Kıskançlıktan Çatlıyor Musunuz? |
07-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kıskançlıktan Çatlıyor Musunuz?İnsanlara ne kadar para kazandığınızı ya da bir gece önce nasıl ateşli saatler yaşadığınızı anlatmak eskiden olsa uygunsuz bulunurdu Oysa günümüz toplumunda bizler başımıza gelen iyi şeyleri ağzımızdan kaçırmaya hatta böbürlenmeye itiliyoruz Sorun şu ki, bu yüksek dozda paylaşım bir kıskançlık akımına yol açıyor "Statü, eskiden olduğundan çok daha değerli ve bizler de daha rekabetçiyiz" diyor Generation Me (Benim Neslim) adlı kitabın yazarı Jean Twenge ve ekliyor: "İnsanlar hayatlarındaki iyi şeylerin diğerleri tarafından da bilinmesini istiyorlar Arkadaşlardan geri kalmamak baskısı arttıkça diğer hayatlar hakkında öğrendiğimiz detaylar kıskançlığımızı da körüklüyor" Marka farkındalığını da bu soruna eklemeliyiz Bu sayede insanlar zenginliklerinin ölçüsü olarak etiketlerinde taşıdıkları isimlerle direkt söylemeden gardıroplarının kaça mal olduğunu bize bildirebiliyor Kendinizi kötü hissetmemeniz için; tohumlanan kıskançlık ortamının nasıl bu kadar zehirli olduğunu ve bu durumla başa çıkmanın yollarını uzmanlara sorduk Kıskançlık duygumuzu kabartan nedir? Herkes kıskançlık duygularımızı kabartmaz Felsefe doktoru Linda Centeno'ya göre dostlarımızın ya da bizden daha yaşlı kişilerin bizim sahip olmadıklarımıza sahip olmaları bizi rahatsız etmez Fakat söz konusu kişi yaşıtımız veya iş arkadaşımızsa durum değişir Bunu kaldırmak daha zordur çünkü aynı şeyleri kendimizin de hak ettiğini düşünmeden yapamayız "Patronumun pek çok iyi marka çantası var Fakat bu beni hiç rahatsız etmiyor çünkü o bunları elde edebileceği noktaya gelmiş durumda Fakat bir arkadaşım kendine Louis Vuitton bir çanta alırsa kıskançlıktan ölebilirim çünkü benim almaya gücüm yetmiyor" diye anlatıyor 25 yaşındaki Selin Bazı zamanlar güvensizlik kıskançlığı artırabilir Herkesin zayıf bir noktası vardır; banka hesapları ya da sosyal çevreleri nasıl olursa olsun Bir kadına büyük bir miras kalsa veya kadın iki beden zayıflasa da yetersizlik duygusu artabilir Felsefe doktoru Polly Young'a göre kadınlar kendilerini diğer kadınlarla karşılaştırma eğilimindedirler Ve bu özgüvenlerini zedeler! |
|