında Suyun Yeri Nedir? |
09-09-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Canlılar İçin Suyun Önemi Nedir?Canlılar Yaşamında Suyun Yeri Nedir?Canlılar için suyun önemi Nedir?Canlılar Yaşamında Suyun Yeri Nedir? Canlılar için suyun önemi Nedir?Canlılar Yaşamında Suyun Yeri Nedir? Hava, su, ısı, ışık ve besin maddeleri canlıların yaşaması için gerekli temel unsurlardır Bu unsurların başında oksijen ve su gelmektedir Canlı organizmayı oluşturan hücrelerin yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için suya gereksinimleri vardır Su yaşam için en zorunlu maddelerden birisidir Susuzluğa dayanmak oldukça zordur İnsan gıda almadan yalnız su içerek yaklaşık 5 hafta hayatını sürdürebildiği, halde susuzluğa ancak 7-12 gün dayanır Henüz hayatın başlangıcında olan üç aylık bir fötusun %95'i sudur İnsan organizmasının %62-67'si, hayvan organizmasının %60- 70'i sudan ibarettir İnsan organizmasındaki suyun 2/3'ü hücre içerisinde, geriye kalan kısmı ise dokular arası sıvıda ve kanda bulunur Kimyasal formülü H2O'dur, ağırlıkça %11,1 Hidrojen ve %88,9 Oksijenden meydana gelir Su molekülünde iki hidrojen atomunun aynı tarafta bulunması pozitif yüklü olmasına neden olur, oksijen atomu da negatif yüklüdür Periyodik cetvelde oksijene benzer diğer maddelerin dihidrürlerinden farklıdır Atmosferik basınç ve oda sıcaklığında (25°C) daha ağır moleküller (H2S, H2Se ) gaz halindeyken, H2O sıvı halde bulunur 100°C'ye çıkarıldığında gazlaşır Su daha yoğundur, dielektrik sabiti ve yüzey gerilimi yüksektir Donma noktası ise düşük olup, donduğunda daha az yoğun haldedir Saf su renksiz, kokusuz ve tatsız bir sıvıdır, 0°C'de donarak katı faza geçer Su hijyeni, yalnız içme için kullanılan suyun nitelikleri ile meşgul olmaz Aynı zamanda yıkama , mutfak ve ev işlerinde kullanılacak suların niteliklerinin tespiti, su kirlenmesinin önlenmesi ve suların dezenfeksiyonu işleri ile de ilgilidir Toplumun içme ve kullanma (Yemek yapma, temizlik ve benzeri) gereksinimleri için kullandığı şehir şebekeleri, kuyu, çeşme ve gene aynı amaçlarla kullanmak üzere teknik metotlarla tasfiye edilmiş dere,nehir ve göl suları içilebilir su olarak tanımlanır İçme ve çeşitli maksatlarla kullanılan ve insan sağlığı ile çok yakından ilişkisi olan ve kısaca içme, kullanma suyu adı verilen suyun hepsi "ALİMENTASYON SUYU" olarak adlandırılır Bu suyun miktarı kent ve köylerin nüfusuna, bağlı olarak günde insan başına en az 150 litre olarak hesap edilir Su gereksinimi İnsan organizmasının %60-70'i sudur Bu suyun 2/3'ü hücreler içerisinde geriye kalan kısmı dokular arası sıvıda ve kanda bulunur Proteinlerden zengin gıdaların bol olarak yenilmesi halinde de proteinlerin parçalanma ürünü olan üre idrarla atıldığından idrar miktarı çoğalmakta ve bu yoldan su kaybı artınca, suya duyulan gereksinim de yükselmektedir İnsan fizyolojik gereksinimi olan suyu her gün muntazam olarak karşılamak zorundadır Bunun yaklaşık %50'sini içeceklerden, %35'ini yiyeceklerden ve %15'ini de oksidasyon suyu olarak vücuttaki gıdaların yakılmasından sağlar Genellikle su gereksinimi günlük 2500-3000 kaloriye karşılık her bir kalori için 1 lt hesabı ile 2 5-3 litre olarak hesaplanır Yaşama payı su gereksinimi için daha yaklaşık bir değer elde etmek için aşağıda verilen yüzölçümü ve kalori gereksinimi formülü kullanılır Bunun için önce atılan en az su miktarını bilmek gerekir Erişkin bir insanın günlük minimum su kaybı Kaynak Su ml İdrar 400 Y Dışkı 30 Y Bazal ekstra renal 250 Y Egzersiz 1,73 x 04 P Su gereksinimi , ml = (400 +30 + 250)Y + 1,73 x 0,4 P Y= Vücut yüzölçümü m² P = Bazal enerji gereksiniminden fazla alınan enerji Yüzölçümü m² = 0,12 A(66) Enerji = 70 A(75) 70 kilogram ağırlığında bir insan günde 3000 K kal metabolik enerji tüketiyorsa günlük su gereksinimi: Su gereksinimi , ml = (400 +30 + 250) 0,12x70 (66) + 1,73 x 0,40 (3000-70x70(75) ) = 1346 +904 =2250 ml Proteinlerden zengin gıdaların bol olarak yenilmesi halinde de proteinlerin parçalanma ürünü olan üre idrarla atıldığından idrar miktarı çoğalmakta ve bu yoldan su kaybı artınca , suya duyulan gereksinim de yükselmektedir İnsan fizyolojik gereksinimi olan suyu her gün muntazam olarak karşılamak zorundadır Bunun yaklaşık %50'sini içeceklerden, %35'ini yiyeceklerden ve %15'ini de oksidasyon suyu olarak vücuttaki gıdaların yakılmasından sağlar Tablo Günlük sıvı gereksinimi Yaş Ağırlık(kg) Total sıvı (ml) ml/kg/24 saat 3 gün 30 250- 300 80-100 3 gün 54 750- 850 140-160 1 yaş 95 1150-1300 120-135 2 yaş 118 1350-1500 115-125 4 yaş 162 1600-1800 100-110 6 yaş 200 1800-2000 90-100 10 yaş 287 2000-2500 70- 50 14 yaş 450 2200-2700 50- 60 Organizmanın su kaynakları Organizmanın gereksinimi olan su başlıca 3 kaynaktan gelir Bunlardan birincisi ve en önemlisi içme suyudur İkinci kaynak diyeti oluşturan besin maddelerinin bileşimindeki sudur Bu iki kaynak dışında üçüncü kaynak ise organizmada hidrojen kapsayan besin maddelerinin metabolizması sırasında bunların oksidasyonu ile meydana gelen metabolik sudur Bu oksidasyonda yaklaşık olarak, rasyonun metabolik enerjisinin her 100 Kkal'si için 10-14 gram su oluşur Besin maddesinin oksidasyonu ile oluşan metabolik su miktarının nasıl saptandığını bir monosakkaritten oluşan metabolik suyu örnek vererek açıklayalım: C6H12O6 Ž6CO2 + 6H2O Monosakkaritin molekül ağırlığı 180 ve 6 molekül suyun ise 6 x18 =108 gram olduğuna göre; 100 gram karbonhidrattan 108 x100 / 180 = 60 gram metabolik su oluşur Hidrojen içeren ve oksidasyona uğrayan üç besin öğesinden (karbonhidrat, protein ve yağ) oluşabilecek metabolik su miktarları tabloda gösterilmiştir Tablo Besin öğelerinin içerdiği metabolik su miktarları Besin öğesi Metabolik su/gr Besin Mad Enerjisi ME Kkal/100 gr 100 Kkal ME karşılığı su, gr Karbonhidrat 60 400 15,0 Protein 42 460 10,5 Yağ 100 900 11,1 Tablo Su kaybının insan organizmasına etkileri Su kaybı % 1-1,5 % 6-7 % 11-12 Susuzluk Baş ağrısı Kramplar Harekette düzensizlik Soluk almada güçlük Yutkunma zorluğu, dilin şişmesi İştahsızlık Kan volümünün değişmesi Görme ve duyma zorluğu Rektal ısıda artma, deri kızarması Konuşma zorluğu Ateş Sabırsızlık, yorgunluk Hatırlamada güçlük Duyarlılıkta azalma Kalp atımında artma Kan yoğunluğunda artma Yaşamın sonlanması Susuzluğun derecesine göre organizmada çeşitli olaylar şekillenir Kandaki su normalin %3' ünden daha fazla eksilirse böbrekler metabolizma artıklarını geçiremeyecek hale gelir İnsan organizmasında 2 litre su çıkması halsizlik, 3 litre su kaybı belirgin bir düşkünlük nedeni ve 4 litre su kaybı tehlikenin başlangıcı olarak kabul edilmektedir Organizmadaki suyun % 11-12'sinin kaybı ise ölüme neden olmaktadır Susuzluktan ölüm, kan yoğunluğunun fazlalaşması (Kanda 3-4 litre kadar su vardır) nedeniyle ince damarlarda dolaşımın durması sonucu asfeksiyle şekillenir Hayvansal organizma, bileşimindeki glikoz ve yağın tamamını, proteinin %50'sini kaybetmesine rağmen yaşamaya devam ettiği halde suyun %20'sini kaybettiğinde ölmektedir Suyun organizmadan atılması Metabolik olaylar sonucu oluşan artıklar insan organizmadan değişik yollarla atılmaktadır a İdrar ile: Alınan suyun % 60'ı idrar ile atılmaktadır Su idrarla bu yolla atılan atık maddeler için eritici olarak görev yapmaktadır Yetişkin bir insan günde 1000-1500 ml suyu bu yolla kaybeder b Dışkı ile: Bu yolla, alınan suyun % 5'i atılmaktadır c Deri ile: Organizmadaki suyun % 20'si buharlaşma ve terleme ile atılmaktadır Ter vücut sıvılarına oranla hipotoniktir Terin iyonik bileşimi şahıstan şahısa değiştiği gibi terlemenin azlığına çokluğuna şahsın aklimatize olup olmadığına göre değişir Terin miktarı da etkilidir Terle birlikte vücuttan; su, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minarellerde kaybolmaktadır Dayanıklılık çalışmalarında, uzun süren egzersizlerde ve sıcak iklimlerde mineral kaybı artmaktadırörn: bir futbol maçında terleme ile ortalama 1-4lt su / her litre için tuz kaybı 1,5 g Maraton-kayak kros, bisiklet vb sodyumla beraber potasyum- mg kaybı da olmaktadır d Akciğerler ile: Her gün buhar şeklinde 400-500 ml su organizmadan dışarıya atılmaktadır Sonuçta bütün bu yollarla insan Her gün yaklaşık 2 5-3 litre suyu dışarı atmaktadır Atılan bu su tekrar vücuda alınmaz ise ilk düzensizlik susuzluk hissi ile ortaya çıkacak olan tükürük sekresyonunun durmasına ve farenks mukozalarının kurumasına neden olan ozmatik kan basıncını artması olacaktır Su kaynakları Su ile sağlığın ilişkisi çok sıkıdır Bu nedenle hijyenik niteliklere sahip temiz bir su hakkında yargıda bulunabilmek ve gerekli nitelikleri iyice değerlendirebilmek için suyun kaynağının önceden iyi tanınması gerekir Doğada daima bir devir halinde bulunan su , denizlerden, göllerden ve benzeri yüzeylerden güneş ısısı ile buharlaşarak havaya karışır Daha sonra değişik meteorolojik şekillerde tekrar toprağa düşer buna hidrolojik devir denir Dünyamızdaki suyun ise %97'si denizlerde, %2'si kutuplarda donmuş halde, %1'i de karada yani toprak parçasında bulunmaktadır Yer yüzündeki bu su zaman zaman buharlaşarak atmosferdeki soğuk tabakalara ulaşır ve yere yağmur veya kar halinde tekrar düşer Toprak yüzeyine yağmur, kar, dolu şeklinde düşen su damlacıkları: *tekrar buharlaşma ile atmosfere döner, *bitkiler tarafından beslenme için alıkonulur *diğer önemli bir kısmı da yeryüzünün o bölgesindeki jeolojik oluşuma göre yer altı ve yerüstü sularını oluşturur Su kaynakları 3 ana başlık altında incelenebilir Suyun insan sağlığı açısından önemi Suyun insan sağlığını olumsuz yönden etkilemesinin nedenlerini iki başlıkta toplanabilir A-Zararlı biyolojik etkenlerin bulunması B-Endüstri artıklarından doğan kimyasal yada radyoaktif kirleticilerin bulunması Sularda bulunabilen ve insan sağlığı açısından zararlı biyolojik etkenler arasında patojen bakteriler, virüsler ve parazitler gelmektedir Suların neden olduğu enfeksiyöz etkenler, hastalar ve portörler tarafından çevreye yayılmaktadır Yörenin coğrafi konumu, alt yapı tesisleri, atık maddelerin gördüğü işlem,toplumun sosyo-ekonomik yapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak, patojen bakteriler ve diğer mikroorganizmalar dışkı ve benzeri yollarla sulara ulaşır İçme suyu, oral-fekal enfeksiyon zincirinin en önemli halkasıdır Suyla geçen enfeksiyonların önüne geçilmesi büyük ölçüde suyun bakteriyel kirliliğinin önlenmesi , suyun dezenfekte edilmesi ile olasıdır Bilim adamları ve sağlık kuruluşları temiz su elde etmek için çalışmakta, su standartları geliştirmekte, içilebilir ve kullanılabilir özellikte olan sular için belirli kriterler ortaya koymaktadır Türkiye ' de gıda tüzüğü ve su ile ilgili standartlarda suların içilebilirliğine koliform grubu bakterilerin varlığı/yokluğu esasına göre karar verilmektedir Suyun doğal mikroflorası Suda bulunan mikroorganizmaları üç grupta toplayabiliriz a- Suda doğal olarak bulunan canlıların mikroorganizmaları :Spirillum, Vibrio, Pseudomanas, Achromobacter, Chromobacter türleri ile Micrococcus ve Sarcina'nın bazı türleri Bu bakterilerin optimum üreme ısları 25°C veya daha azdır b- Toprakta yaşayan mikroorganizmalar : Toprağın yıkanması sonucu suya karışırlar Bunlar; Bacillus , Streptomyces ve Enterobacteriacea'nın saprofit üyeleridir Bunlarında optimum üreme ısıları 25°C veya daha azdır c- Normal olarak insan ve hayvanların bağırsaklarında bulunanlar : Başlıcaları; Esherichia coli , Streptococcus faecalis , Clostridium perfiringens ve muhtemelen bağırsak patojenleridir ( Salmonella ve Vibrio comma gibi ) Su ile bulaşan önemli mikroorganizmalar Tehlikeli su epidemilerine neden olabilen Salmonellalar, Vibriolar, Shigellalar Anthrax, Burcellose, Ruam, ve diğer birçok patojen bakteriler ve virüsler portörlerin dışkıları ile sulara karışabilir Su ile yayılan salgınlara su epidemileri denir Başlıcaları kolera,tifo,dizanteri ve enfeksiyöz hepatitistir Salmonella: Genellikle mide krampları ve diyare ile birlikte akut gastroenteritidisi içerirStyphi'nin neden olduğu tifo en bilinen etkendir Styphi dışkı ve idrarla atılmaktadır Suda yaşaması değişken olup düşük sıcaklık ve bol besin koşulları uygun bir ortam oluşturur Shigella: Basilli dizanteri olarak da adlandırılmaktadır Etken dışkı ile atılmaktadır Çoğunlukla akut diyareye neden olur Shigelliasis sudan kaynaklanan salgınlara neden olmasına karşın tifo'dan daha az rastlanır Vibrio cholerae: Diyare, kusma, hızlı su kaybı, kan basıncının azalması, düşük vücut sıcaklığı ile karakterizedir Hastalık hasta kişilerin dışkıları ile yayılır Yüzeysel sularda bu bakterinin yaşama süresi 1 saatten 13 güne kadar değişmektedir Kolera salgınları genelde şebeke sularının kirlenmesiyle ortaya çıkar Enteropatojenik EColi: Atık sularda bol miktarda bulunan bu bakterinin patojenik türü diyareye neden olmaktadır Leptospira: Leptospirosis'e neden olan bu bakteri kan dolaşımına derideki sıyrıklardan veya mukozadan girmekte börek,karaciğer ve merkezi sinir sistemini etkileyen akut enfeksiyonlara neden olmaktadır Bu bakteri idrarla atılır Suda yaşama süresi bir kaç günden 3 haftaya kadar değişir Tularemia: Tularemia'ya Francisella tularensis ,pasteurella tularensis adı verilen bakteriler neden olmaktadır Leptospira'da olduğu gibi etken kan dolaşımına deri sıyrıkları ve mukozalar yoluyla girmekte; üşüme, ateş, lenf düğümlerinde şişme ve halsizlik gibi durumlarla ortaya çıkmaktadır Hastalık; dışkı, idrar ve hasta hayvan ölülerinin su kaynaklarını kirletmesi sonucu yayılmaktadır Bu mikroorganizmaların suda yaşama süreleri düşük sıcaklıklarda uzamaktadır Tüberküloz: Su ile tüberküloz yayılması pek yaygın değildir Tüberküloz basilinin suda yaşama süresi birkaç hafta olabilmekte , düşük ısı yüksek organik besin derişimi elverişli koşullar oluşturmaktadır Viral patojenler Enfektif hepatitis: Sarılık olarak bilinen bu hastalık genellikle su ile yayılmakta ve diğer kirlilik etkenleri ile bir arada bulunmaktadır Polimyelitis : Çocuk felcinin kirli sularla da yayıldığı bildirilmektedir Temelde kişiden kişiye temasla bulaşmasına karşın kirli sularla da bulaşma bildirilmiştir Protozoal hastalıklar Bazı protozoa türleri normal olarak insan da dahil olmak üzere sıcak kanlı hayvanların bağırsaklarında yaşamaktadırlar Bu protozoa türlerinin büyük bir kısmı insanlar için tamamen zararsız olup sağlıklı ve hasta insanların dışkılarında sürekli olarak bulunurlar Ancak bazı protozoa'lar patojendir Entameoba histolika: Amebiosis'e neden olan bu protozoon dışkı ile kistler halinde atıldığından suda uzun süre kalabilir Protozoa bağırsak çeperinde delik aşar ve bazı durumlarda bağırsakta çatlamaya neden olur Naegleria gruberi: Amibin patojen cinsi olan Ngruberi menenjit'e neden olmaktadır Patojen vücuda burundan girmekte, daha sonra beyine,omurilik sıvısına ve kan dolaşımına ulaşmaktadır Semptomlar su ile temas edildikten 4-7 gün sonra görülmeye başlar Ölüm genellikle semptomlar görüldükten 4-5 gün sonra şekillenir Hastalık kirli sularda yüzme ile geçer suyun canlılar için önemli maddeler, halinde minerallerin canlılar için önemi ,suyun canlılar için önemi nedir, maddeler halinde ,suyun hayvanlar için önemi ,suyun canlılar için önemi ödev, suyun dünya için önemi ,dünyada suyun önemi ,suyun canlılar için önemi ,suyun hayvanlar için önemi nedir ,dünyamız açısından suyun önemi ,hayvanlar için suyun önemi ,suyun insan sağlığındaki önemi ,temiz suyun önemi ,suyun dünya açısından önemi ,suyun canlılar için önemi nelerdir |
|