Kimya Deneyleri Nedir? |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kimya Deneyleri Nedir?Maddelerdeki Fiziksel ve Kimyasal Değişmelerin İncelenmesi DENEYİN AMACI Çay şekerinin fiziksel ve kimyasal değişimini incelemek HAZIRLIK SORULARI 1- Fiziksel ve kimyasal değişme olaylarını araştırınız Günlük yaşantınızla ilgili olayların hangileri fiziksel ve kimyasal değişmedir? Tartışınız 2- Mumun erimesi, mumun yanması, sütün yoğurda dönüşümü, çivinin paslanması, üzümden sirke oluşması olaylarından hangileri kimyasal değişmedir? KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER 1 deney tüpü 2 adet 2 su 3 bunzen kıskacı 2 ad 4 cam çubuk 5 küp şeker 6 adet 6 üç ayak 2 adet 7 bağlama parçası 8 çekiç 9 ispirto ocağı 10 statif çubuk 2 adet 11 kibrit 12 beherglas DENEY DÜZENEĞİ DENEYİN YAPILIŞI 1- Deney tüplerinin içine 3 ?er tane küp şeker atarak şekildeki düzeneği kurunuz 2- Deney tüplerinden birinin içine biraz su koyarak şekerin erimesini sağlayınız Diğer tüpü ispirto ocağında ısıtınız 3- İspirto ocağını kapatıp bir müddet bekleyiniz Sonra deney tüpünü çekiçle kırarak içindeki maddeyi inceleyiniz Oluşan madde şeker özelliği taşıyor mu? DENEYİN SONUCU I düzenekte şeker suda çözünerek gözünüzle göremeyeceğiniz kadar küçük parçalar halinde suyun içinde dağılmıştır Suyun tadına baktığınızda şeker tadını algılarsınız O halde şekerin yapısı değişmemiş olup sadece şekli ve tanecik büyüklüğü değişmiştir *ÇÖZÜNME OLAYLARI FİZİKSEL DEĞİŞMEDİR II düzenekte şekerin yakılması sonucu, siyahlaşarak kömür haline geldiğini görürsünüz Şeker yanma sonucu kimyasal yapısı değişmiş ve kömür haline gelmiştir *YANMA OLAYLARI KİMYASAL DEĞİŞMEDİR TEORİK BİLGİ Basınç, sıcaklık gibi çeşitli etkiler sonucu maddelerde gözlemlenen değişmelerde o maddenin esas yapısı değişmiyorsa maddeye etkiyen bu tür olaylara ?fiziksel olay? denir Fiziksel olay neticesinde maddenin fiziksel özelliklerinde ve şeklinde meydana gelen değişmelere ?fiziksel değişme? denir Başlıca fiziksel değişmeler şunlardır: 1 Yoğunluk 2 Çözünürlük 3 İletkenlik 4 Hacim 5 Genleşme 6 Sertlik 7 Parlaklık 8 Renk 9 Koku 10 Tad 11 Kaynama noktası 13 Buharlaşma ısısı 12 Erime noktası 14 Erime ısısı |
|