Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ekmek, hipertansiyon, tuz

Hipertansiyon, Tuz Ve Ekmek

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hipertansiyon, Tuz Ve Ekmek




Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) bütün dünyayı etkileyen önemli bir salgındır Tüm dünyada 1,5 milyarın, ülkemizde ise 15 milyonun üzerinde insanın hipertansiyonu vardır Hipertansiyon kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için en önemli risk faktörüdür

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin (sofra tuzu, sodyum klorür) günde 18 gram olduğu bulunmuştur Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar ve günlük 18 gram tuz tüketimi çok yüksektir Bu miktar ülkeler arasında bir Dünya rekorudur

Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır Günlük tuz tüketimine ekmeğin katkısını anlamak amacı ile bu çalışmayı planladık

Çalışmanın yürütücüleri:

Prof Dr Tekin AKPOLAT
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-SAMSUN

Dr Ragıp KADI
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi-SAMSUN

Prof Dr Cengiz UTAŞ
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-KAYSERİ

Çalışmayı destekleyen kuruluş: Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi

ÇALIŞMANIN BULGULARI

Tuz içeriği çalışılan beyaz ekmek sayısı 100
(Ekmekler nüfusa orantılı şekilde 7 bölge ve 46 ilden toplanmıştır)
Ortalama sodyum klorür içeriği 18 gram/100 gram
Ekmekle alınan günlük tuz Yaklaşık 72 gram*

*Türk toplumunda ortalama ekmek tüketimi kişi başına yaklaşık olarak 400 gramdır

Ekmekle günde 72 gram tuz alınması hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen tuz miktarından daha fazladır

Türk toplumunda günlük ortalama tuz tüketimi 18 gram

Batı toplumlarında günlük ortalama tuz tüketimi 9-12 gram

Hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen maksimum günlük tuz miktarı 5-6 gram

Türk toplumunda sadece ekmekle alınan ortalama
günlük tuz miktarı 72 gram

Bu çalışma American Journal of Kidney Diseases isimli derginin 2009 Haziran sayısında yayınlanmıştır

Bu sonuçlar toplum olarak çok tuz tükettiğimizi ve ekmeğin tuz tüketiminde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir Ekmek toplumumuzda önemli bir besin kaynağıdır, bu nedenle ekmek içerisindeki tuz miktarı azaltılmalı ve tuzsuz ekmek tüketimi teşvik edilmelidir Ekmekte tuzun azaltılması ülkemizde hipertansiyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi için önemli toplumsal yöntemlerden birisidir

Ülkemizde tuz tüketimini azaltmanın yollarından birisi de kapalı yiyecek ve içeceklerin üzerinde bulunan etiketlere (enerji ve besin ögeleri tablosu) sodyum (tuz) miktarı eklenmesinin zorunlu hale getirilmesidir Birçok yiyecek ve içecekte enerji ve besin ögeleri tablosunda sadece enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarına ait bilgiler yer almaktadır

2009 yılı Dünya Hipertansiyon günü sloganı:
Tuz ve Hipertansiyon: İki sessiz katil

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.