Kimya Deneyleri Nedir?
Maddelerdeki Fiziksel ve Kimyasal Değişmelerin İncelenmesi
DENEYİN AMACI Çay şekerinin fiziksel ve kimyasal değişimini incelemek. HAZIRLIK SORULARI 1- Fiziksel ve kimyasal değişme olaylarını araştırınız. Günlük yaşantınızla ilgili olayların hangileri fiziksel ve kimyasal değişmedir? Tartışınız. 2- Mumun erimesi, mumun yanması, sütün yoğurda dönüşümü, çivinin paslanması, üzümden sirke oluşması olaylarından hangileri kimyasal değişmedir? KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER 1. deney tüpü 2 adet 2. su 3. bunzen kıskacı 2 ad 4. cam çubuk 5. küp şeker 6 adet 6. üç ayak 2 adet 7. bağlama parçası 8. çekiç 9. ispirto ocağı 10. statif çubuk 2 adet 11. kibrit 12. beherglas DENEY DÜZENEĞİ http://frmsinsi.net/images/frmsinsim...sinsi.net_.jpg DENEYİN YAPILIŞI 1- Deney tüplerinin içine 3 ?er tane küp şeker atarak şekildeki düzeneği kurunuz. 2- Deney tüplerinden birinin içine biraz su koyarak şekerin erimesini sağlayınız. Diğer tüpü ispirto ocağında ısıtınız. 3- İspirto ocağını kapatıp bir müddet bekleyiniz. Sonra deney tüpünü çekiçle kırarak içindeki maddeyi inceleyiniz. Oluşan madde şeker özelliği taşıyor mu? DENEYİN SONUCU I. düzenekte şeker suda çözünerek gözünüzle göremeyeceğiniz kadar küçük parçalar halinde suyun içinde dağılmıştır. Suyun tadına baktığınızda şeker tadını algılarsınız. O halde şekerin yapısı değişmemiş olup sadece şekli ve tanecik büyüklüğü değişmiştir. *ÇÖZÜNME OLAYLARI FİZİKSEL DEĞİŞMEDİR. II. düzenekte şekerin yakılması sonucu, siyahlaşarak kömür haline geldiğini görürsünüz. Şeker yanma sonucu kimyasal yapısı değişmiş ve kömür haline gelmiştir. *YANMA OLAYLARI KİMYASAL DEĞİŞMEDİR. TEORİK BİLGİ Basınç, sıcaklık gibi çeşitli etkiler sonucu maddelerde gözlemlenen değişmelerde o maddenin esas yapısı değişmiyorsa maddeye etkiyen bu tür olaylara ?fiziksel olay? denir. Fiziksel olay neticesinde maddenin fiziksel özelliklerinde ve şeklinde meydana gelen değişmelere ?fiziksel değişme? denir. Başlıca fiziksel değişmeler şunlardır: 1. Yoğunluk 2. Çözünürlük 3. İletkenlik 4. Hacim 5. Genleşme 6. Sertlik 7. Parlaklık 8. Renk 9. Koku 10. Tad 11. Kaynama noktası 13. Buharlaşma ısısı 12. Erime noktası 14. Erime ısısı |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.