Kaza Geçiren Birine İlk Yardım |
10-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaza Geçiren Birine İlk YardımKaza geçiren birine ilk yardım Kazazedeyi Kaza Ortamindan Çikarma: - Boyun tesbiti yapilmali - Sikismanin kaldirilmasi için araç gereç kullanilmali - Kazazedenin arkasina geçmeli - Kollarini kazazedenin kollarinin altindan geçirmeli - Kazazedeyi kolundan tutarak çekmeli - Vücuda saplanmis cisim varsa çikarilmamali * Kaza Ortamini Degerlendirme: - Kisi kazazedeler arasinda ise öncelikle kendi durumunu gözden geçirmeli, - Kisi kendi can güvenligini saglamak için gerekli önlemleri almali, - Kisi sakin olmali, telasa kapilmamali, - Kaza yerinde saglik personeli varsa onun talimatlarina uymali ve ona yardimci olmali - Ortamda saglik personeli yoksa etkinligi ele alip çevredeki saglikli kisileri organize etmeli - Çevrede etkisini sürdüren bir tehlike kaynagi olup olmadigini degerlendirmeli, - Trafik kazasi ortaminda yol güvenligini saglayacak isaretlemelerin yapilmasini saglamali, - Saglik kurulusu, itfaiye ve polise haber verilmeli, - Kazazedeler ile sakin yumusak bir sekilde konusmali, onlari yatistirmali ve sikayetlerini sormali, - Trafik kazasi ortaminda sigara içilmesini önlemeli, - Patlama ve zehirlenme tehlikesi olan kaza ortamindan herkesin uzaklasmasini saglamali - Patlama ve zehirlenme tehlikesi yoksa kazazedeyi yerinden kipirdatmamali - Kazazedelerin basindaki merakli toplanmalari önlemeli - Kaza ortamindaki tüm kazazedelerin durumu hizla degerlendirilmeli ve kazazedeler için öncelik siralamasi belirlenmeli - Nakli gereken kazazedeler için nakil organizasyonu saglanmali - Kaza ve kazazedeler hakkindaki bilgileri kaydetmeli - Yardim ekibi gelene kadar olay yerini terk etmemeli ve gelen yardim ekiplerine olay ve kazazedeler hakkindaki bilgiler aktarilmali |
|