Hipertansiyon, Tuz Ve Ekmek |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hipertansiyon, Tuz Ve EkmekHipertansiyon (yüksek kan basıncı) bütün dünyayı etkileyen önemli bir salgındır Tüm dünyada 1,5 milyarın, ülkemizde ise 15 milyonun üzerinde insanın hipertansiyonu vardır Hipertansiyon kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için en önemli risk faktörüdür Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin (sofra tuzu, sodyum klorür) günde 18 gram olduğu bulunmuştur Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa yol açar ve günlük 18 gram tuz tüketimi çok yüksektir Bu miktar ülkeler arasında bir Dünya rekorudur Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır Günlük tuz tüketimine ekmeğin katkısını anlamak amacı ile bu çalışmayı planladık Çalışmanın yürütücüleri: Prof Dr Tekin AKPOLAT Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-SAMSUN Dr Ragıp KADI Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi-SAMSUN Prof Dr Cengiz UTAŞ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi-KAYSERİ Çalışmayı destekleyen kuruluş: Türk Nefroloji Derneği Kayseri Şubesi ÇALIŞMANIN BULGULARI Tuz içeriği çalışılan beyaz ekmek sayısı 100 (Ekmekler nüfusa orantılı şekilde 7 bölge ve 46 ilden toplanmıştır) Ortalama sodyum klorür içeriği 18 gram/100 gram Ekmekle alınan günlük tuz Yaklaşık 72 gram* *Türk toplumunda ortalama ekmek tüketimi kişi başına yaklaşık olarak 400 gramdır Ekmekle günde 72 gram tuz alınması hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen tuz miktarından daha fazladır Türk toplumunda günlük ortalama tuz tüketimi 18 gram Batı toplumlarında günlük ortalama tuz tüketimi 9-12 gram Hipertansiyonu önlemek ve tedavi etmek için izin verilen maksimum günlük tuz miktarı 5-6 gram Türk toplumunda sadece ekmekle alınan ortalama günlük tuz miktarı 72 gram Bu çalışma American Journal of Kidney Diseases isimli derginin 2009 Haziran sayısında yayınlanmıştır Bu sonuçlar toplum olarak çok tuz tükettiğimizi ve ekmeğin tuz tüketiminde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir Ekmek toplumumuzda önemli bir besin kaynağıdır, bu nedenle ekmek içerisindeki tuz miktarı azaltılmalı ve tuzsuz ekmek tüketimi teşvik edilmelidir Ekmekte tuzun azaltılması ülkemizde hipertansiyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi için önemli toplumsal yöntemlerden birisidir Ülkemizde tuz tüketimini azaltmanın yollarından birisi de kapalı yiyecek ve içeceklerin üzerinde bulunan etiketlere (enerji ve besin ögeleri tablosu) sodyum (tuz) miktarı eklenmesinin zorunlu hale getirilmesidir Birçok yiyecek ve içecekte enerji ve besin ögeleri tablosunda sadece enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarına ait bilgiler yer almaktadır 2009 yılı Dünya Hipertansiyon günü sloganı: Tuz ve Hipertansiyon: İki sessiz katil |
|