çocuğun gözünde anne baba |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
çocuğun gözünde anne babaSevgili Anneciğim Babacığım; Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim size şunları söylemek isterdim: Sürekli bir büyüme ve gelişme içindeyimSizin çocuğunuz olsamda sizden ayrı bir kişilik geliştiriyurumBeni tanımaya ve anlamaya çalışın Deneme ile öğrenirimBana ayak uydurmakta güçlük çekebilirsinizOyunda arkadaşlıkta ve uğraşlarımda özgürlük tanıyınBeni her yerde her zaman koruyup kollamayınDavranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem daha iyi öğrenirimBırakın kendi işimi kendim göreyimBüyüdüğümü başka nasıl anlarım? Büyümeyi çok istiyorsam da ara sıra yaşımdan küçük davranmaktan kendimi alamıyorumBunu önemsemeyinAma siz beni şımartmayınHep çocuk olmak isterim sonraHer istediğimi elde ediceğimi biliyorumAncak siz verdikçe almadan edemiyorumBana yerli yersiz sözde vermeyin sözünüzü tutamayınca sizlere güvenim azalıyor Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyinYoldan saptığımı görünce beni sınırlayınKoyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyememAncak hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorumTutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor hemde bundan yararlanmadan edemiyorum Öğütlerinizden çok davranışlarınızdan etkilendiğimi unutmayınBeni eğitirken ara sıra yanlışlar yapabilirsiniz bunları çabuk unuturumAncak birbirinize saygı ve sevginizin azaldığını görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder Çok konuşup çok bağırmayın yüksek sesle söylenenleri pek duymamYumuşak ve kesin sözler bende daha iyi iz bırakır''ben senin yaşında iken bana yanılma payı bırakınBeni korkutup sindirerek suçluluk duygusu aşılayarak uslandırmaya çalışmayınYaramazlıklarım için beni kötü çocukmuşum gibi yargılamayın Yanlış davranışım üzerinde durup düzeltin ceza vermeden önce beni dinleyinSuçumu aşmadığım sürece cezama katlanabilirimBeni dinleyinÖğrenmeye en yatkın olduğum anlar soru sorduğum anlardırBeni yeteneklerimin üstünde işlere zorlamayın ama başarabileceğim işleri yapmamı bekleyinBana güvendiğinizi belli edin beni destekleyin; hiç değise çabamı övünBeni başkalarıyla karşılaştırmayın umutsuzluğa kapılırım Bende yaşımın üstünde olgunluk beklemeyinBütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın bana süre tanıyınYüzde yüz dürüst davranmadığımı görünce ürkmeyinBeni köşeye sıkıştırmayın yalana sığınmak zorunda kalırımSizi çok bunaltsam bile soğukkanlılığınızı yitirmeyinKızgınlığınızı haklı görebilirim ama beni aşağılamayınHele başkalarının yanında onurumu kırmayınUnutmayın ki bende sizi yabancıların önünde güç duruma düşürebilirim Bana haksızlık ettiğinizi anlayınca açıklamaktan çekinmeyin özür dileyişiniz size olan sevgimi azaltmaz tersine beni size daha çok yaklaştırırAslında ben sizleri olduğunuzdan daha iyi ve daha değerli görüyorumBana kendinizi yanılmaz ve erişilmez göstermeye çalışmayın yanıldığınızı görünce üzüntüm büyük olur Biliyorum ara sıra sizi üzüyor belkide düş kırıklığına uğratıyorumBana verdikleriniz yanında benden istediklerinizin çok olmadığını da biliyorumYukarıda sıraladığım istekler size çok geldiyse bir çoğundan vazgeçebilirim; yeter ki beni ben olarak seviceğinize olan inancım sarsılmasınBenden''örnek çocuk'' olmamı istemezseniz bende sizden kusursuz ana-baba olmanızı beklemem sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter Sizin çocuğunuz olarak doğmak elimde değildiAma seçme hakkım olsaydı sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim Sevgiler Çocuğunuz |
|