![]() |
Allah'ı Bilmeye Yüz Delil İslam-İ Hikayeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'ı Bilmeye Yüz Delil İslam-İ HikayelerFahreddîn-i Râzî Herat ve civarında bozuk inançları yaymakla meşgul olanlarla mücâdele ediyor, Müslümanlar'ı bunların tehlikelerine karşı korumaya çalışıyordu ![]() ![]() ![]() Allah'ı bilmeye yüz delil İslam-i Hikayeler Halktan bir zengin, bir gün Fahreddîn-i Râzî hazretlerini bahçesinde yemeğe dâvet etti ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî hazretleri, yemekte karşılaştığı ziyaretine gelmeyen zâta, - Niçin bizi ziyârete gelmediniz? diye sordu ![]() - Ben fakirin biriyim ![]() ![]() ![]() Bu cevap Fahreddîn-i Râzî hazretlerini düşündürdü ![]() - Bu, sıradan birinin sözüne benzemiyor ![]() ![]() ![]() ![]() - Sen, 'Müslümanlar'ın benim ziyâretime gelmeleri vâciptir' diyormuşsun ![]() - Ben ilim ehli biriyim ![]() ![]() ![]() - Öyle ise anlat bakalım ![]() ![]() ![]() - Yüz delil ve burhan ile biliyorum Allah Teâlâ'yı ![]() ![]() ![]() - Peki öyleyse, söyler misin; burhan ve delil, şüpheleri gidermek için değil midir? Demek sende bu kadar şüphe varmış ki her birine delil aramış; ancak bu delillerle şüpheni gidermişsin ![]() ![]() Bu cevaptan sonra bir suskunluk başlar ![]() - Uzat elini de öpeyim ![]() ![]() ![]() Fahreddîn-i Râzî hazretlerinin kulağına eğilen birinin, fısıltı hâlinde söyledikleri şundan ibârettir: - Konuştuğun zât, Necmüddîn-i Kübrâ hazretleridir ![]() Fahreddîn-i Râzî hazretleri hemen diz çöküp rica eder: - Lütfen beni de kabul buyurun tâlipleriniz arasına da, ben de iştirak edeyim sohbetlerinize ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte zâhirî ilimle bâtınî ilmin farkı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanımız 'tartışmacıları'na örnek olması dileğiyle ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|