C Vitamini Kanser Riskini Azaltır Mı? |
09-08-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
C Vitamini Kanser Riskini Azaltır Mı?C Vitamini Kanser Riskini Azaltır mı? C Vitamini Kanser Riskini Azaltır mı? C Vitamini Kanser Riskini Azaltır mı? C Vitamini Kanser Riski etkilerini nasıl etkiler C Vitaminiyle Kanser Riski Azalırmı? C vitamini bir monosakkarit türevidir "Ispanak, çilek ve limonda bolca C vitamini bulunur ancak tüketme şekline dikkat etmek gerekir" diyen Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, C vitamini hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı C Vitamini Katarakt Riskini Azaltır mı? Bağ dokularında olan kollajenin sentezinde görev alır Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar C vitamini antioksidan özelliğinden dolayı, vücudu enfeksiyondan ve bakteri toksinlerinden korur Kanser, katarakt, kalp – damar hastalığı riskini azaltır Diş etlerinin ve dokular arasındaki çimento görevini gören kollajenin sentezinde, yaraların kapanmasında, amino asit metabolizmasında, demir, kalsiyum ve folik asitin vücutta kullanılmasında steroid hormonları sentezinde, bağışıklık sisteminin güçlü olmasında ve kolesterol metabolizmasında görevleri vardır Yetersizliğinde Neler Olur? Yetersizliğinde, diş etlerinde şişme, kanama, diş kaybı, kemik kırılmaları ile belirlenen skorbüt hastalığı görülür Ülkemizde orta ve hafif derecede görülebilir Günlük C Vitamini Gereksinimi C vitaminin gereksinimi, günde 75 – 90 miligramdır Enfeksiyon, yanık ve ameliyatlarda 5 – 10 kat daha fazla miktarda verilebilir Ayrıca hızlı büyüyen çocuklarda, gebe ve emziklilerde gereksinim artar C Vitamini Hangi Meyve ve Sebzelerde Vardır? C vitamini kaynakları; sebze ve meyvelerdir Bunlar, ülkemizde her mevsim bulunan yiyeceklerdir Ancak, hazırlama ve pişirme sırasında oluşan kayıplar, eksikliğe neden olur En çok, maydanoz, şalgam yaprağı, asma yaprağı, yeşil biber, kara lahana, karnabahar, ıspanak, çilek, portakal, limon, greyfurt, mandalina, şeftali, domates, taze fasulye ve patateste bulunur 1 günde yediğimiz 2 adet portakalla gereksinimimizi rahatlıkla karşılarız |
|