![]() |
İslam-İ Hikayeler Ebu Müslim Bir Hikaye |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam-İ Hikayeler Ebu Müslim Bir HikayeEbu Müslim Havlani bir toplulukta konuşulanları dinler ![]() ![]() ![]() İslam-i Hikayeler Ebu Müslim Bir HikayeOmuzlarını silkerek cevap verir: – Bizimki veli filan değil kelimenin tam manasıyla delidir deli!… – Öyle ise derler nasıl geçiniyorsun böyle deli biriyle? Cevap verir: – Ben usulünü biliyorum da öyle geçiniyorum, kavga gürültümüz o yüzden olmuyor!… Büsbütün meraka düşerler ![]() – Deli gibi biriyle kavgasız gürültüsüz geçinmenin usulü nedir ki? diye sormaktan kendilerini alamazlar ![]() Şöyle izah eder Ebu Müslim, geçinmenin sırrını ![]() Der ki: – Allahü Azimüşşan, Âdem Aleyhisselam’ı topraktan yarattığında bedenine önce aklı koydu ![]() ![]() Sonra öfkeyi yarattı ![]() ![]() Öfke: – Ben dedi ![]() ![]() Rabbimiz buyurdu: – Ey öfke! Sen Âdem’in bedenine girmeye çalış, oraya yönel ![]() ![]() ![]() Ebu Müslim burada der ki : – İşte biz hanımla bu konuda anlaştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Müslim burada şunu da ilave eder: – Tabii der, bu sabır benim için de geçerli bir görevdir ![]() ![]() ![]() Ebu Müslim bundan sonrasını şöyle tamamlar: – İşte der ey dostlar, benim hanımdan şikayetçi olmayışımın sebebi budur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sakın “bir deliye bir veli rolü basit bir şey” deyip de geçmeyin ![]() ![]() ![]() BİZ DE VAKTİYLE GÜZEL YİYECEKLERDİK! Halîfe Hârûn Reşîd bir gün Behlül-i Dânâ ile sohbet ederken; -Ey Behlül! Sana sarayımda bir oda ve hizmetçiler vereyim ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine hazret-i Behlül; -Müsâde ederseniz bir danışayım, dedi ![]() Halîfe; -Kime danışacaksın, kimsen yok ki? diye cevap verdi ![]() Behlül de; -Ben danışacağım yeri biliyorum, dedi ve oradan ayrıldı ![]() Hârûn Reşîd arkasından adamlar salıp danışacağı yeri öğrenmek istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ey Behlül! Söyle bakalım vereceğin cevâbı, dedi ![]() Behlül; -Danıştım efendim ![]() ![]() Halîfe heybetle; -Ey Behlül! Sen gidip çöplere danışmışsın, haberim oldu, dedi ![]() Behlül de; -Doğru söylüyorsun ben de onlara danıştım ![]() -Ey Behlül! Biz de vaktiyle en güzel ve nefis yiyecekler idik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözlerdeki ince mânâları anlayan Hârûn Reşîd: "Haklısın ![]() ![]() Kaynak: 1) Yeni Aile İlmihali, Ahmed Şahin, Cihan Yayınları 2) Evliyalar Ansiklopedisi, İhlas |
![]() |
![]() |
|