Anlatım Bozukluğuyla İlgili Cümleler |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Bozukluğuyla İlgili CümlelerAnlatım Bozukluğuyla ilgili cümleler Yanlış Cümle 1: Şehrimizde çeşitli kültürel ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "kültürel" tamlayanı "etkinlikleri" tamlananına uygunluk göstermemektedir Cümlenin Doğru Yazılışı: Şehrimizde çeşitli kültürel etkinlikler ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi Yanlış Cümle 2: Hitit tabletlerinde, roman kelimesinin adı sık sık geçmektedir Yanlışın Nedeni: Bu cümledeki "kelimenin adı" ifadesi Türkçe kurallara uymaz Çünkü "Kelimenin adı" olmaz Cümlenin Doğru Yazılışı: Hitit tabletlerinde, roman kelimesi sık sık geçmektedir Yanlış Cümle 3: Ona buraya gelmeden önce mi sonra mı telefon ettin? Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "Ona buraya gelmeden sonra mı telefon ettin?" ifadesi yanlıştır Çünkü "gelmeden" fiilimsisi ile "sonra" kelimesi uygunluk göstermez Cümlenin Doğru Yazılışı: Ona buraya gelmeden önce mi geldikten sonra mı telefon ettin? Yanlış Cümle 4: Havada taze bir esinti ve toprak kokusu kaplar ortalığı Yanlışın Nedeni: Bu cümlede "havada taze bir esinti" ifadesi, temel yüklemle (kaplar)uygunluk göstermemektedir Bu ifadeye uygun bir temel yüklem kullanılmalıdır Cümlenin Doğru Yazılışı: Havada taze bir esinti vardır ve toprak kokusu kaplar ortalığı |
|