Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatım, bozukluğuyla, cümleler, ilgili

Anlatım Bozukluğuyla İlgili Cümleler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anlatım Bozukluğuyla İlgili Cümleler

Anlatım Bozukluğuyla ilgili cümleler

Yanlış Cümle 1: Şehrimizde çeşitli kültürel ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi

Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "kültürel" tamlayanı "etkinlikleri" tamlananına uygunluk göstermemektedir

Cümlenin Doğru Yazılışı: Şehrimizde çeşitli kültürel etkinlikler ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi

Yanlış Cümle 2: Hitit tabletlerinde, roman kelimesinin adı sık sık geçmektedir

Yanlışın Nedeni: Bu cümledeki "kelimenin adı" ifadesi Türkçe kurallara uymaz Çünkü

"Kelimenin adı" olmaz

Cümlenin Doğru Yazılışı: Hitit tabletlerinde, roman kelimesi sık sık geçmektedir

Yanlış Cümle 3: Ona buraya gelmeden önce mi sonra mı telefon ettin?

Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "Ona buraya gelmeden sonra mı telefon ettin?" ifadesi yanlıştır Çünkü "gelmeden" fiilimsisi ile "sonra" kelimesi uygunluk göstermez

Cümlenin Doğru Yazılışı: Ona buraya gelmeden önce mi geldikten sonra mı telefon ettin?

Yanlış Cümle 4: Havada taze bir esinti ve toprak kokusu kaplar ortalığı

Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "havada taze bir esinti" ifadesi, temel yüklemle (kaplar)uygunluk göstermemektedir Bu ifadeye uygun bir temel yüklem kullanılmalıdır

Cümlenin Doğru Yazılışı: Havada taze bir esinti vardır ve toprak kokusu kaplar ortalığı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com