Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatımda, anlatımla, gerekenler, iyi, neler, olmalıdır, olması

İyi Bir Anlatımla Neler Olmalıdır , İyi Bir Anlatımda Olması Gerekenler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İyi Bir Anlatımla Neler Olmalıdır , İyi Bir Anlatımda Olması Gerekenler

İyi bir anlatımla neler olmalıdır , İyi Bir Anlatımda olması gerekenler

İyi bir anlatımda olması gerekenler şöyledir:

Açıklık:Cümlelerin ve paragrafın kolay anlaşılması, kesin yargı ifade etmesi; ne dediğinin tereddüde meydan bırakmadan belirlenebilmesidir Karşıtı "kapalılıktır

Yalınlık (sadelik) Karşıtı "Süslülük"tür, "sanatlı anlatım"dır Çok ağır anlatımlar için "ağdalı" sözü kullanılır

Duruluk:Yargının ne bir eksik, ne bir fazla; yeterli sayıda sözcükle anlatılmasıdır

Doğallık:İçinden geldiği gibi, halkın çoğunluğunun kullandığı sözcüklerle ve dilin doğal yapısına uygun konuşmak ve yazmaktır Karşıtı "yapaylık, yapmacıklık"tır

Özgünlük (Orijinallik):Anlatımın anlatıcının kendisine ait olması, başka sanatçıları çağrıştıran benzerliklerin bulunmaması, asla kopya ve taklit olmamasıdır

Özlülük: Az sözle çok ve derin anlamlar ifade etmektir Yerinde kullanılan edebî sanatlar, özellikle mecazlar, sözcüklerin değişik çağrışımlar oluşturacak biçimde kullanılması özlülüğü meydana getirir Ustalıkla uygulanan özlülük, sözde ve yazıda derinlik ve yoğunluk oluşturur Atasözleri, özdeyişler, özgün buluşlar

Sağlamlık:Anlatımın dil bilgisi kurallarına uygun düzenlenmesi, kuralların doğru uygulanmasıdır Öğeler arasında uyumsuzluk, öge eksikliği gibi durumlar "sağlamlığı" ortadan kaldırır

Tutarlılık:Eserin, paragrafın veya cümlenin bir yerinde, yazarın kendi söylediğine ters düşmemesidir; karşıtı "çelişkili" anlatımdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com