Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hardaliye

Hardaliye

Eski 06-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hardaliye






Hardaliye Trakya ve Kırklareli’ne özgü bir içecektir
Üzüm şarabına karşılık bulunan üzümden yapılan bir Türk içeceğidir Üzüm şırasını koruyabilmek için yapılan alkolsüz bir içecektir
Üzüm sırasının şaraba dönüşmemesi için içerisine siyah hardal tohumu koyuluyor
Atatürk, 20 Aralık 1930 tarihinde Kırklareli’ne geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenmiş ve tanıtılıp milli içecek olarak yaygınlaştırılmasını çok istemişti
Eskiden Kırşehir ve Amasya yöresinde de yapıldığı bilinmektedir
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde; Amasya’da yapılan hardaliyelerin meşhur olduğundan bahsetmektedir 1936 yılında çıkarılan Ziraat Gazetesinin 1 numaralı sayısında da hardaliyenin çok eski bir içecek olduğu belirtilmektedir
Kırşehir’de hardaliye yapımında öğütülmüş siyah hardal tohumu ile öğütülmüş zencefil de tülbente konup şıranın içine sarkıtılırmış
Hardaliye yaş üzümden bağbozumu zamanı, ekim-kasım aylarında yapılıyor
Hardaliye; üzüm, üzüm şırası, vişne yaprağı, siyah hardal tohumu ve şıra tozu ile yapılan mayalanma süreci sonucu elde edilir
Şıra tozu; benzoik asit’tir; benzoik asit; kiraz, vişne, kızılcık, karanfil, tarçın ve çoğu meyvede bulunur
Hardaliye’nin yararları; hücre yenileyici, sindirimi kolaylaştırıcı, iyileşme sürecini hızlandırır, kalp damar sağlığını güçlendirir, kolesterole iyi gelir, bağışıklık düzenini güçlendirir, cildi güzelleştirir, kansızlığa faydalıdır
Hardaliye yapımı; doğrudan doğruya şıra ve ezilmiş üzüm cibresine hardal tohumu katılarak yapılır
Saplarından ayrılan üzümler yıkandıktan sonra fazla parçalanmadan, musluklu meşe bir fıçıya konuyor
Bir kat üzüm, bir kat taze vişne yaprağı ve üzerine öğütülmüş siyah hardal tohumu, fıçının ağzında biraz boşluk kalacak şekilde döşeniyor
Üzerine, üzümlerden süzülen üzüm suyu ile şıra tozu dökülüyor Bir gün arayla iki kez fıçının musluğundan şıra alınıp, yeniden fıçının üzerine dökülerek devir işlemi yapılıyor Hardaliye, 20 derece civarındaki ortamda 20 günlük bir dinlendirmeden sonra süzülüyor ve içilebilir duruma geliyor
Papazkarası, Pamit, Razakı, Müşküle, Erenköy Beyazı, Cardinal, Cinsaut, Alphonse, Cabarnet ve Öküzgözü üzüm çeşitleri hardaliye yapımında kullanılıyor


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.