06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hellim Peyniri
Hellim Peyniri Hakkında Bilgi - Hellim Peyniri Nerelerde Kullanılır - Hellim Peyniri Nasıl Yapılır
Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır
Hellim Kıbrıs’a has bir peynir türüdür Kıbrıs Rumlarının “halloumi” dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur Yaklaşık 250 gr lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir
Çiğ sütten yapılır
Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur
Nerelerde kullanılır?
Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır Rendelenerek köftenin içine konur Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir
alıntı
|
|
|