Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akım, akımı, direnç, elektrik, gerilim, şiddeti

Elektrik Akımı Elektrik Akımı Nedir? Gerilim Elektrik Akımı Akım Şiddeti Direnç

Eski 09-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Elektrik Akımı Elektrik Akımı Nedir? Gerilim Elektrik Akımı Akım Şiddeti Direnç

Elektrik Akımı Elektrik Akımı Nedir? Gerilim Elektrik Akımı Akım Şiddeti Elektrik Akımı Direnç
Elektrik Akımı Elektrik Akımı Nedir? Gerilim Elektrik Akımı Akım Şiddeti Direnç ELEKTRİK AKIMI
Elektrik yüklerinin hareketine elektrik akımı denir Eğer yüklü parçacıklar (elektronlar, protonlar, iyonlar) hareket ediyorsa, elektrik akımı var demektir Elektrik yükleri katı cisimlerde (örneğin; kablolarda) serbest elektronların hareketi ile oluşurKatı madde içinde pozitif yükler hareketsizdir Sıvılarda ve gazlarda ise hem pozitif hem de negatif iyonlar hareket eder Fakat her durumda akımın yönü pozitif yüklerin yönü veya negatif yüklerin hareket yönünün tersi olarak alınır

Basit bir elektrik devresi üreteç direnç ve iletken tellerden oluşur Üreteç devreye elektrik enerjisi sağlayan araçtır (pil, akü, dinamo) Direnç ise elektrik akımına karşı direnen yani elektrik geçtiğinde ısınan iletkendir (ampul teli, elektrik sobası rezistansı) İletken teller direnci olmayan iyi iletkenlerdir (kablolar) Üzerlerinden akım geçtiğinde ısı kaybı olmaz

Devreye enerji veren üretecin birim yüke verdiği enerjiye gerilim denir Akım şiddeti ise birim zamanda iletkenden geçen yük miktarıdırAkıma karşı direnen, yani akım geçtiğinde ısınan iletkenlere direnç denir Bir telin direnci kalınlığına, uzunluğuna ve özdirencine bağlıdır Bir dirençli tel (mesela lamba) pile bağlandığında direncin uçları arasında potansiyel farkı oluşur Bu potansiyel farkına direncin gerilimi de denir Direncin geriliminin üzerinden geçen akıma oranı sabittir ve o direncin değerini verir

Bu eşitlik formülü ile gösterilir V: gerilim, I: akım şiddeti , R: Direnç

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com