Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlatıma, düşsel, metinler, örnek

Düşsel Anlatıma Örnek Metinler

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

1Düşsel anlatımda konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip, hayal ürünüdür

2Zaman belirli ya da belirsizdir; olağanüstü özelliklere sahip olabilir

3Mekân, olağanüstü, düşsel öğelerden oluşmuş olabilir Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir

4Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir Olağanüstü nitelikte olabilirler

5Düşsel anlatımda hayal, varsayım, abartma, kişileştirme gibi unsurlar çok kullanılır

6Daha çok di' li veya miş'li geçmiş zaman kipi kullanılır

Örnekler: Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Gora, ET,Yıldız Savaşları

Örnek Metin:

BİTMEYECEK ÖYKÜ

Hâlâ havada uçmaktaydı Atreju Kırmızı pelerini arkasında coşkun kıvrımlarla dalgalanıyor, deri bir kemerle yatırdığı simsiyah kıvırcık saçları rüzgârın etkisinde uçuşuyordu Beyaz uğur ejderhası Fuchur (Fuchır), gökyüzündeki dağınık bulutların ve sisin arasından ağır ağır, dalgalana dalgalana uçmaktaydı Bir aşağı, bir yukarı; bir aşağı, bir yukarı

Yola çıkalı ne kadar olmuştu? Günler geçti, geceler geçti; derken yine günler geçti Atreju ne kadar zamandır yolda olduklarını bilmiyordu Ejderha, uykusunda da uçabiliyordu; hep böyle gidiyor, gidiyordu ve Atreju da ejderhanın beyaz yelesine sımsıkı sarılmış durumda, ara sıra kestiriyordu Ama bu, hafif ve huzursuz bir uykuydu Bu nedenle de uyanışı bile, her şeyin belirsizleştiği bir rüyaya dönüşüyordu

Altlarında, ta aşağılarda dağlar, beldeler, denizler, adalar ve nehirler Hepsi gölgeler hâlinde geçip gidiyordu Atreju artık hiçbir şeye dikkat etmiyor, Güney Kehanet'ten bu yana sık sık yaptığı gibi binek hayvanını da dehlemiyordu Önceleri sabırsızlanmıştı çünkü bir Uğur Ejderhası'nın sırtında Fantazya sınırlarının ötesine yani insanoğullarının yaşadığı dış dünyaya varmanın pek güç olmayacağını sanmıştı

Michael ENDE

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com