Kendini Tanimak İçin Kilavuz |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kendini Tanimak İçin KilavuzBeden Fiziksel özelliklerinizi tanımlayınız: Bedeninizin genel görünümü Yüzünüzün görünüşü Vücut ağırlığınız Boy uzunluğunuz Teninizin rengi Fiziksel özellikleriniz ile ilgili duygu ve düşünceleriniz Beğenip beğenmediğiniz Hoşnut olup olmadığınız Başkalarının fiziksel özellikleriniz hakkında ne düşündüğü Fiziksel özellikleriniz günlük yaşamınızı nasıl etkiliyor Duygu Yaşadığınız duyguların farkında mısınız ? “Şu an hangi duyguyu yaşıyorum, bu duyguyu yaşamamın kaynağı ne olabilir ?” “Yaşadığım duygunun düşündüklerimle bir ilgisi var mı ?” “Yaşadığım duygunun çevremdekilerle bir ilgisi var mı ?” “Çatışma sırasında ne tür duygular yaşıyorum ?” “Duygularının kendisini nasıl yönlendireceğinin farkında olmak” Düşünce Her zaman aklınızdan geçenleri ve neden böyle düşündüğünüzü bilir misiniz ? “Şu an ne düşünüyorum, böyle düşünmemin kaynağı ne olabilir” “Şu an yaşadığım duygular düşündüklerimi etkiliyor mu” Davranış Yaşadığınız olaylar karşısında nasıl bir davranış göstereceğinizi tahmin edebiliyor musunuz ? Yaşadığınız duygular davranışlarınızı etkiliyor mu ? “Şu an ben ne yapıyorum ?” “Neden böyle davranıyorum ?” “Böyle davranmamın kaynakları neler olabilir ?” İstek ve gereksinimler İstek ve gereksinimlerinizi tanımlayınız Nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızın farkında mısınız ? Amaç ve değerler Birey olarak yaşamdaki amaçlarınızı tanımlayınız Ahlaki, etik, sosyal ve bireysel değerlerinizi tanımlayınız Yetenek ve beceriler Yeteneklerinizi, becerilerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımlayınız Neyi bilip neyi bilmediğinizin farkında mısınız ? Neyi yapıp neyi yapamayacağınızı biliyor musunuz ? Sosyal çevre İnsanlarla ilişki kurma biçiminizi tanımlayınız İçinde bulunduğunuz sosyal çevreyi ve sosyal çevreniz içindeki rolünüzü tanımlayınız Sosyal çevrenizden kaynaklanan güçlerinizi tanımlayınız Kişilik Özellikleriniz Nasıl bir insansınız tanımlayınız Başa çıkma stratejilerinizi ve baş etme gücünüzü tanımlayınız Çatışma çözme biçiminizi tanımlayınız Çatışma çözme biçiminiz yaşadığınız duygulardan ne kadar etkileniyor ? Sizi en iyi hangi sıfatlar (çalışkan / tembel, sorumluluk sahibi / vurdumduymaz, sabırlı / sabırsız- aaacanlı, iyimser / kötümser gibi) tanımlar, belirtiniz Çatışmadan kaçınan bir kişi misiniz ? Ne olursa olsun çatışmayı kazanmak mı istersiniz ? Uzlaşmacı mısınız ? Ödün verebilir misiniz |
|