![]() |
Çek Oradan Bir Uşak Makamı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çek Oradan Bir Uşak MakamıÇek oradan bir uşak makamı 'Kalbimi, karaciğerimi, midemi tedavi etsin' Türk musikisi ilaç gibi! ![]() Orta Asya hekimlerinin, hastaların tedavisinde kullandığı belirtilen nihavend, rast, hicaz, acemaşiran, uşak, segah ve saba gibi Türk müziği makamlarının beyin, kalp, karaciğer, mide, baş ağrısı, sıtma, kas ve buna benzer birçok hastalığın iyileşmesinde katkı yaptığı, kolay doğumda da etkili olduğu bildirildi ![]() İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Elemanı Orçun Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Asya hekimlerinin hastaların tedavisi için kullandıkları Türk müziği makamlarının organlarla ve duygularla ilişkili olduğunu kaydetti ![]() Kam ve Baksı adı verilen müzik aletlerinin ve dansın geçmişte hasta tedavilerinde kullanıldığına dikkati çeken Akgün, şunları kaydetti: ''Kazakistan, Kırgızistan, Altay, Moğolistan ve Sibirya bölgelerinde hala devam eden dans ve müzik terapisi, ruhi enerjinin bütün vücudu sarmasıyla elde edilen trans haliyle hasta için gerekli tedavi bilgisine ulaşmak amaçlanmaktadır ![]() ![]() ![]() -Rast neşe huzur veriyor, Hicaz alçak gönüllü yapıyor- Türk müziği makamlarının hemen hemen her derde şifa olduğunu dile getiren Akgün, şunları anlattı: ''Türk müziği daha sağlıklı toplumlar için önem arz ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kan dolaşımı, kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarında nihavend'i makamının tedavi edici özelliği olduğunu dile getiren Akgün, şunları kaydetti: ''Rast makamı soğuk organlar olan kemik, beyin ve yağlarda etkilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uşşak makamının ayak ağrılarına iyi geldiğini belirten Akgün, ''Segah makamı şişmanlık, uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır ![]() ![]() Belirli makamların günün belirli saatlerinde etkili olduğunu ifade eden Akgün, rast ve rehavi makamlarının seher vaktindi, hüseyni makamının sabah, Irak makamının kuşluk, nihavend makamının öğle, buselik makamının ikindi, muhalif makamının ise yatsıdan sonra etkili olduğunu kaydetti ![]() ![]() -''Çocuklar dinledikleri müziklere göre şekillenir''- Çocukların ruhsal anlamda gelişmesi açısında hamile kadınlara makamsal müzik dinlemesini önerdiklerini belirten Akgün, şöyle dedi: ''Toplumumuzdaki çocukların gelişimlerine bakarsak, tamamen anne karnında başlayan bir etkileşimle şekillenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çek Oradan Bir Uşak MakamıBu ne ya! Bir ameliyeta girmedikleri kalmış ![]() ![]() Sonuç olarak bugünden itibaren bütün Tıp fakültelerinin kapatılıp konservatuara dönüştürülmesini öneriyor ve şiddetle destekliyorum bu tezimi ![]() Çok güzel ve ilginç bir konu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dibinenot: Ben biraz "Büzürk" alayım ![]() ![]() ![]() Teşekkürler LaLe ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çek Oradan Bir Uşak MakamıAlıntı: Çocuklar dinledikleri müziklere göre şekillenir ![]() ![]() Burasına katılmıyorum işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müzik ruhun gıdasıdır diye boşuna dememişler ![]() ![]() ![]() ![]() Kimini de bozuyor nağmeler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adalardan bir yar gelir ile başlasın sonra makber ile son demlerini vursun fasıl heyeti ![]() ![]() ![]() Teşekkürler Lale ![]() ![]() ![]() ![]() Arada da Erkin babadan"gönül salıncağı"ımda bir kere çalsın fasıla uymaz ama olsun |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çek Oradan Bir Uşak MakamıAlıntı: Orjinal Mesaj Sahibi Banemin Sonuç olarak bugünden itibaren bütün Tıp fakültelerinin kapatılıp konservatuara dönüştürülmesini öneriyor ve şiddetle destekliyorum bu tezimi ![]() Dibinenot: Ben biraz "Büzürk" alayım ![]() ![]() ![]() ![]() Bence de bir iki ders müzik dersi versinler Banemin Ben bazı sabahlar çocuk bölümüne gittiğimde muhakkak ''Günaydın arkadaşlar, Türküm, Doğruyum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana bir Büzürk çalarım merak etme, sen yeterki kobayım ol da * * * * * * * Başakça, Efe'nin dinlediği senin bildiğin tarz Caz değil artık ![]() ![]() Sen en yakın eczaneden kulak tıpacı al en iyisi |
![]() |
![]() |
|